Skip to content

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Echtscheiding: laat u bijstaan door een advocaat!

Echtscheiding onderlinge toestemming EOTHet gebeurt niet vaak dat de titel van één van onze blogberichten eindigt met een uitroepteken.

 

Dit keer maken wij hier graag een uitzondering voor.

 

Het belang van de bijstand van een advocaat gespecialiseerd in het kader van een echtscheidingsprocedure kan immers  niet voldoende benadrukt worden.

 

Zoals hierna zal blijken, is het absoluut geen overbodige luxe om, los van het type procedure dat gevoerd wordt, één en ander te laten nakijken door een advocaat.

 

Een echtscheiding is immers een complexe materie en het belang van de uitkomst is vaak bepalend voor de toekomst van beide echtgenoten en hun eventuele kinderen.

 

 

BEMIDDELING:

 

Tegenwoordig doen veel koppels een beroep op een bemiddelaar in het kader van een echtscheidingsprocedure. Dit kan doch hoeft geen advocaat te zijn. Ook een psycholoog kan bijvoorbeeld als bemiddelaar optreden.

 

Hierbij is het de bedoeling dat de bemiddelaar volledig objectief is en niet in het belang van deze of gene partij optreedt.

 

Onpartijdigheid is dan ook het sleutelwoord in het kader van bemiddeling.

 

De bemiddeling kan enerzijds leiden tot een verzoening van partijen.

 

Indien een verzoening echter niet tot de mogelijkheden behoort, zal een bemiddelaar ook vaak degene zijn die partijen begeleid in het kader van een zogenaamde “echtscheiding bij onderlinge toestemming”.

 

Het is dan ook vaak de bemiddelaar die de documenten die hiervoor ingediend zullen worden bij de rechtbank opstelt.

 

Helaas dienen wij vast te stellen dat dit niet zonder risico is.

 

Vaak laat de bemiddelaar na, net door zijn onpartijdige houding, om partijen volledig in te lichten over hun rechten en plichten en de mogelijke alternatieven die er zijn.

 

Zo kreeg ons kantoor regelmatig te maken met afgehandelde EOT’s waarbij de één van de partijen aanzienlijke spijt had van het bereikte resultaat nu er ofwel onvoldoende informatie werd gegeven door de bemiddelaar, of zelfs foutief advies werd verleend.

 

In een zeer schrijnend geval kregen wij te maken met een EOT overeenkomst waarbij opgenomen werd dat een onroerend goed toekwam aan één van de partijen en aldus geen deel zou uitmaken van het gemeenschappelijk vermogen.

 

Er was sprake van een koppel dat in het buitenland was gehuwd in 2016 en daarna een onroerend goed aankochten in hetzelfde jaar.

 

In 2017 werd het buitenlands huwelijk dan vervolgens in België geregistreerd.

 

Nu in 2016, op het ogenblik van de aankoop van het onroerend goed, het huwelijk nog niet in België was geregistreerd, had de echtgenoot één en ander aan de notaris verzwegen, zodat hiervan niets opgenomen werd in de notariële aankoopakte.

 

In het kader van de bemiddelingsprocedure die hierop volgde, werd in de EOT overeenkomst opgenomen dat dit onroerend goed uitsluitend aan de echtgenoot toekwam nu dit onroerend goed geen deel zou uitmaken van het gemeenschappelijk vermogen.

 

Uiteraard was dit volledig verkeerd en maakte dit onroerend goed wel degelijk deel uit van het gemeenschappelijk vermogen zodat de echtgenote recht had op de helft van de waarde ervan.

 

Het spreekt voor zich dat voor zover de echtgenote die het slachtoffer werd van deze gang van zaken zich door een eigen advocaat had laten bijstaan, hier tijdig ingegrepen had kunnen  worden met alle gevolgen vandien…

 

 

ECHTSCHEIDING ONDERLINGE TOESTEMMING:

 

De procedure van echtscheiding onderlinge toestemming kan echter perfect ook zonder bemiddelaar doorlopen worden.

 

Hierbij kunnen echtgenoten ofwel zelf hun overeenkomst opstellen, hetgeen sterk afgeraden is, ofwel zich laten bijstaan door een raadsman.

 

Partijen kunnen ervoor kiezen om samen één enkele advocaat aan te duiden.

 

Dit raden wij echter af.

 

Immers riskeert men dan opnieuw terecht te komen in een situatie waarbij de advocaat niet in staat is om op volledige objectieve wijze de belangen van iedere echtgenoot te behartigen nu deze belangen in het kader van hun echtscheiding per definitie tegenstrijdig zijn.

 

Ook in het kader van een echtscheiding onderlinge toestemming raden wij dan ook aan dat elk van de echtgenoten beroep zou doen op een eigen advocaat.

 

Indien partijen er toch voor kiezen om met één enkele advocaat te werken, dit vb. om budgettaire redenen, dan nog kan ervoor gekozen worden om de door de advocaat opgestelde overeenkomst te laten nalezen door een andere advocaat, dit in het kader van een second opinion.

 

 

KLASSIEKE ECHTSCHEIDINGSPROCEDURE:

 

Helaas hebben partijen soms geen andere keuze dan een klassieke echtscheidingsprocedure op te starten wanneer een EOT niet tot de mogelijkheden behoort.

 

Het is evident dat in het kader van een dergelijke overeenkomst ,het van het grootste belang is dat elke partij een eigen advocaat zou hebben.

 

Immers is een dergelijke procedure voor de rechtbank een complex juridisch parcours waarbij de keuze om zich niet te laten bijstaan door een advocaat soms tot catastrofale gevolgen kan leiden.

 

Uit wat voorafgaat is dan ook duidelijk dat de bijstand van een gespecialiseerde advocaat in het kader van een echtscheidingsprocedure absoluut geen overbodige luxe is.

 

Ons kantoor heeft zeer ruime ervaring in de behandeling van echtscheidingsdossiers.

 

Heeft U dan ook vragen over een echtscheidingsprocedure of nood aan bijstand van een advocaat, aarzel niet, contacteer  Peterfreund & Associates, uw advocaat te Antwerpen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere artikelen die voor u misschien interessant zijn: