Procedure naamsverandering
Er kunnen tal van redenen zijn voor iemand om van naam of voornaam te willen veranderen. Als advocaat naamsverandering zullen we hierna de procedure hiervoor overlopen.
Voornaamsverandering
Vroeger diende elkeen die zijn of haar voornaam wenst te veranderen, een lange procedure te volgen.
De wetgever heeft thans echter beslist deze procedure aanzienlijk te vereenvoudigen.
Voortaan moet elke vraag tot voornaamsverandering ingediend worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. En niet meer bij de minister van Justitie.
De aanvraag wordt ingediend in de gemeente waar men is ingeschreven in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister of wachtregister.
Vervolgens gaat de ambtenaar van de burgerlijke stand nagaan of de kandidaat gerechtelijke precedenten heeft, met andere woorden of hij in aanraking is gekomen met het gerecht.
Verder mag de nieuwe voornaam niet zorgen voor verwarring en de verzoeker of anderen niet schaden. Bij ernstige twijfel vraagt hij het advies van de procureur des Konings.
De gemeente bepaalt zelf hoeveel een voornaamsverandering kost. Tot nu moest een registratierecht van 490 euro betaald worden. Dit registratierecht wordt afgeschaft.
De procedure zal maximum drie maand duren.
Naamsverandering
Vanaf 1 juli 2024 kunnen meerderjarige of ontvoogde Belgen, erkende vluchtelingen of staatlozen hun naam veranderen naar:
– De naam van de vader;
– De naam van de moeder;
– Een combinatie van die namen in een gekozen volgorde;
– De naam van een enkele adoptant of gecombineerd met de naam van een andere ouder.
De aanvraag voor een naamsverandering kan worden gericht aan:
– De gemeente van hun woonplaats in België;
– De laatste gemeente van woonplaats in België indien ze in het buitenland verblijven;
– De stad Brussel bij gebrek aan enige huidige of voormalige woonplaats in België.
Er zijn geen bijzondere voorwaarden verbonden aan de aanvraag en familieleden hoeven niet te worden geraadpleegd. Wel zal de gemeente het strafregister controleren.
De gemeente behandelt de aanvraag binnen een maand. Indien er twijfels zijn en het parket van de Procureur des Konings wordt geraadpleegd, kan dit oplopen tot drie maanden.
Een naamsverandering op deze wijze is slechts eenmaal toegestaan. De naamsverandering geldt ook voor minderjarige kinderen van de betrokken persoon die zijn/haar naam dragen. Voor kinderen ouder dan twaalf jaar is toestemming vereist.
De minister van Justitie blijft bevoegd om vragen voor naamsverandering die niet aan voormelde voorwaarden voldoen, te ontvangen. Maar ook hier zijn toch wat wijzigingen te noteren.
Het op voorhand te betalen registratierecht bedraagt voortaan 140 euro. Tot nu ging het om 49 euro.
Nieuw is dat ook bij een naamsverandering voortaan ook de gerechtelijke antecedenten moeten onderzocht worden.
Vordering bij familierechtbank
Wanneer de minister de naamswijziging weigert of de ambtenaar van de burgerlijke stand de voornaamswijziging niet toestaat, kan de betrokkene een hiertegen beroep aantekenen bij de familierechtbank. Hierbij wordt best beroep gedaan op ene advocaat naamsverandering.
Inwerkingtreding
Deze nieuwe regels traden in werking 1 augustus 2018.
Wenst u uw (voor)naam te laten aanpassen? Benader ons advocatenteam uit Antwerpen.
Bron: Wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing, BS 2 juli 2018 (art. 119–136 DB burgerlijk recht)