Skip to content

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Fonds voor medische ongevallen

Lichamelijke schade:

In België is toebrengen van slagen en verwondingen nog steeds een misdrijf.

Hierop bestaat één belangrijke uitzondering, met name het verlenen van medische verzorging en het uitvoeren van de hiermee gepaard gaande operaties.

Dit betekent dat een dokter, om zorgen te verlenen aan zijn patiënt, ingrepen mag ondergaan die strikt genomen gelijk gesteld kunnen worden met het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen.

Voorafgaandelijke informatie:

Als patiënt is het uiteraard van het grootste belang om correct en volledig geïnformeerd te worden door de arts.

Dit lijkt evident doch is het allerminst.

Immers, dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, wordt er aan een patiënt vaak geen forumlier overhandigd met informatie m.b.t.  vooropgestelde ingreep.

Juridisch gezien zou het immers interessant zijn om  de talloze discussies over de al dan niet gebrekkige informatie aan de cliënt, te kortsluiten door aan iedere zorgverstrekker de verplichting op te leggen om bepaalde documenten voor te leggen aan de patiënt met de vraag deze te ondertekenen.

Vervolgens zouden deze documenten in het medische dossier terechtkomen zodat latere discussies over het al dan niet geïnformeerd zijn uitgesloten zijn.

In België gebeurt het informeren van de patiënt vaak mondeling.

In geval van complicaties, ontstaat er vaak discussie tussen de arts en de patiënt.  De patiënt zal immers kunnen stellen dat hij onvoldoende geïnformeerd werd over de ingreep.

Indien dit klopt, heeft de cliënt een eventueel vorderingsrecht ten aanzien van de arts.

In dat geval kan de patiënt zijn vordering tot schadevergoeding baseren op de afwezigheid van informatie voor zover hij kan aantonen dat in geval hij wel correct geïnformeerd zou zijn geweest, afgezien zou hebben van de vooropgestelde ingreep.

 

Medische fout:

Naast de discussie over het al dan niet geïnformeerd zijn, heeft  de grootste discussie betrekking op de vraag of de arts bij het uitvoeren van een bepaalde ingreep al dan niet een medische fout begaan heeft.

In het verleden diende de patiënt die een vordering had op een arts of een ziekenhuis, deze of hun verzekering aansprakelijk te stellen waarbij de patiënt moest aantonen dat  de arts of het ziekenhuis een daadwerkelijke fout heeft begaan.

Pas na het aantonen van een fout kon de patiënt aanspraak maken op schadevergoeding.

 

Fonds voor medische ongevallen:

De wetgever heeft hier oren naar gehad en besliste om het fonds voor medische ongevallen te creëren.

Dit fonds komt tussen in verschillende gevallen:

*Medisch ongeval met aansprakelijkheid: Wanneer er sprake is van aansprakelijkheid van de arts doch er geen of onvoldoende dekking van een verzekeraar is  zal het fonds dekking verlenen wanneer de arts of de verzekeraar diens aansprakelijkheid betwist en  vervolgens verhaal uitoefenen op de arts of diens verzekeraar.

* Medisch ongeval zonder aansprakelijkheid: Het fonds dient echter ook tussen te komen wanneer er sprake is van een zogenaamd medisch ongeval zonder aansprakelijkheid.

Deze tussenkomst van het fonds is voorzien wanneer voldaan is aan een aantal bijkomende voorwaarden zoals  ofwel een blijvende invaliditeit van meer dan 25%, een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van meer dan 6 maand of een bijzondere zware verstoring van de levensomstandigheden van de patiënt of het overlijden van deze laatste.

In dat geval dient de patiënt geen aansprakelijkheid van de arts  aan te tonen.

Wat er echter wel aangetoond moet worden is dat er sprake is van een medisch ongeval.

Een medisch ongeval betreft een ongeval dat niet het gevolg is van de toestand van de patiënt dat een abnormale schade heeft veroorzaakt en beantwoord aan de voorafgaandelijke voorwaarden betreffende de ernst van de schade.

Een schade is conform de wetgeving abnormaal als deze zich niet zou hebben voorgedaan rekening houdend met de huidige stand van de wetenschap, de toestand van de patiënt en zijn objectieve voorspelbare evolutie.

Zoals U uit hetgeen voorafgaat kunt afleiden, is het verkrijgen van een schadevergoeding al dan niet ingeval van aansprakelijkheid van een arts geen eenvoudige zaak.

Als patiënt dient U zich dan ook te laten bijstaan door een advocaat met kennis van zaken.

Ons kantoor heeft hier alle kennis voor.

Heeft U dan ook vragen m.b.t. een dergelijk dossier: aarzel niet en contacteer ons!

Wij zullen U als advocatenkantoor in Antwerpen met meer dan twintig jaar ervaring graag bijstaan.