Skip to content

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Kennisgeving verstekvonnis met rijverbod: nieuwe voorwaarden

KENNISGEVING VERSTEKVONNIS MET RIJVERBOD: NIEUWE VOORWAARDENWie bij verstek veroordeeld werd door de Politierechtbank is hier vaak niet van op de hoogte.

Wanneer het verstekvonnis dan aan de veroordeelde wordt betekend is er vaak paniek.

Immers wordt dan de vraag gesteld wat er eventueel nog tegen dit verstekvonnis gedaan kan worden.

De eerste mogelijkheid die de wet voorziet is het aantekenen van verzet.

Wat is verzet?

Verzet is een zogenaamde “rechtsmiddel” waardoor de rechter die het oorspronkelijke verstekvonnis uitgesproken heeft de zaak opnieuw behandeld thans in aanwezigheid van de veroordeelde/beklaagde.

De wet voorziet in zowel gewoon als buitengewone verzetstermijnen.

Veralgemeend kan gesteld worden dat verzet aangetekend dient te worden binnen de 15 dagen nadat de veroordeelde kennis heeft gekregen van het vonnis.

Gebrek aan informatie:

Het probleem dat zich stelde is dat wanneer een verstekvonnis betekend wordt, in principe geen enkele informatie wordt gegeven over de mogelijkheden om verzet aan te tekenen.

In dat geval diende de veroordeelde zelf één en ander uit te zoeken.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde in een recent arrest dat het feit dat de wegverkeerswet niet uitdrukkelijk voorzag in ene verplichting om aan de veroordeelde informatie te geven over de rechtsmiddelen die overstaan tegen het vonnis een schending inhield van de grondwet.

Het arrest van het Grondwettelijk Hof heeft echter enkel betrekking op verstekvonnissen waarin een verval van het recht tot sturen “een zogenaamd rijverbod” wordt opgelegd.

Volgens het Grondwettelijk Hof kan een rijverbod immers vergaande gevolgen hebben, meer in het bijzonder voor mensen die hun voertuig nodig hebben voor beroepsverplaatsingen.

In het verleden oordeelde het Europees Hof voor de rechten van de mens reeds dat wie bij verstek veroordeeld wordt zo expliciet mogelijk informatie moet ontvangen over de mogelijke rechtsmiddelen, termijnen en vormvereisten om het recht op toegang tot de rechter te garanderen.

Aanpassing van de wet:

Daaropvolgend heeft de wetgever artikel 40 van de wegverkeerswet aangepast.

Vanaf 1 september 2019 moet iedereen die bij verstek wordt veroordeeld tot een rijverbod uitdrukkelijk op de hoogte worden gebracht van de rechtsmiddelen die openstaan tegen dat vonnis, de wettelijke termijnen die daarvoor gelden en de vormvoorwaarden die van toepassing zijn.

Deze aanpassing van de wet kan enkel toegejuicht worden.

Men kan zich echter de vraag stellen waarom één en ander enkel geldt wanneer er een rijverbod wordt uitgesproken en niet in het algemeen voor alle verstekvonnissen?

Hopelijk wordt één en ander in de toekomst veralgemeend.

Heeft U vragen over strafrecht?

Contacteer Peterfreund & Associates, uw advocatenbureau uit Antwerpen.

Andere artikelen die voor u misschien interessant zijn: