Nieuwe verzekeringswet van start
Op 1 november 2014 werd de nieuwe verzekeringswet van kracht. Dit is een wijziging in het verzekeringsrecht.
Het betreft de wet van 4 april 2014 (BS 30 april 2014).
Deze zeer uitgebreide wet verzamelt alle regels waar de verzekeraars zich aan moeten houden.
In vergelijking met de vroegere wet op de landsverzekerings-overeenkomst werden de informatieplichten van de verzekeraars geherformuleerd.
Bijzondere regels m.b.t. de rechtsbijstandsverzekeringen:
In hoofdstuk 4 van de nieuwe wet, meer bepaald in de artikelen 154 tot en met 157 worden de regels m.b.t. de rechtsbijstandsverzekering geformaliseerd.
Conform artikel 156 van de nieuwe wet moet in elke verzekeringsovereenkomst inzake rechtsbijstand uitdrukkelijk ten minste worden bepaald dat:
1. Wanneer moet worden overgegaan tot een gerechtelijke of administratieve procedure, de verzekerde vrij is in de keuze van een advocaat of van iedere andere persoon die de vereiste kwalificaties heeft krachtens de op de procedure toepasselijke wet om de belangen te verdedigen, te vertegenwoordigen of te behartigen.
2. Telkens er zich een belangenconflict met een verzekeraar voordoet, de verzekerde vrij is in de keuze van een advocaat of zo hij er de voorkeur aan geeft, iedere andere persoon die de vereiste kwalificaties heeft krachtens de op de procedure toepasselijke wet om zijn belangen te verdedigen.
Artikel 157 van de wet voorziet in zogenaamde objectiviteitsclausule.
Conform dit artikel is de verzekerde, bij verschil van mening van zijn verzekeraar over de gedragslijn die zal worden gevolgd voor de regeling van het schadegeval en na kennisname door de verzekeraar van diens standpunt of diens weigering om de stelling van de verzekerde te volgen, het recht om een advocaat van zijn eigen keuze te raadplegen.
Zo de advocaat het standpunt van de verzekeraar bevestigd is de verzekeraar verplicht om de helft van de kosten en honoraria van de raadpleging terug te betalen.
Indien tegen het advies van deze advocaat de verzekerde op zijn kosten een procedure begint en een beter resultaat bekomt dan hetgeen hij zou hebben bekomen indien hij het standpunt van de verzekeraar zou hebben gevolgd, is de verzekeraar die de stelling van de verzekerde niet heeft willen volgen gehouden zijn dekking te verlenen en de kosten van de raadpleging terug te betalen die ten laste van de verzekerde zouden zijn gebleven.
Tot slot voorziet de wet dat indien de geraadpleegde advocaat de stelling van de verzekerde bevestigd, de verzekeraar ertoe gehouden is de dekking te verlenen met inbegrip van alle kosten en honoraria van de raadpleging!
***
Het is dan ook ten sterkste aan te raden dat U zich in rechtsbijstand laat verzekeren.
In dat geval, en voor zover u aan de voorwaarden van de door u onderschreven polis voldoet, zal uw rechtsbijstandsverzekeraar het dossier dienen over te maken aan de advocaat van uw keuze, en zal de verzekeraar tevens verplicht zijn om de stelling van de advocaat van uw keuze te volgen, ook al is de verzekeraar het met deze stelling niet eens.
Voor meer informatie staan wij uiteraard zeer graag ter beschikking.