Als advocaat strafrecht worden wij zeer vaak geconfronteerd met cliënten die klachten hebben over hun behandeling in de gevangenis. Deze klachten kunnen betrekking hebben op zaken zoals de omstandigheden waarin gedetineerden opgesloten zijn tot klachten over hun behandeling door het personeel. In het verleden konden gedetineerden enkel intern klacht indienen. De gevangenisdirecteur moest dan zelf oordelen of de klacht al dan niet terecht was. Het spreekt voor zich dat dit een volledige absurde procedure was nu de directeur tegelijk rechter en betrokken partij was. Gedetineerden die echt teneinde raad waren konden eventueel de Belgische Staat al dan niet in Kortgeding dagvaarden. Dit is echter een zeer complexe en ingewikkelde procedure…
De regels inzake faillissementen evolueren mee met de tijd. Doorheen de jaren werden de regels zeer regelmatig hervormd. De meest recente hervorming is ingegaan op 1 september 2023. De regels zijn het gevolg van een richtlijn van het Europees Parlement van 20 juni 2019. In BELGIË werd deze richtlijn pas omgezet door goedkeuring van een wetsontwerp in mei 2023 en de publicatie van de wet op 7 juni 2023. Zoals hiervoor reeds aangegeven is de nieuwe wet in werking getreden op 1 september 2023. Preventie: De nieuwe wet tracht ook preventief op te treden. Indien mogelijk wordt er naar gestreefd om een faillissement te vermijden. Een belangrijke rol is dan…
Nieuwe regeling In een vorige blog hebben wij reeds de nieuwe regeling uitgelegd. Deze regeling gold tot vandaag voor straffen tot maximum twee jaar. De wijzigingen Informatieverplichting van de directeur De directeur van de gevangenis moet de veroordeelde bij de aanvang van zijn strafuitvoering of binnen een tijdspanne van minder dan vier maanden uitdrukkelijk informeren over de mogelijkheid om een strafuitvoeringsmodaliteit aan te vragen. Strafuitvoeringsmodaliteit vanuit vrijheid Veroordeelden met straffen tot en met 18 maanden vallen onmiddellijk onder de tijdsvoorwaarden voor “beperkte detentie” en “elektronisch toezicht”. Daar horen ook de veroordeelden bij van wie na berekening van de reeds ondergane voorlopige hechtenis en de datum van de voorwaardelijke invrijheidstelling, blijkt dat ze onmiddellijk in…
Handelshuurovereenkomst Als advocaat handelshuur staat ons kantoor zowel huurders als verhuurders bij. Immers is het van het grootste belang om zowel bij het opstellen van een handelshuurovereenkomst als bij eventuele geschillen het advies in te winnen van een gespecialiseerde advocaat. Als u een eigen zaak hebt en een gebouw huurt om uw handelsactiviteiten in onder te brengen, dan zal het contract onder de wet inzake het handelshuur vallen. In dat geval zijn namelijk de specifieke regels voor de handelshuur van toepassing. Nu de handelshuurwetgeving zeer technisch is en verregaande gevolgen heeft, is het bij zonder aan te raden om u te laten bijstaan door een advocaat handelshuur. Dit geldt zowel…
Soorten huurovereenkomsten: Er bestaan drie soorten huurovereenkomsten. De woninghuurovereenkomst; De handelshuurovereenkomst; De gemene huurovereenkomst; Deze drie soorten overeenkomsten worden geregeld door afzonderlijke wetteksten. Zo wordt de handelshuurovereenkomst geregeld door de Handelshuurwet. De gemene huurovereenkomst door het algemeen Burgerlijk Wetboek en de woninghuur door het Vlaamse Woninghuurdecreet. Duur van de overeenkomst: De duurtijd van elke overeenkomst is in eerste instantie afhankelijk van de categorie waarin de huurovereenkomst valt. In het huidige blogbericht zullen wij enkel de kort lopende woninghuurovereenkomst bespreken. Wat is een “korte” huurovereenkomst?: De algemene regel inzake woninghuur is dat een overeenkomst afgesloten wordt voor een periode van 9 jaar. Dit betekent evenwel niet dat de huurovereenkomst…
Advocaat eerherstel: Als advocaat eerherstel staan we cliënten bij die moeten verschijnen voor de rechtbank. Wanneer iemand uiteindelijk door de Politierechtbank of de Correctionele Rechtbank veroordeeld wordt tot bepaalde straffen, heeft dit meestal tot gevolg dat die persoon zijn of haar blanco strafregister kwijt is gespeeld. Dit kan vaak verstrekkende gevolgen hebben. Denk maar aan de vraag die heel veel sollicitanten krijgen om vooraleer zij voor een bepaalde job aangenomen worden, het bewijs moeten voorleggen dat zij een blanco strafregister hebben. Ook in het geval een persoon na een eerste veroordeling opnieuw voor de rechtbank dient te verschijnen, zullen de mogelijke straffen wellicht zwaarder zijn wanneer iemand een strafregister heeft.…
Laster en eerroof: wat is dat precies: Als advocaat laster en eerroof staan we onze cliënten met raad en daad bij. Maar wat is laster en eerroof precies? Definitie: Het strafwetboek heeft het niet over laster en eerroof maar wel over de aanranding van de eer of de goede naam van personen. Een definitie van hetgeen hieronder verstaan moet worden vindt men terug in artikel 443. Dit artikel luidt als volgt: “Hij die in de hierna aangeduide gevallen aan een persoon kwaadwillig een bepaald feit ten laste legt, dat zijn eer kan krenken of hem aan de openbare verachting kan blootstellen, en waarvan het wettelijk bewijs niet wordt geleverd, is…
Verkrachting en het belang van juridische bijstand Als advocaat verkrachting staan we onze cliënten reeds meer dan 20 jaar bij. Verkrachting is het zwaarste zedendelict. Wat in België dient begrepen te worden onder verkrachting was vaak een discussiepunt. Immers stelde zich vb. de vraag of enkel een daad van penetratie met het mannelijke geslachtsdeel begrepen dient te worden als verkrachting dan wel ook andere daden als dusdanig kunnen worden beschouwd. Wat onder verkrachting verstaan moet worden vindt men in het nieuwe artikel 417/11 van het Strafwetboek. “Verkrachting is elke gestelde daad die bestaat of mede bestaat uit een seksuele penetratie van welke aard en met welk middel ook, gepleegd op…
Als advocaat medisch recht hebben wij in vorige blogberichten reeds de procedures overlopen die U als patiënt kunt voeren indien U slachtoffer bent geweest van een medische fout. Hierbij dient het onderscheid gemaakt te worden tussen een klassieke procedure voor de rechtbank enerzijds en een procedure voor het Fonds voor Medische Ongevallen. MOZA: Wat is dat? Indien er geen sprake is van een medische fout, kunt U als slachtoffer zich niet tot de rechtbank wenden. Is alle hoop dat verloren? Niets is minder waar. Immers voorziet de wet dat het Fonds voor Medische Ongevallen bevoegd is om in gevallen waarbij strikt genomen geen medische fout begaan werd, tot vergoeding over…
De aankoop van een onroerend goed is een ingrijpende aangelegenheid die gepaard kan gaan met tal van problemen. Zo hebben wij in vorige blogs reeds verschillende topics besproken aangaande van vraagstukken i.v.m. verborgen gebreken tot issues i.v.m. verzekeringen. In huidige blog zullen wij dieper ingaan op een bijzonder vraagstuk met name de relatie tussen de nieuwe eigenaar en de aannemer. Problematiek: Stel U koopt een onroerend goed aan in 2021. Bij de verkoop wordt het onroerend goed geïnspecteerd en stellen zich geen problemen. De notariële akte wordt ondertekend en U betrekt uw nieuwe woning. Twee jaar later wordt U geconfronteerd met een lek in de zolder. U laat een vakman…
Is een brandverzekering verplicht?: Het afsluiten van een brandverzekering als eigenaar van een pand is niet verplicht. Zoals hierna zal blijken doet U er echter goed aan om wel degelijk een brandverzekering af te sluiten. Ook als huurder sluit U best een brandverzekering af. Het bijzonder vraagstuk afstand van verhaal hebben wij reeds in een vorig blogbericht besproken. Misleidende naam: In tegenstelling tot hetgeen de naam doet vermoeden dekt de brandverzekering vaak veel meer dan het loutere risico op brand. Zo voorziet de brandpolis meestal ook in een dekking voor waterschade en wettelijk gezien zijn ook de natuurrampen hierin opgenomen. Rechtsbijstand: Een zeer interessante optie als verzekeringsnemer is…
Als advocaat strafrecht worden wij zeer vaak geconfronteerd met dossiers waarin er sprake is van criminele organisatie enerzijds of een vereniging van misdadigers anderzijds. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee? Vereniging van misdadigers: Wat een vereniging van misdadigers is wordt bepaald in artikel 322 Sw. Hierin leest men: “Elke vereniging met het oogmerk om een aanslag te plegen op personen of op eigendommen, is een misdaad of een wanbedrijf, bestaande door het enkel feit van het inrichten der bende.” Volgens vaste rechtspraak van het Hof van Cassatie is het voldoende dat de vereniging in kwestie als doel heeft een misdrijf te plegen. Hierbij is het zelfs niet…
Wie als huurder een onroerend goed huurt gaat er niet vanuit dat het onroerend goed ooit beschadigd zal worden. Desalniettemin doet de huurder er goed aan om alle mogelijke scenario’s te overlopen om zich in te dekken tegen een eventuele schadeclaim vanwege de eigenaar of derden. Wettelijk gezien dient de huurder zijn huurdersaansprakelijkheid te verzekeren. Dit betekent dat de huurder een eigen brandverzekering dient af te sluiten. De eigenaar en huurder kunnen echter afspreken dat dit niet nodig is en de huurder gedekt zal zijn door de brandverzekering van de eigenaar. In dat geval spreken wij van afstand van verhaal. Afstand van verhaal in de brandverzekering: Indien de verzekeringspolis…
In vorige blogberichten hebben wij reeds commentaar gegeven over de procedure van eerherstel. Als advocaat Strafrecht worden wij immers zeer regelmatig bevraagd door cliënten die men een schone lei wensen te beginnen. De enige mogelijkheid hieraan te voldoen is eerherstel te vragen. Territoriale bevoegdheid: Wie eerherstel wenst te vragen dient dit te doen bij het Parket van het arrondissement van diens woonplaats. Dit betekent dat wie in Antwerpen woont terecht moet bij het Parket van Antwerpen. Woont U in Kallo dan zal U terecht moeten bij het Parket van Dendermonde… Op zich zou dit geen probleem zijn ware het niet dat de manier waarop een aanvraag tot eerherstel wordt…
Verscherping regels bij verkoop: De laatste jaren worden de regels voor verkoop en verhuur van vastgoed steeds opnieuw verscherpt. Zo moet bij de verkoop steeds meer informatie aan de koper worden gegeven, denk hierbij vb. aan de verplichtingen inzake EPC score, de nieuwe wetgeving over asbest, et… Makelaars en notarissen zijn meestal op de hoogte van deze nieuwe verscherpte regelgeving. Voor eigenaars die hun pand zelf verkopen is het echter opletten geblazen. Informatieplicht over de overstromingsgevoeligheid van vastgoed: Sinds 1 januari 2023 moet bij elke onderhandse en authentieke akte van verkoop en verhuring voor meer dan 9 jaar een overstromingsrapport worden toegevoegd. In dit rapport moet een score opgenomen worden…
Als gespecialiseerd advocaat medisch recht behandelen wij zeer regelmatig dossiers voor het Fonds Medische Ongevallen. In een vorige blog hebben wij reeds het verschil uitgelegd tussen een medische fout en een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid. In beide gevallen zal U als slachtoffer een vergoeding ontvangen van het Fonds voor Medische Ongevallen. In het huidige artikel zullen wij dieper ingaan op de term medische ongeval zonder aansprakelijkheid. Wettelijk kader: Het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO) werd in het leven geroepen door de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg. Deze wet werd gepubliceerd op 2 april 2010. Conform artikel 4 de wet vergoedt…
Wet op de handelsagentuur: De handelsagentuur neemt een bijzondere plaats in in het Belgische Handelsrecht. In de huidige economische omgeving worden immers bijzonder veel handelsagentuurovereenkomsten afgesloten. Kenmerkend voor een handelshuurovereenkomst is vaak dat er sprake is van een wanverhouding tussen enerzijds de opdrachtgever (principaal) en anderzijds de handelsagent. Om de handelsagent enigszins te beschermen tegen misbruiken heeft de Belgische wetgever in het verleden een specifieke wet ingevoerd met name de wet van 13 april 1995 betreffende de handelsagentuurovereenkomst. Deze wet voorzag in een dwingende regeling in het voordeel van de handelsagent. Wetboek Economisch Recht: Ondertussen werd het Wetboek Economisch Recht in het leven geroepen. De bedoeling van dit wetboek…
Iemand bedreigen is een misdrijf. Dit lijkt voor ieder van ons evident wanneer het gaat om ernstige bedreigingen zoals iemand met de dood bedreigen. Doch zover hoeft het niet te komen om beschouwd te worden als een misdrijf. Soorten strafbare bedreigingen: Het Strafwetboek bevat een aparte titel over bedreigingen. De relevante artikels zijn de artikelen 327 tot en met 331bis Sw. Mondeling of schriftelijke bedreiging: Om strafbaar te zijn maakt het weinig uit of een bedreiging mondeling of schriftelijk is. Immers voorziet artikel 327 dat zowel mondelinge als schriftelijke bedreigingen strafbaar zijn. Het grootste verschil tussen mondelinge en schriftelijke bedreiging zal de bewijsmoeilijkheid zijn. Het is immers logisch…
Wat wordt er verstaan onder witwassen: Zelfs het antwoord op deze eenvoudige vraag is niet eenduidig. Juridisch gezien wordt witwassen strafbaar gesteld in artikel 505 Sw. Volgens dit artikel is er sprake van witwas wanneer illegaal verkregen vermogensvoordelen worden gekocht, geruild, ontvangen, bezeten, bewaard of beheerd wanneer men de oorsprong van die zaken kende of moest kennen. Daarnaast is er ook sprake van witwas wanneer men illegaal verkregen vermogensvoordelen omzet of overdraagt met de bedoeling de illegale herkomst ervan te verbergen of te verdoezelen. Dit is dus ook het geval wanneer men de bedoeling heeft een persoon die betrokken is bij een misdrijf waaruit illegale vermogensvoordelen voorkomen helpt ontkomen aan…
Wat is fraude en waarom heeft u de hulp van een advocaat nodig? Fraude is een ernstig misdrijf en kan verwoestende financiële en juridische gevolgen hebben. Het is belangrijk om te begrijpen wat fraude is, waarom het voorkomt en hoe u zich ertegen kunt beschermen. Ook de overheid probeert de consument te doen inzien dat voorzichtigheid geboden is. Een advocaat kan u helpen mogelijke fraude te identificeren, u adviseren over de beste handelwijze en u indien nodig vertegenwoordigen in de rechtbank. Met hun juridische expertise kunnen ze begeleiding en advies van onschatbare waarde bieden als het gaat om het omgaan met fraudezaken. Ze kunnen u ook helpen bij het navigeren…
Wat is de Strafuitvoeringsrechtbank? De Strafuitvoeringsrechtbank is een onderdeel van de Rechtbank van Eerste Aanleg. In de volksmond wordt de Strafuitvoeringsrechtbank vaak de SURB genoemd. Taak van de Strafuitvoeringsrechtbank: De Strafuitvoeringsrechtbank heeft twee hoofdtaken. Een eerste taak is het toezicht op de uitvoering van gevangenisstraffen opgelegd door de Correctionele Rechter. Een aparte kamer van de Strafuitvoeringsrechtbank controleert de interneringsmaatregelen die door Rechtbanken uitgesproken worden. Lengte van de straf: Vroeger was de Strafuitvoeringsrechtbank enkel bevoegd wanneer er een gevangenisstraf van minstens drie jaar uitgesproken werd. Dit is thans niet meer het geval. De Strafuitvoeringsrechtbank is ook bevoegd bij de uitvoering van straffen van meer dan twee jaar en maximum…
Wat verstaat men onder elektronisch toezicht? Als strafrechtadvocaat krijgen wij veel vragen over elektronisch toezicht. In België is elektronisch toezicht een situatie waarbij een verdachte of een veroordeelde een enkelband draagt met GPS technologie. Aan de hand van een ontvanger die thuis geplaatst wordt, kan men dan nauwkeurig controleren of de drager van de enkelband zich thuis bevindt. Wanneer de drager van het enkelbandje toegang krijgt om bepaalde activiteiten buitenshuis uit te voeren, kan deze ook via GPS opgespoord of gemonitord worden. Vormen: Het toezicht kan in principe onderverdeeld worden in twee categorieën/ Elektronisch toezicht in de onderzoeksfase. Elektronisch toezicht na veroordeling. Enkelband en voorlopige hechtenis: Een eerste mogelijkheid…
Als advocaat medisch recht krijgen wij zeer vaak te maken met ingewikkelde medische vraagstukken. Wie slachtoffer denkt te zijn van een medische fout zal vaak op een eerste consultatie reeds een uitgebreid advies verwachten. Dit is helaas niet realistisch. Medisch dossier: Een dossier over medische aansprakelijkheid omhelst altijd twee aspecten. Allereerst is er uiteraard het medische aspect. Pas in tweede instantie zal een juridische beoordeling plaatsvinden. Om te kunnen beoordelen of er sprake is van een medische fout of eventueel een zogenaamd medisch ongeval zonder aansprakelijkheid (MOZA) moet eerst het medisch dossier grondig bestudeerd worden. Hiervoor wordt best beroep gedaan op een eigen zogenaamde “raadsdokter”. Dit is een dokter…
Wie betrokken raakt bij een verkeersongeval, en geef toe wie heeft dit nog nooit meegemaakt, wordt geconfronteerd met vele vragen. Een advocaat verkeersongeval zorgt ervoor dat U wegwijs raakt in het administratief en juridisch doolhof. Of het nu gaat om een licht verkeersongeval met enkel blikschade dan wel een zwaar verkeersongeval met gewonden en/of dodelijke slachtoffers, een advocaat verkeersongeval is vaak een reddende engel. Hierna zullen wij verschillende hypotheses overlopen. Zoals U zal zien kan een advocaat verkeersrecht uiteenlopende zaken voor U behandelen: Bent U slachtoffer van een verkeersongeval?: Als slachtoffer van een verkeersongeval heeft U recht op een integrale schadevergoeding vanwege de schuldige partij. Of U nu voetganger,…
Bent U op zoek naar een advocaat slagen en verwondingen dan bent U bij Peterfreund & Associates aan het juiste adres. Onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten helpen u graag verder. Wie als dader of slachtoffer geconfronteerd wordt met een dossier inzake het toebrengen van slagen en verwondingen, heeft er belang bij om zich correct te laten bijstaan. Immers rijzen er bij dergelijke dossiers tal van vragen. Deze vragen kunnen zowel betrekking hebben op de aansprakelijkheid als op de schadevergoeding die het gevolg hiervan is. De relevante bepalingen zijn de artikelen 398 en volgende van het Strafwetboek. Art. 398. Hij die opzettelijk verwondingen of slagen toebrengt, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot…
Nieuw Boek 5 Burgerlijk Wetboek: Sinds 1 januari 2023 is het nieuwe boek 5 van het Burgerlijk Wetboek van kracht. Dit boek 5 omvat regels over het zogenaamde verbintenissenrecht. Dit zijn regels die gelden bij het aangaan van overeenkomsten of contracten tussen partijen. Hoewel dit boek 5 grotendeels de regels van het oud B.W. overneemt zijn er ook een aantal nieuwigheden. Eén van deze nieuwigheden is de zogenaamde imprevisieleer. Wat is imprevisie? Voor degene die het Frans machtig zijn is het een koud kunstje te begrijpen wat imprevisie betekent. Imprevisie is hetzelfde als onvoorzienbaarheid. Partijen die overeenkomsten aangaan voorzien meestal een aantal potentiële moeilijkheden waarover afspraken gemaakt worden. Het…
In een vorige blog hebben wij de taak en de werking van het Fonds voor Medische Ongevallen reeds toegelicht. Het Fonds voor Medische Ongevallen is een overheidsinstantie die in het leven is geroepen om slachtoffers van medische fouten enerzijds en van ernstige medische complicaties anderzijds toe te laten een schadevergoeding te verkrijgen. De oorspronkelijke bedoeling was om ervoor te zorgen dat het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO) een laagdrempelig alternatief zou zijn voor ingewikkelde juridische procedures voor de Rechtbank. Al snel bleek dat de dure woorden en plechtige beloftes van de toenmalige regering niet waargemaakt werden. Het FMO blijkt een bijzonder log monster te zijn. Procedures voor het FMO duren…
Advocaat medische fout: De medische wereld is een zeer complexe wereld en medische fouten zijn legio. Wanneer iemand het slachtoffer wordt van een misgelopen medische behandeling zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Als advocaat medische fout krijgen wij dagelijks vragen van cliënten over de mogelijkheden die er zijn om in zo een geval vergoed te worden voor de geleden schade. De vraag is dan ook: Wat kunt U als slachtoffer doen? Twee mogelijke procedures: Als slachtoffer kan U kiezen voor een procedure voor het Fonds voor Medische Ongevallen of een procedure voor de Rechtbank. Het Fonds voor Medische Ongevallen: Het Fonds voor Medische Ongevallen is een door…
Het vervaardigen van kinderporno is evident strikt verboden. Desalniettemin is het niet al te moeilijk om op het internet op zoek te gaan naar kinderporno. Het aantal zaken die uiteindelijk voor de rechtbank gebracht worden en waarbij beklaagden vervolgd worden voor handel of het bezit van kinderporno stijgt dan ook de laatste jaren enorm. Vervaardigen van kinderporno: Evident is de productie van kinderporno streng verboden. Degene die zich hieraan schuldig maakt riskeert zeer zware straffen. Immers zullen kinderen die het voorwerp uitmaken van seksueel misbruik dat dan ook nog opgenomen wordt en later wordt verspreid hier levenslang trauma’s aan overhouden. Verspreiden van kinderporno: Ook degene die kinderporno verspreidt…
Nieuwe elektrische voertuigen: De laatste jaren is er werkelijk een vloedgolf aan nieuwe soorten elektrische voertuigen op de markt. Deze gaan van piepkleine elektrische fietsen tot e-steps met een zadel. Wettelijke verplichtingen: Als consument is het vaak moeilijk het bos door de bomen te zien wat de wettelijke verplichtingen betreft. De producent zal er voor moeten zorgen dat voertuigen die hij in Europa verkoopt voldoen aan de Europese normen. Vaak denken de mensen dat voor hen de kous dan af is. Niets is minder waar! Als consument moet U er beducht voor zijn dat sommige voertuigen snel beschouwd zullen worden als brommers / scooter. Dit is met name het…
In de media kwamen er onlangs talrijke berichten over zelfstandigen en KMO’s die een bijkomende boete ontvingen omdat zij nagelaten zouden hebben een formulier in te vullen met de identiteit van de bestuurder van een voertuig waarmee een verkeersovertreding begaan werd. De problematiek is de volgende: Wanneer een voertuig vb. geflitst wordt, is de bestuurder niet gekend. Wanneer een bedrijfsvoertuig vb. geflitst wordt, weet de politie niet wie de bestuurder van het voertuig is. De nummerplaat van het voertuig is immers gekoppeld aan een rechtspersoon doch niet aan een particulier. Wanneer de boete opgestuurd wordt naar de houder van de nummerplaat, wordt ook informatie gevraagd naar de bestuurder van…
Moord en doodslag zijn vaak de meest onder verbeelding sprekende misdrijven. Wat is doodslag? Het Strafwetboek omschrijft doodslag in artikel 393 als het doden met het oogmerk om te doden. Het verschil met moord is dat er bij doodslag geen sprake is van voorbedachte rade, bij moord wel. De verzwarende omstandigheden: Naast de “gewone” doodslag voorziet het Sw. ook in een aantal gevallen waarbij doodslag nog strenger gestraft wordt. Het gaat om doodslag op ouders en grootouders, zogenaamde oudermoord en doodslag op een kind bij de geboorte of dadelijk erna hetgeen kindermoord genoemd wordt. Tot slot wordt ook vergiftiging beschouwd als een zware vorm van doodslag en wordt vergiftiging…
Als advocaat gespecialiseerd in strafrecht worden wij regelmatig geconfronteerd met vragen van zowel daders als slachtoffers over dit misdrijf. Wat is diefstal? Het strafwetboek voorziet een uitgebreid hoofdstuk over de verschillende soorten diefstal. Voorwaarden: Volgens artikel 461 Sw. is er sprake van diefstal wanneer iemand een zaak die hem niet toebehoort bedrieglijk wegneemt. M.a.w. is er sprake van twee zogenaamde constitutieve elementen van het misdrijf diefstal: Het wegnemen van een zaak dat niet van U is. Dit doen met een bedrieglijk opzet. Vooral deze tweede voorwaarde is van belang. Wanneer iemand vb. per vergissing andermans zaak wegneemt is er geen sprake van diefstal. Men kan hierbij denken aan het per…
Wordt U verdacht van schuldig verzuim of bent U slachtoffer van schuldig verzuim dan staan wij U als advocaat graag bij. Maar wat is schuldig verzuim nu precies en welke zijn de mogelijke gevolgen? Wat is schuldig verzuim?: Wat schuldig verzuim precies is lezen wij in artikel 422bis van het Strafwetboek. Volgens dit artikel gaat het om het verzuimen hulp te bieden of te verschaffen aan iemand die in groot gevaar verkeert. Verder stelt artikel 422bis dat vereist is dat de verzuimer kon helpen zonder ernstig gevaar voor zichzelf of voor anderen. Heeft de verzuimer niet persoonlijk het gevaar vastgesteld waarin de hulpbehoevende verkeerde, dan kan hij niet worden gestraft…
Toename van de gevallen van mishandeling: In de media wordt tegenwoordig meer en meer bericht over gevallen van mishandeling van soms zeer jonge kinderen in de kinderopvang. Of er werkelijk meer gevallen van mishandeling zijn dan vroeger dan wel of één en ander sneller opgepikt wordt door de media is koffiedik kijken. Één ding is zeker: wie als ouder geconfronteerd wordt met een geval van kindermishandeling gaat door een hel. Uiteraard moet in eerste instantie de hulpverlening opgestart worden. Het is in tweede instantie echter dat men zich de vraag kan stellen welke stappen je als ouder kan nemen. Wat kan beschouwd worden als mishandeling? Wat kan beschouwd worden…
Wat is “PHISHING” en waar komt de term vandaan? Phishing is een fenomeen waarbij malafide individuen via allerlei trucjes in het bezit trachten te komen van gevoelige digitale informatie. Vervolgens wordt de verkregen informatie misbruikt voor het plegen van misdrijven. Dit kan gaan van identiteitsfraude tot financiële fraude. De term “phishing” is afgeleid van het Engelse “fishing” hetgeen vissen betekent. De term vindt zijn oorsprong in het feit dat de criminelen als het ware hengelen naar bepaalde informatie. Explosieve toename in het aantal gevallen: Daar waar tot een jaar of tien geleden phishing uitzonderlijk was in onze contreien, is dit helaas tegenwoordig schering en inslag. Wie krijgt tegenwoordig niet…
Explosieve toename van SMS en Whatsapp-Fraude: Fraude via sms en WhatsApp is de laatste jaren geëxplodeerd. Wij krijgen allemaal wekelijks of soms zelfs dagelijks berichten van personen met slechte bedoelingen. Via sms of WhatsApp berichten wordt er getracht om toegang te verkrijgen tot vb. bankrekeningen of gevoelig materiaal op onze laptop, tablet of telefoon. Dit fenomeen wordt in het algemeen phishing genoemd. Slachtoffer van phishing: wat nu? Wanneer U slachtoffer wordt van phishing is het belangrijk om meteen in actie te schieten. Vele slachtoffers hebben een gevolg van schaamte en durven geen stappen te ondernemen uit vrees voor de reactie van derden op het feit dat zij misschien wat…
De immobilisering en de verbeurdverklaring zijn twee maatregelen of straffen die een Politierechter in sommige gevallen bijkomend kan uitspreken. Dat dit bestaat komt voor velen als een verrassing. Dit gezegd zijnde worden deze mogelijkheden zeer uitdrukkelijk geregeld door de wegverkeerswet. Immobilisering: De immobilisatie is een tijdelijke maatregel die erop neerkomt dat de rechter kan bevelen dat het voertuig geïmmobiliseerd wordt en dus niet in het verkeer mag worden gesteld tijdens een periode van een opgelegd rijverbod. Voor de duur van de immobilisering mag dan uiteraard ook niet langer zijn dan de duur van het opgelegde rijverbod. De bedoeling van deze bijkomende straf is te vermijden dat een persoon aan…
Wat is een onverdeeldheid?: De onverdeeldheid is een situatie waarbij verschillende personen samen eigenaar zijn van één of meerdere onroerende goederen. Soorten onverdeeldheden: Er zijn twee soorten onverdeeldheden. Vrijwillige onverdeeldheid: Een vrijwillige onverdeeldheid bestaat wanneer partijen samen wetens en willens samen een onroerend goed hebben aangekocht. Men denke hierbij zowel aan echtgenoten alsook aan samenwonende koppels maar ook aan de situatie waarbij verschillende mensen beslist hebben om samen een onroerend goed aan te kopen als investering. Gedwongen onverdeeldheid: Men spreekt van gedwongen onverdeeldheid wanneer partijen niet vrijwillig gekozen hebben om in deze situatie terecht te komen. Het bekendste voorbeeld is een onverdeeldheid die ontstaat naar aanleiding van een overlijden.…
Wie denkt aan straffen die een strafrechter kan opleggen aan de dader van een misdrijf, denkt meestal aan boetes en gevangenisstraffen. Er bestaat echter een zeer belangrijke derde categorie met name de verbeurdverklaring of confiscatie. Wettelijk kader: De bijzondere verbeurdverklaring die de strafrechter uitspreekt als straf wordt geregeld door de artikelen 42 e.v. Sw. Het basisartikel betreft artikel 42 van het Sw. Deze luidt als volgt: “Bijzondere verbeurdverklaring wordt toegepast: Op de zaken die het voorwerp van het misdrijf uitmaken, en op die welke gediend hebben of bestemd waren tot het plegen van het misdrijf, wanneer zij eigendom van de veroordeelde zijn. Op de zaken die uit het misdrijf…
PROCES-VERBAAL: Wie een verkeersovertreding begaat zal hiervoor een Proces-Verbaal ontvangen. In principe dient dit P.V. binnen de 15 dagen opgestuurd te worden. Deze termijn is essentieel. Immers indien dit P.V. laattijdig wordt opgestuurd, verliest deze zijn bijzondere bewijswaarde. Dit betekent dat U de vaststellingen van de politie zal kunnen betwisten en de rechter, voor zover U gedagvaard zou worden, er niet zomaar mag van uitgaan dat de politie gelijk heeft. MINNELIJKE SCHIKKING: Voor lichte verkeersovertredingen zal U meestal een voorstel van minnelijke schikking krijgen. Indien U het voorgestelde bedrag betaalt, vervalt de strafvordering. U zal dan niet meer voor de Politierechtbank gedagvaard worden. ANTWOORDFORMULIER: Samen met het P.V.…
Oude wettelijke regeling: In het verleden gold het oude bewijsrecht dat was opgenomen in artikel 1340 e.v. B.W. Deze regels bepaalden wie wat moest of kon bewijzen. Nieuwe bewijsregels: Bij wet van 13 april 2019 werd een nieuw burgerlijk wetboek ingevoerd. In het nieuw burgerlijk wetboek worden de bewijsregels opgenomen in boek 8. In de huidige bijdrage zullen wij ons beperken tot het bespreken van het nieuw artikel 8.4 van het NBW (Nieuw Burgerlijk Wetboek). Het nieuwe artikel 8.4 luidt als volgt: “Regels die de bewijslast bepalen. Hij die meent een ander in rechte te kunnen aanspreken, moet de rechtshandelingen of feiten bewijzen die daaraan ten grondslag liggen. Hij…
Twee periodes: De wetgever besliste onlangs om de wettelijke garantie in het voordeel van consumenten aan te passen. In het verleden was het zo dat de wettelijke garantie weliswaar twee jaar betrof. Deze termijn was echter onderverdeeld in twee afzonderlijke periodes. Tijdens een eerste periode van zes maanden was er een vermoeden dat het gebrek in de zaak reeds aanwezig was op het ogenblik van de levering en dus niet het gevolg was van een verkeerd gebruik door de consument. Gedurende de 18 daarop volgende maanden diende de consument aan te tonen dat het gebrek in principe reeds aanwezig was op het ogenblik van de levering van het goed en…
Onlangs werd het nieuwe seksueel strafrecht goedgekeurd. Hoe nieuw is nieuw? Het begrip “nieuw seksueel strafrecht” is misschien misleidend. De meeste regels werden immers niet grondig gewijzigd doch her en der verduidelijkt of aangepast. Voor sommige misdrijven werden strengere straffen ingevoerd en voor andere slechts een verfijning. Verduidelijking van toestemming: Een belangrijke verfijning in de nieuwe regeling heeft betrekking op het begrip toestemming. In de praktijk worden advocaten zedenfeiten zeer vaak geconfronteerd met de vraag wanneer er al dan niet sprake is van toestemming van het slachtoffer. Ook in de rechtszaal is dat vaak een heet hangijzer. Om discussies te beperken heeft de wetgever ingegrepen. Belangrijk is de nieuwe…
Als strafrechtadvocaat word ik regelmatig geconfronteerd met ingewikkelde dossiers. In dergelijke dossiers heeft de cliënt er alle belang bij dat de verdediging grondig gevoerd wordt. Deze verdediging kan zich situeren op twee vlakken. Enerzijds dient een verweer uiteraard feitelijk gevoerd te worden. Het komt de advocaat strafrecht dan ook toe om de rechtbank te trachten te overtuigen van de onschuld van zijn cliënt. Maar hier blijft het niet bij. Tegenwoordig zijn ook proceduregels bijzonder belangrijk. Hierna zullen twee belangrijke beginselen worden besproken, enerzijds het non bis in idem beginsel en anderzijds de figuur van de opslorping. Non bis in idem: Het non bis in idem beginsel of vaak ne bis…
Advocaat internering Als advocaat strafrecht krijgen wij regelmatig te maken met dossiers waarbij er sprake is van misdrijven die gepleegd worden door een persoon die een psychische stoornis heeft. In dat geval kan de Rechtbank de internering uitspreken. Hierna zullen wij trachten een duidelijk beeld te scheppen van hetgeen internering precies inhoudt. Wanneer kan iemand geïnterneerd worden? De internering kan slechts uitgesproken worden door een Rechtbank, meer bepaald ofwel de Correctionele Rechtbank in Eerste Aanleg ofwel het Hof van Beroep. De Rechtbank kan slechts tot internering van een persoon overgaan indien aan de volgende voorwaarden werd voldaan: De verdacht heeft een misdrijf gepleegd waardoor de lichamelijke of psychische integriteit…
Als advocaat handelsagentuur krijgen we regelmatig vragen over dit onderwerp. De handelsagentuur is een zeer belangrijke figuur in het Belgische handelsrecht. Hierna zullen wij proberen de belangrijkste principes uit te leggen. Wat is een handelsagentuur? De handelsagent bevindt zich tussen de opdrachtgever, de zogenaamde principaal, en anderzijds de klant. In de wet is er tegenwoordig geen sprake meer van een definitie van de handelsagentuurovereenkomst. Dit was vroeger wel het geval. De vroegere handelsagentuurovereenkomst gaf de volgende definitie: “Een overeenkomst waarbij de ene partij, de handelsagent, door de andere partij, de principaal, zonder dat hij onder diens gezag staat, permanent en tegen vergoeding belast wordt met het bemiddelen en eventueel…
Als gespecialiseerd advocaat verkeersrecht Antwerpen krijgen wij regelmatig de vraag van cliënten wat zij moeten doen met het antwoordformulier dat zij ontvangen naar aanleiding van een verkeersinbreuk. Op de website van de politie leest men: Ben ik verplicht om het antwoordformulier in te vullen? Dit is afhankelijk van het soort inbreuk (onmiddelijke inning of een verkeersinbreuk) en bijgevolg het soort antwoordformulier. Indien bovenaan het antwoordformulier vermeld staat dat je het formulier binnen 8 dagen moet terugbezorgen, ben je steeds verplicht om dit te doen. Onafhankelijk of je akkoord gaat met de overtreding of niet. In dit geval staat er geen boetebedrag vermeld in het proces-verbaal. Wanneer bovenaan het antwoordformulier vermeld…
Vroegere regeling: De leugendetector kennen de meesten onder ons van Amerikaanse films en TV serie’s. In het verleden raakte de leugendetector in BELGIË nooit verankerd. Hierin kwam de laatste jaren langzaam maar zeker verandering in. In 2020, meer bepaald in haar wetsvoorstel van 3 januari 2020, stelde het Federaal Parlement voor om de polygraaf wettelijk te verankeren. In een vorig blogartikel gingen wij hier al dieper op in. Er kwam o.a. kritiek van de orde van Vlaamse Balies op het wetsvoorstel. Desalniettemin heeft de wetgever beslist om door te gaan op haar elan. We kunnen u reeds meegeven dat de tussenkomst van een advocaat strafrecht meer dan ooit relevant blijft…
Onlangs stonden de media vol met berichtgeving over de zaak Hoeyberghs. Volledig los van deze berichtgeving is deze zaak juridisch bijzonder van belang. Immers zijn er heel weinig uitspraken van de Rechtbank waarbij een beklaagde hiervoor effectief wordt veroordeeld. De wet van 22 mei 2014: In dit dossier diende de Rechtbank zich uit te spreken of er sprake is van seksisme en aanzetting tot discriminatie en haat en geweld tegen vrouwen. De strafbaarheid hiervan is voorzien in artikel 2 van de wet van 22 mei 2014 ter bestrijding van seksisme in de openbare ruimte en tot aanpassing van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van…
WANNEER WORDT EEN LEVENSLANG RIJVERBOD OPGELEGD? Artikel 42 van de Wegverkeerswet is het artikel dat betrekking heeft op het levenslang rijverbod. De term levenslang rijverbod komt er zelf niet in voor. Het artikel in kwestie luidt als volgt: ““Verval van het recht tot sturen moet uitgesproken worden wanneer, naar aanleiding van een veroordeling of opschorting van straf of internering wegens overtreding van de politie over het wegverkeer of wegens een verkeersongeval te wijten aan het persoonlijk toedoen van de dader, de schuldige lichamelijk of geestelijk ongeschikt wordt bevonden tot het besturen van een motorvoertuig.” De uitspraak van dit verval is mogelijk in elke graad van veroordeling ongeacht wie het rechtsmiddel…
Principes van aansprakelijkheidsrecht: Het aansprakelijkheidsrecht is een technische problematiek. Enerzijds is er sprake van het algemeen principe dat wie schade veroorzaakt aan een derde, deze schade moet vergoeden. Dit lijkt eenvoudig maar is het absoluut niet. Om een aansprakelijkheidsvordering tot een goed einde te brengen moet er sprake zijn drie elementen met name een fout, geleden schade, en een oorzakelijk verband tussen de fout en de schade. De aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken: De algemene principes i.v.m. het aansprakelijkheidsrecht worden voorzien in de artikelen 1382 e.v. van het oud B.W. Artikel 1384 B.W. luidt als volgt: “Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad…
Probleemstelling: Wie al eens ge- of verbouwd weet als het geen ander: Hoewel het resultaat vaak grandioos is, is de weg ernaar vaak geplaveid met allerhande problemen. Eén van de vaakst voorkomende conflicten zijn discussies met de aannemer. De vraag is dan vaak hoe voorkom je discussies en als die er zijn hoe los je deze op? Belangrijkste tip: stel een contract op: We kunnen als gespecialiseerd advocaat bouwrecht het niet vaak genoeg herhalen: Voorkomen is beter dan genezen! De beste manier om discussies met een aannemer is te voorkomen is om een gedetailleerde overeenkomst af te sluiten. Ga dus nooit voort op een mondelinge offerte. Immers kan het…
Probleemstelling: Sociale Media zijn heden alom tegenwoordig. Wie bezondigt er zich niet aan om af en toe een al dan niet onschuldige foto op zijn profiel te plaatsen? Zolang het gaat om eigen foto’s is er evident geen probleem. Anders is het wanneer iemand foto’s waarop ook andere mensen post. Een bijzonder vraagstuk betreft het plaatsen van foto’s van kinderen wanneer de ouders ervan gescheiden zijn. Stel U voor dat gescheiden ouders een tienerdochter hebben. Eén van de ouders is met het kind in kwestie op verlof en post een foto waarop het meisje in badpak aan het zwembad poseert. De ene ouder zal dat absoluut geen probleem vinden daar…
Het appartementsmede-eigendomsrecht is een bijzonder onderdeel van het mede-eigendomsrecht. Ons kantoor heeft als advocaat appartementsmede-eigendomsrecht een zeer ruime ervaring. De algemene regels en beginselen inzake mede-eigendom vindt U terug op onze pagina over mede-eigendomsrecht. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de regels inzake appartementsmede-eigendom. Nieuw Burgerlijk Wetboek: In september 2021 is het nieuw boek 3 over het goederenrecht in het Burgerlijk Wetboek in werking getreden. In het verleden waren de artikelen over appartementsmede-eigendom opgenomen in het artikel 577-3 e.v.van het Burgerlijk Wetboek. In het boek 3 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek zijn de regels over het appartementsrecht opgenomen in de artikels 3.84 tot 3.100. Indien U reeds…
Steeds vaker spreken politierechters rijverboden uit. Voor velen is de verleiding groot om tijdens de periode van verval toch opnieuw achter het stuur te kruipen. Welke zijn de risico’s? VERVOLGING VOOR DE RECHTBANK: In eerste instantie dient erop gewezen te worden dat wanneer U betrapt wordt voor het rijden spijts verval, de zaak steeds voor de Politierechtbank gebracht zal worden. M.a.w. zal U hier nooit vanaf kunnen geraken louter door middel van de betaling van een onmiddellijke inning of een minnelijke schikking zoals het geval is voor vb. snelheidsovertredingen. De Politierechtbank zal U zowel een boete als een rijverbod kunnen opleggen. Uiteraard is het steeds aan…
Nu de Coronacrisis onder controle is, kruipen mensen opnieuw steeds meer achter het stuur. Niet enkel zijn wij opnieuw vaker in de wagen, hierdoor nemen de verkeersproblemen zoals files toe alsook de neiging om af en toe het gaspedaal te zwaar in te duwen. Lichte snelheidsovertredingen: Wanneer U een lichte snelheidsovertreding begaat dan zal er meestal een voorstel van minnelijke schikking volgen. Lichte snelheidsovertredingen kunnen beschouwd worden als snelheidsovertredingen van minder dan 10 km/uur. Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat geen rekening gehouden wordt met de werkelijke gemeten snelheid maar wel met een gecorrigeerde snelheid die een aantal km lager zal liggen. ONMIDDELLIJKE INNING: Een eerste…
In een vorig bericht zijn wij uitvoerig ingegaan op het bewijs en de procedure in bouwzaken. Eén van de essentiële aspecten in het kader van een bouwzaak betreft de gerechtsexpertise. Immers zal in 9 op de 10 gevallen één van de betrokken partijen aan de rechtbank vragen een gerechtsdeskundige aan te stellen. Hoe verloopt zo een gerechtsexpertise nu precies? Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de zogenaamde mini-expertise en de klassieke expertise. De mini-expertise: De mini-expertise wordt geregeld door artikel 986 Ger. W. Dit artikel luidt als volgt: “De rechter kan een deskundige aanwijzen die aanwezig moet zijn bij een onderzoeksmaatregel die hij heeft bevolen om technische toelichting…
In alle bouwgeschillen neemt het bewijsrecht een zeer belangrijke plaats in. Ook dienen de juiste procedures gevoerd te worden. In deze en volgende blogberichten zullen wij trachten een overzicht te bezorgen van de verschillende problemen die hierbij kunnen rijzen. Ook zullen de verschillende procedures van nabij worden bekeken. Wie moet wat bewijzen: Meestal zal een bouwzaak beginnen bij het vaststellen van een bepaald gebrek. Dit gebrek kan zowel zichtbaar als verborgen zijn. Wat precies als een verborgen gebrek beschouwd kan worden en binnen welke termijn hierin stappen moeten worden ondernomen is het onderwerp van een ander artikel. Wanneer de bouwheer een gebrek vaststelt dient in eerste instantie…
Wetgeving omtrent rijden onder invloed van drugs Wie rijdt onder invloed van verdovende middelen is zich hier vaak niet van bewust maar dit is een ernstige verkeersovertreding. Het rijden onder invloed van verdovende middelen wordt in de wegverkeerswet gelijkgesteld met het rijden onder invloed van alcohol. Speekselstest: Wanneer de politie vermoedt dat een bestuurder onder invloed van drugs is, zal in eerste instantie een speekseltest worden afgenomen. Wanneer deze positief is, zal de politie contact opnemen met de bevoegde parketmagistraat. In de meeste gevallen zal alsdan een onmiddellijk intrekking van het rijbewijs van 15 dagen gelden. Bloedanalyse: Daarna, indien de speekseltest positief is, zal een bloedanalyse worden gevraagd. Wanneer de…
Wanneer een verdachte in voorlopige hechtenis wordt genomen is de bijstand van een strafrecht advocaat vanzelfsprekend. Hierna zullen wij de verschillende relevante stappen overlopen die relevant zijn in het kader van een voorlopige hechtenis. DE AANHOUDING DOOR DE POLITIE: Een persoon die verdacht wordt van een misdrijf zal in eerste instantie opgeroepen worden voor een verhoor. Na het verhoor zal de politie contact opnemen met de bevoegde magistraat die eventueel kan beslissen om de persoon aan te houden. Een andere mogelijkheid is dat de verdachte aangehouden wordt na betrapping op heterdaad. In elk geval heeft iedere verdacht die verhoord wordt door de politie recht op bijstand van een advocaat strafrecht…
Wat is een GAS-boete? Een GAS-boete bestaat eigenlijk niet. GAS staat voor Gemeentelijke Administratieve Sanctie. Zoals het woord het zelf zegt gaat het om een sanctie opgelegd door de gemeente. De materie van de gemeentelijke administratieve sancties (kortweg GAS) wordt geregeld in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en de bijhorende uitvoeringsbesluiten. Meer informatie hierover vindt u hier. Ook voor sommige verkeersovertredingen Gemeenten kunnen ervoor kiezen om via het systeem van GAS-boetes ook lichte verkeersovertredingen te beteugelen. Op de website van de Vlaamse gemeenschap leest u welke voorwaarden hiervoor vervuld dienen te worden. Procedure De vaststelling van een inbreuk op het gemeentelijk politiereglement gebeurt door…
Vooraleer we de verjaring bij medische aansprakelijkheid bespreken is het belangrijk te verduidelijken wat medische aansprakelijkheid precies inhoudt. Er zijn drie voorwaarden om een arts aansprakelijk te kunnen stellen Er moet een fout zijn begaan. Opgelet! Een behandeling die niet tot genezing leidt, is niet noodzakelijk foutief. De patiënt zal moeten aantonen dat de arts zich gedragen heeft op een manier die afwijkt van wat een ander, normaal, zorgvuldig arts zou hebben gedaan in dezelfde omstandigheden. Deze bewijsvoering kan zeer moeilijk zijn voor de patiënt en is bovendien voor sommige behandelingen helemaal niet gepast. Er moet schade zijn. Alleen de schade die het gevolg is van de ingeroepen fout kan…
België is een drukbevolkt gebied waar mensen met velen op een kleine oppervlakte samenwonen. Hoewel buren vaak even onmisbaar zijn als vrienden, kan nabuurschap soms voor problemen zorgen. Een advocaat raadplegen bij burenhinder is dan geen overbodige luxe. Wat zegt de wet? Het burgerlijk wetboek werd recent gewijzigd. De regels over burenhinder zijn thans opgenomen in artikel 3.101 van het nieuw B.W. Dit artikel stelt: “Naburige eigenaars hebben elk een recht op het gebruik en genot van hun onroerend goed. Bij de uitoefening van hun gebruik en genot eerbiedigen ze het geschapen evenwicht door geen hinder op te leggen aan de nabuur die de normale ongemakken uit de nabuurschap overtreft en…
Een advocaat bouwzaken zal u met raad en daad bijstaan wanneer u geconfronteerd wordt met bouwperikelen. Geschillen met de aannemer of de architect: uw advocaat bouwzaken zal u bijstaan Wie bouwt of verbouwt doet dat vaak niet zelf maar doet beroep op een aannemer en een architect. Het is dan van het grootste belang dat u als bouwheer een advocaat bouwzaken de contracten laat nalezen voor u deze ondertekent. Het contract is immers de wet tussen partijen. In het Belgische recht hebben partijen een zeer grote contractvrijheid. Eens getekend kunt u niet zomaar van mening veranderen. Wanneer er toch een geschil ontstaat, zal uw advocaat bouwzaken in eerste instantie proberen…
De Politierechtbank is bevoegd voor alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met wegverkeersrecht. Peterfreund & Associates pleit dagelijks voor de verschillende politierechtbanken van het land. We zijn als dan ook perfect geplaatst om U wegwijs te maken. Bevoegdheden Politierechtbank: De Politierechtbank heeft verschillende bevoegdheden. We zullen deze hierna overlopen. Strafzaken: laat u bijstaan door een advocaat politierechtbank: In eerste instantie zullen verdachten van verkeersinbreuken voor de Politierechtbank gedagvaard worden. De Politierechtbank is als rechter in eerste aanleg exclusief bevoegd om uitspraak te doen op strafrechtelijk gebied wanneer er sprake is van inbreuken op de verkeerscode en de wegverkeerswet. Het is het Politieparket dat initiatief zal nemen om…
Wat is een vluchtmisdrijf precies? De definitie van vluchtmisdrijf vindt men terug in artikel 33 van de Wegcode. Volgens dit artikel spreekt men van een vluchtmisdrijf wanneer een bestuurder van een voertuig wetend dat dit voertuig of hijzelf de oorzaak van een verkeersongeval op de openbare weg is geweest de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten is. Constitutieve elementen: Om te kunnen spreken over een vluchtmisdrijf moet er dus sprake zijn van de volgende elementen: Er moet zich een verkeersongeval hebben voorgedaan; Dit verkeersongeval moet zich hebben voorgedaan op de openbare weg; De bestuurder van het…
Iedereen weet dat drinken en rijden niet samengaat. Toch stelt iedereen zich de vraag hoeveel iemand mag rijden vooraleer hij geïntoxiceerd is. De boetes voor alcoholintoxicatie hangen af van de hoeveelheid alcohol in ofwel de uitgeademde lucht ofwel in het bloed. U raadt het al: de bijstand van een advocaat wat betreft alcoholintoxicatie is geen overbodige luxe! Overzicht: Bij een ademtest van 0.22 en minder dan 0.35 mg/l uitgeademde alveolaire lucht of een bloedanalyse van 0,50 en minder dan 0,80 g/l riskeert met een geldboete van 200 – 4000 euro. Dit kan aanleiding geven tot een onmiddellijke inning van 179 euro. De Procureur des Konings heeft de mogelijkheid om u een minnelijke…
Vanaf 31 mei 2021 moeten snelheidsbeperkingen die in Vlaanderen buiten de bebouwde kom zijn aangegeven via verkeersbord C43 niet meer altijd op voorhand worden aangekondigd via een onderbord van het type Ia. Van die strikte regel uit het ‘Reglement van de wegbeheerder’ mag voortaan worden afgeweken onder meer op afritten van autosnelwegen of wanneer er gebruikt wordt gemaakt van ‘dynamische signalisatie’. Snelheidsbeperking van meer dan 20 km/u Het Reglement van de wegbeheerder stelt in artikel 9.9 uitdrukkelijk dat ‘wanneer een snelheidsbeperking wordt opgelegd buiten de bebouwde kom, het eerste verkeersbord C43 altijd moet worden aangekondigd door een gelijkaardig verkeerbord aangevuld met een onderbord van type Ia, indien het verschil tussen de maximale…
Principe Eenieder die als verdachte van een misdrijf door de politie wordt verhoord, heeft het recht op de bijstand van een advocaatstrafrecht voor verhoor. De verdachte kan hier wel uitdrukkelijk afstand van doen. Indien er geen afstand wordt gedaan, is de politie verplicht om de raadsman van de verdachte het verhoor te laten bijstaan, dan wel een advocaat te laten aanstellen door het Bureau voor Juridische Bijstand. Rechten De verdachte die verhoord wordt heeft een aantal rechten. Deze kunnen als volgt samengevat worden: Zo hebt u recht op voorafgaand vertrouwelijk overleg en bijstand van een advocaat Naast het recht op bijstand van een advocaat, hebt u bijvoorbeeld het recht om…
Het principe van de kwijtschelding Een onderneming-natuurlijke persoon kan in een faillissement ten aanzien van de schuldeisers worden bevrijd van de restschulden (met enkele uitzonderingen). Hoewel het Wetboek Economisch Recht dat niet zeer expliciet zegt, wordt meestal aangenomen dat de rechter deze kwijtschelding in beginsel moet toekennen, met de ogen dicht en desnoods met de knijper op de neus. Dit werd door de wetgever in de markt gezet als een automatische wissing van de restschulden (A. Van Hoe, S. Brijs en J. Cardinaels, “Het nieuwe insolventierecht: op zoek naar nieuwe evenwichten”, in Curatoren en vereffenaars V, Intersentia, 2020, 20, nr. 24). Termijn van drie maand Hoewel dit spoort met de hoge procedurele en materiële drempel…
In de loop van maart 2021 heeft de politie een cocaïnewasserij ontdekt in Arendonk. Volgens de berichtgeving in de media zou in deze wasserij cocaïne worden uitgewassen uit textiel en ter plaatse opnieuw tot blokken worden geperst. Advocaat Daniël Peterfreund treedt op voor één van de beklaagden in dit dossier. Gelet op het relatief nieuw karakter van dit fenomeen in België, is het uitkijken naar de rechtspraak die zich hierover zal ontwikkelen. De laatste jaren diende vastgesteld te worden dat de opgelegde straffen in het kader van drugsmisdrijven in het algemeen en cannabisplantages in het bijzonder, veel strenger is geworden. Opmerkelijk in dit verband is dat de Belgische rechtspraak aanzienlijk…
In mei 2019 besliste de wetgever om de strafuitvoeringsrechtbanken (SURB’s) de bevoegdheid te verlenen voor de uitvoering van “korte” gevangenisstraffen met een uitvoerbaar gedeelte van maximaal drie jaar. Om de gerechtelijke instanties voldoende tijd te geven zich te organiseren, moest deze overgang uiterlijk op 1 oktober 2020 operationeel zijn. Om echter rekening te houden met de coronacrisis, werd deze einddatum verplaatst naar 1 april 2021. Vandaag geldt een nieuw uitstel tot 1 december 2021. De bevoegdheidsoverdracht aan de SURB’s moet dus ten laatste op 1 december 2021 een feit zijn. De noodzakelijke wijzigingen worden voorzien via de wet van 17 mei 2006 en de wet van 5 mei 2019 betreffende het externe juridische statuut van veroordeelde…
VROEGERE REGELING: In het verleden waren vonnissen die uitgesproken werden in Eerste Aanleg nooit uitvoerbaar bij voorraad. Dit betekent dat voor zover de in het ongelijk gestelde partij beroep aantekende, er moest worden gewacht tot er een uitspraak zou zijn van de rechtbank in graad van beroep om een eventueel vonnis of arrest uit te voeren. Dit werd vaak als zeer billijk ervaren nu beroepsprocedures konden worden misbruikt om de procedure te rekken en zo te ontsnappen aan de gedwongen uitvoering. HUIDIGE REGELING: De wetgever is hierin tussengekomen en de regeling is drastisch gewijzigd. Thans zijn vonnissen die in Eerste Aanleg worden uitgesproken in…
In vorige blogs hebben wij reeds de problematiek besproken waar eigenaars en huurders van handelspanden mee geconfronteerd werden naar aanleiding van de corona crisis. Door de verplichte sluiting van bepaalde handelszaken zagen huurders zich geconfronteerd met aanzienlijke huurverplichtingen hoewel zij hun uitbating verplicht moesten stopzetten door de overheid. Dat er sprake was van overmacht werd door iedereen aanvaard. De vraag was echter in wiens voordeel overmacht speelde. M.a.w. kon de huurder al dan niet overmacht inroepen om te ontsnappen aan de verplichting om huur te betalen omdat de huurder het genot niet had van het pand in kwestie? Of kon de eigenaar op zijn beurt overmacht inroepen om te stellen…
REVOLUTIE INZAKE STRAFUITVOERING De wetgever besliste in mei 2019 om de strafuitvoeringsrechtbanken de bevoegdheid te verlenen voor de uitvoering van ‘korte’ gevangenisstraffen met een uitvoerbaar gedeelte van maximaal drie jaar. Om de gerechtelijke instanties voldoende tijd te geven om zich te organiseren moest deze overgang uiterlijk op 1 oktober 2020 operationeel zijn. Om rekening te houden met de covid-19-coronaviruscrisis wordt die einddatum nu zes maanden verschoven. Concreet moet iedereen die tot meer dan 18 maanden detentie is veroordeeld, naar de gevangenis. Nadat de gedetineerde een derde van zijn straf heeft uitgezeten, kan hij vervroegde vrijlating vragen. Zes maanden vóór zijn eventuele vervroegde vrijlating kan hij de rechter vragen om de…
PRINCIPE: Het principe van de oprichtersaansprakelijkheid wordt beschreven in artikel 229 van het Wetboek Vennootschappen; Dit artikel werd overgenomen in artikel 5:16 van het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen. In het nieuwe artikel 5:16 van het wetboek van vennootschappen en verenigingen leest men: “Niettegenstaande anders luidende bepalingen, zijn de oprichters jegens de belanghebbenden hoofdelijk aansprakelijk: 1° voor de schade die het onmiddellijke en rechtstreekse gevolg is, hetzij van de nietigheid van de vennootschap uitgesproken op grond van artikel 5:13, hetzij van het ontbreken of de onjuistheid van de vermeldingen voorgeschreven bij artikel 5:12, hetzij van de kennelijke overwaardering van de inbrengen in natura. 2° voor de verbintenissen van de…
In vorige blogberichten hebben wij reeds het principe van de bijzondere bewijswaarde van processen-verbaal aangehaald. Nu we als advocaat in Antwerpen hier veel vragen over krijgen zullen wij hierna dieper ingaan op deze problematiek. Algemene regel: Artikel 62 van de Wegverkeerswet luidt als volgt: “De overheidspersonen die door de Koning worden aangewezen om toezicht te houden op de naleving van deze wet en haar uitvoeringsbesluiten, stellen de overtredingen vast door processen-verbaal die bewijskracht hebben zolang het tegendeel niet is bewezen. De vaststellingen gesteund op materiële bewijsmiddelen die door bemande automatisch werkende toestellen worden opgeleverd, hebben bewijskracht zolang het tegendeel niet is bewezen, wanneer het gaat om overtredingen van deze wet…
Bent U handelaar? Dan verdient het aanbeveling om uw algemene voorwaarden af en toe onder de loep te houden. De wetgeving evolueert immers zeer snel en algemene voorwaarden die een paar jaar geleden misschien wel up to date waren, zijn het vandaag misschien niet meer. Ook de consument heeft er belang bij om kritisch te zijn ten aanzien van algemene voorwaarden die hem door een handelaar als het ware worden “opgedrongen”. ONRECHTMATIGE BEDINGEN: Het recent ingevoerde Wetboek Economisch Recht bevat in artikel VI.83 een lijst van onrechtmatige bedingen in overeenkomsten gesloten tussen ondernemingen en consumenten. Het zou ons uiteraard te ver leiden om…
In vorige blogberichten hebben wij reeds de problematiek van de verplichte coronasluiting van bepaalde handelszaken en het gevolg hiervan op de betaling van de huur becommentarieerd. Recente rechtspraak van Vredegerechten: Ondertussen komen er regelmatig nieuwe uitspraken over deze problematiek. Zo heeft de Vrederechter van Bree in een beslissing van 16 juli 2020 als volgt geoordeeld: “Artikel 1722 B.W., dat de gevolgen behandelt van het geheel of gedeeltelijk teniet gaan van het verhuurde goed door toeval, gaat uit van de veronderstelling dat het onmogelijk is het genot van het gehuurde goed te verschaffen, maar die onmogelijkheid kan alleen bestaan in de persoon van de partij die tot deze verplichting gehouden…
Derde-medeplichtigheid aan andermans contractbreuk: Het principe Wanneer een contract afgesloten wordt, biedt dit contract in principe alleen maar de partijen die hierbij betrokken zijn. Wanneer een derde door zijn daad er o.a. voor zorgt dat het contract afgesloten tussen zijn contractspartij en een derde geschonden wordt kan in principe hier niet voor aansprakelijk gesteld worden. M.a.w. indien A en B een contract hebben C door zijn toedoen ervoor zorgt dat dit contract door A geschonden wordt, kan B partij C in principe niet aanspreken. Hiervoor bestaat een uitzondering. Wanneer de derde wist of diende te weten dat door zijn daad de desbetreffende derde schade zou…
Zoals te verwachten heeft de verplichte sluiting van winkels en horecazaken gezorgd voor een discussie in de rechtspraak en rechtsleer. De vraag stelde zich of in dat geval er huur betaald dient te worden. In de rechtsleer oordeelde de meerderheid dat de verplichte coronasluiting een geval van overmacht oplevert voor de verhuurder en niet voor de huurder. Dit zou betekenen dat de huurder ondanks de verplichte sluiting toch verplicht zou zijn om verdere de huur te betalen. Ondertussen sijpelen de eerste uitspraken over dit onderwerp binnen. Het Vredegerecht van Antwerpen oordeelde in een vonnis van 17 september 2020 als volgt: “Door de verplichte sluiting van…
In het verleden was er discussie in de rechtspraak of voyeurisme op zich al dan niet strafbaar was. Immers is er bij voyeurisme geen sprake van fysiek contact tussen dader en slachtoffer. Gelet hierop oordeelde de rechtbanken recent dat voyeurisme niet valt onder de strafbepalingen die betrekking hebben op aanranding van de eerbaarheid. De wetgever heeft dan ook ingegrepen door een expliciete bepaling op te nemen in het strafwetboek m.b.t. voyeurisme. Artikel 371/1 Sw. Meer bepaald betreft het artikel 371/1 van het Sw. zijnde een artikel ingevoerd in het hoofdstuk 5 m.b.t. voyeurisme, niet consensuele verspreiding van seksueel getinte beelden en opnames, aanranding van de eerbaarheid en verkrachting. Conform dit…
PRINCIPE: Het Belgische recht kent talloze verjaringstermijnen. De verjaringstermijn heeft tot doel om partijen in een geschil een zekere rechtszekerheid te geven. Immers zou het niet billijk zijn dat een partij die een bepaalde vordering heeft, deze onbeperkt in de tijd zou kunnen uitvoeren en dit als een soort van “Zwaard van Damocles” over de schuldenaar zal blijven hangen. CORRECTIEMECHANISME: Er bestaan echter een aantal correctiemechanismen die de verjaring stuiten of schorsen. De stuiting van de verjaring heeft tot gevolg dat de verjaringstermijn opnieuw begint te lopen. De schorsing van de verjaringstermijn betekent dat de verjaringstermijn gedurende een bepaalde periode niet verder loopt. Wanneer de…
Elke vennootschap heeft uiteraard de verplichting om belastingen te betalen. Wanneer zij dat niet doet, dan zal de fiscale administratie niet nalaten om stappen tegen de vennootschap op te nemen. Veel zaakvoerders en bestuurders beseffen echter niet dat ook zij aansprakelijk gesteld kunnen worden voor onbetaalde belastingen en BTW van de vennootschap waarin zij een mandaat uitvoeren. Faillissement: Deze problematiek stelt zich vooral wanneer een vennootschap failliet wordt verklaard. De curator zal dan meestal niet in staat zijn om de belastingschulden te voldoen. De fiscale administratie heeft dan de mogelijkheid om zich te richten tot de zaakvoerder / bestuurder en deze in betaling aanspreken. De…
Bij wet van 1 september 2004 werd een afdeling IV ingevoegd in het Burgerlijk Wetboek met name de artikelen 1649Bis tot 1649Octies. Deze artikelen biedt aan de consument een zekere mate van bescherming wanneer deze van een professionele verkoper consumptiegoederen aankoopt. DEFINITIES: Artikel 1649bis B.W. definieert de relevante begrippen. Zo is volgens het Burgerlijk Wetboek een consument iedere natuurlijke persoon die handel voor doeleinden die geen verband houden met zijn beroepsactiviteit of zijn commerciële activiteit. De verkoper is iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die consumptiegoederen verkoopt in het kader van zijn beroepsactiviteit of zijn commerciële activiteit en consumptiegoederen zijn alle roerende lichamelijke goederen behalve: …
De vernietiging van een beslissing van de algemene vergadering: geen bisnummer mogelijk. De wet op de mede-eigendom bepaalt dat een mede-eigenaar die het niet eens is met een beslissing van de algemene vergadering van mede-eigenaars over een termijn van vier maanden beschikt om hiertegen op te komen bij de Vrederechter. Dit betreft een vervaltermijn. Dit betekent dan ook dat het niet volstaat dat de mede-eigenaar die het niet eens is met de beslissing dit meedeelt aan de syndicus. De mede-eigenaar is verplicht om binnen die termijn van vier maanden een procedure op te starten bij de Vrederechter waarbij de vernietiging van de bestreden beslissing gevraagd wordt. Wanneer…
De procedure inzake de verandering van familienaam hebben wij reeds in een andere blog behandeld. De naamsverandering is een prerogatief van de Minister van Justitie. Het verzoek dient dan ook aan de Minister van Justitie gericht te worden. Indien de Minister van Justitie weigert, dan hiertegen beroep aangetekend worden bij de Familierechtbank. In een recent arrest heeft de Familierechtbank van BRUGGE de spelregels hierover nogmaals verduidelijkt. De rechter schrijft in zijn vonnis: “De Familierechtbank beoordeelt de ernst van de redenen die aan het verzoek tot naamsverandering ten grondslag liggen en gaat na of de gewenste naam al dan niet aanleiding geeft tot verwarring en aanvrager of derden…
Het gebeurt niet vaak dat de titel van één van onze blogberichten eindigt met een uitroepteken. Dit keer maken wij hier graag een uitzondering voor. Het belang van de bijstand van een advocaat gespecialiseerd in het kader van een echtscheidingsprocedure kan immers niet voldoende benadrukt worden. Zoals hierna zal blijken, is het absoluut geen overbodige luxe om, los van het type procedure dat gevoerd wordt, één en ander te laten nakijken door een advocaat. Een echtscheiding is immers een complexe materie en het belang van de uitkomst is vaak bepalend voor de toekomst van beide echtgenoten en hun eventuele kinderen. BEMIDDELING: Tegenwoordig doen…
Wettelijk kader: Een concessie van alleenverkoop is een contract waarbij de concessionaris van de concessiegever het recht krijgt om in een bepaald gebied exclusief op te treden als concessiehouder. Een dergelijke concessie van alleen verkoop wordt geregeld door de artikelen X.35 tot X.40 van het Wetboek Economisch Recht. De beëindiging van een concessieovereenkomst: De regels over de beëindiging van een concessie van alleenverkoop wordt geregeld door de artikelen X.36 en X.37 van het Wetboek van Economisch Recht. Artikel X.36 van het Wetboek Economisch Recht luidt als volgt: “Een voor onbepaalde tijd verleende, aan deze titel onderworpen verkoopconcessie kan, behalve bij grove tekortkomingen van één van de…
In een vorig bericht informeerden wij U al over de moeilijkheden die zich voordoen i.v.m. de berekening van alimentatie voor kinderen in geval van scheiding. In het verleden bleek immers dat alle rechtbanken een eigen systeem hadden en bepaalde formules hanteren. Dit leidde tot een wirwar aan berekeningsmethodes. Uiteraard kwam dit de rechtszekerheid absoluut niet ten goede. Als advocaat echtscheiding kregen we hier bijzonder vaak terechte vragen over. De Belgische familierechters ontwikkelden daarom een rekentool met als bedoeling dat alle familierechters in Vlaanderen een uniforme berekeningswijze zouden hanteren. In eerste instantie was deze rekentool zeer rudimentair nu dit niets anders was dan een Excelbestand met een aantal formules.…
Als advocaten gespecialiseerd in Bouwrecht en aannemingsrecht, worden wij zeer vaak geconfronteerd met vragen van cliënten m.b.t. problemen die zij ondervinden met een aannemer. De vraag die zich dan ook stelt is wat men kan doen om dergelijke problemen te voorkomen of te verhelpen? Het opstellen van een contract: In de volksmond wordt gezegd dat voorkomen beter is dan genezen. Dit geldt des te meer in het bouwrecht. Wanneer U een bouwproject heeft, is het van kapitaal belang dat de contracten met de aannemer en eventueel architect nagekeken worden door een gespecialiseerde advocaat. Immers wordt in de praktijk vastgesteld dat er vaak gestart wordt met een…
Tegenwoordig werken zowel makelaars als notarissen steeds vaker met wederkerige aan- en verkoopbeloftes bij de verkoop van onroerende goederen, dit i.d.p.v. een compromis. Een dergelijke handelswijze is perfect wettig. De geldende wettelijke bepalingen vindt men terug in het burgerlijk wetboek, met name in het artikel 1589. Conform dit artikel geldt de verkoopbelofte als koop, wanneer er wederzijdse toestemming van de partijen is omtrent de zaak en omtrent de prijs. Wat met bodemattest?: Zoals alom gekend dient bij het opstellen van een compromis de relevante informatie m.b.t. het bodemattest medegedeeld te worden aan de koper. Bij gebreke hiervan kan de koper eventueel de nietigheid van de compromis vorderen.…
De aannemer en de architect zijn ten aanzien van de bouwheer aansprakelijk voor ernstige gebreken in de bouw, dit gedurende 10 jaar. Dit vorderingsrecht is opgenomen in artikel 1792 B.W. en luidt als volgt: “Indien een gebouw dat tegen vaste prijs is opgericht, geheel of gedeeltelijk teniet gaat door een gebrek in de bouw, zelfs door de ongeschiktheid van de grond, zijn de architect en de aannemer daarvoor gedurende tien jaren aansprakelijk” De rechtspraak is het erover eens dat deze aansprakelijkheid niet enkel geldt bij het tenietgaan van het gebouw doch ook bij zogenaamde ernstige gebreken die de stabiliteit van het gebouw “kunnen” aantasten. Wat bij verkoop?: In de praktijk…
Ons kantoor wordt zeer regelmatig geraadpleegd door cliënten die eerherstel wensen aan te vragen. Wat de voorwaarden hiervoor betreft verwijzen wij graag naar vorige berichten. Hierna zullen een aantal mogelijke valkuilen in een procedure eerherstel besproken worden. Betaling van kosten en boetes: Eerherstel kan slechts aangevraagd worden nadat er een zogenaamde proefperiode is verlopen waarin geen nieuwe strafbare feiten werden gepleegd. Deze proefperiode bedraagt naargelang de opgelopen veroordelingen drie of vijf jaar. Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor eerherstel is de betaling van alle boetes en kosten die opgelegd werden. Vooral wanneer er sprake is van veroordelingen die lang geleden werden uitgesproken, komt het wel…
In vorige berichten (over verborgen gebreken en de 10 jarige aansprakelijkheid van aannemers en architecten) hebben wij al het onderwerp aangeraakt van de verborgen gebreken na verkoop van onroerende goederen. Regelmatig komt de situatie voor waarbij een koper, na de aankoop van een onroerend goed, geconfronteerd wordt met een aantal verborgen gebreken waar hij het bestaan niet van af wist op het ogenblik dat de koop afgesloten werd. Wanneer deze gebreken een zekere ernst vertonen, stelt zich de vraag of en op welke manier de koper een schadevergoeding kan verkrijgen van de verkoper. Juridische grond voor de vordering: De meest voorkomende basis waarop een eventuele vordering zich tegen de verkoper…
Voyeurisme werd recent strafbaar gesteld door een opname in het Strafwetboek. Nu wordt ook degene die beelden van een naakte persoon ongevraagd rondstuurt of op bepaalde websites zet mogelijks bestraft met een celstraf tot 5 jaar en een geldboete. Thans stelt de wet dat degene die beelden of geluidsopnames van een ontblootte persoon of een persoon die een expliciete seksuele daad stelt zonder diens toestemming of buiten diens weten toont, toegankelijk maakt of verspreid gestraft kan worden met een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar. Zeer belangrijk hierbij is dat dit ook geld wanneer de persoon die op de beelden of op de foto’s staat oorspronkelijk ingestemd heeft met…
Gelet op de expertise die ons kantoor heeft in zake huurrecht, krijgen wij zeer regelmatig vragen van zowel huurders als verhuurders m.b.t. de impact van de Corona crisis op handelshuurovereenkomsten. Huurders stellen zich de vraag of zij wel verplicht kunnen worden de huur te betalen en verhuurders stellen zich dan ook de vraag op welke manier zij moeten reageren indien de huurder stelt de huur niet meer te moeten/kunnen betalen. Overmachtsleer: Het meest gebruikte argument van huurders om de huur niet meer te betalen is de alom gekende overmachtsleer. De huurder argumenteert in dat geval dat hij door overmacht diens handelszaak niet kan/mag openen en dan ook ontslagen is van…
Op 27 maart 2020 vaardigde de Vlaamse Regering een besluit uit met maatregelen voor de private en schade huurmarkt in het kader van de Corona crisis. Opschorting van uitvoering gerechtelijke uithuiszettingen: Volgens artikel 2 van het Besluit wordt de uitvoering van alle gerechtelijke beslissingen tot uithuiszetting opgeschort. De politiediensten zijn verantwoordelijk voor de naleving van de opschorting. Belangrijk in dit verband is te verduidelijken dat dit niet betekent dat een rechter geen uithuiszetting mag bevelen. De rechter blijft deze bevoegdheid hebben. Enkel kan deze uithuiszetting niet door de deurwaarder gedwongen worden uitgevoerd gedurende de periode van opschorting. Duurtijd: De periode van de opschorting van de uitvoering van uithuiszettingen loopt van…
Ons kantoor wordt tegenwoordig heel vaak geconfronteerd met vragen van cliënten over de gevolgen van de Corona crisis voor lopende contracten. Veel van die vragen hebben enerzijds betrekking op lopende huurovereenkomsten. Andere vragen hebben echter betrekking op allerhande andere al dan niet commerciële contracten. Coronacrisis en huurovereenkomsten: Wat huurovereenkomsten betreft zijn het meestal huurders die zich de vraag stellen welke de gevolgen zijn van het feit dat zij thans de huur niet kunnen betalen. De wetgever heeft vooralsnog geen regeling getroffen waarbij deze aangelegenheid dwingend wordt geregeld. Dit betekent dat huurders zich in principe niet zullen kunnen beroepen op overmacht om de lopende huur niet te betalen. Dit hoeft niet…
Vaak wordt in strafzaken door de verdediging aan de rechtbank gevaagd om een bepaalde getuigen ter zitting opnieuw te verhoren. Rechters zijn hier vaak afkerig over nu dit vaak leidt tot een vertraging van de procedure. Mag een rechter een dergelijk vraag weigeren? EUROPEES VERDRAG VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS: Conform artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) bepaalt heel uitdrukkelijk dat elke beklaagde het recht heeft op een eerlijk proces. Uit het artikel 6.1 EVRM volgt dat elke beklaagde de kans moet krijgen om het bewijs dat tegen hem wordt ingeroepen tegen te spreken. SPECIFIEKE VOORWAARDEN: M.b.t. de specifieke vraag naar de…
Het Europees Verdrag voor de rechten van de mens voorziet een aantal regels die in alle landen gelden, dit boven en naast de Nationale wetgeving. Het recht op een eerlijk proces in verankerd in het alom bekende artikel 6 van het EVRM. Één van de onderdelen van het recht op een eerlijk proces is dat de verdediging de nodige tijd en middelen moet krijgen om de verdediging te voeren (artikel 6.3, B EVRM). Vorig jaar diende het Europees Hof voor de rechten van de mens zich uit te spreken over een vordering ingesteld door een Duitse onderdaan die stelde dat artikel 6.3 van het EHRM geschonden werd doordat in een…
In een vorige blog beschreven wij reeds de problematiek van de daadwerkelijke kennis van de algemene voorwaarden van een verzekeringspolis. De discussie die zich in de praktijk stelt is dat in verzekeringszaken de verzekeringsmaatschappij zich vaak op haar algemene voorwaarden baseert om te beslissen in bepaalde dossiers geen dekking te verlenen. De verzekeringsmaatschappij beperkt zich meestal tot de mededeling dat de verzekeringsnemer kennis had van de algemene voorwaarden en dat deze dus bindend zijn. In ons vorig artikel deelden wij U reeds mee dat het Hof van Cassatie had geoordeeld dat een mogelijke kennis van de algemene voorwaarden door de verzekeringsnemer niet volstaat. PRINCIPEARREST VAN HET HOF VAN BEROEP ANTWERPEN…
Vóór de aanslagen in ons land was het duidelijk: nachtelijke huiszoekingen en arrestaties in private ruimten zijn verboden, tenzij bij heterdaad. Maar 2016 was een kanteljaar met tal van wetswijzigingen in strijd tegen terreur. De mogelijkheden voor huiszoekingen en arrestaties tussen 21 uur ‘s avonds en 5 uur ‘s morgens werden drastisch uitgebreid. Zodanig dat nadere toelichting zich opdrong. Het College van Procureurs-generaal geeft in COL 02/2020 een overzicht van alle do’s and don’ts. De tekst vervangt de vorige omzendbrief over de materie, COL 11/2011. In dit artikel vindt u een kort overzicht van de situaties waarin een nachtelijke huiszoeking en vrijheidsbeneming is toegelaten. In welke gevallen mag huiszoeking ’s…
LEUGENDETECTOR (POLYGRAAF): NIEUWE WETTELIJKE REGELING Wat is een leugendetector?: Een polygraaf of in de volksmond een “leugendetector” is een toestel die bepaalde fysiologische activiteiten meet. Dit gaat meestal om de hartslagfrequente, bloeddruk, spierspanning, ademhalingsfrequentie en eventuele activiteit van zweetklieren. Een polygraaf (letterlijk “veelschrijver”) registreert deze verschillende parameters. De term leugendetectie is dan ook wetenschappelijk totaal verkeerd. Dit apparaat kan op zich absoluut niet meten of iemand liegt of niet maar registreert enkel lichamelijke reacties. Deze parameters dienen daarna geïnterpreteerd te worden door een expert die dan zal oordelen of volgens hem iemand een leugen vertelt ja dan neen. Leugendetectie tests worden vooral zeer vaak gebruikt in de Verenigde Staten en…
Als advocaat verkeersrecht worden wij vaak geconfronteerd met interessante casussen. Het volgende geval is bijzonder interessant. Een bestuurder wordt voor een bepaalde inbreuk op de wegcode veroordeeld tot een rijverbod. Deze veroordeling gebeurt bij verstek. Ondertussen rijdt de bestuurder verder en wordt hij door de politie staande gehouden tijdens een controle. De politie stelt aldan vast dat er sprake is van een lopende rijverbod tegen deze bestuurder waardoor hij het misdrijf begaat van het rijden spijts verval. Deze bestuurder wordt hiervoor gedagvaard voor de Rechtbank. In de dagvaarding wordt uiteraard melding gemaakt van de oorspronkelijke veroordeling waarbij de bestuurder veroordeeld werd tot een rijverbod, veroordeling die als basis dient voor…
Regelmatig worden discussies gevoerd voor rechtbanken wanneer een syndicus opdracht geeft aan een advocaat om een achterstallige mede-eigenaar te dagvaarden zonder dat hiervoor uitdrukkelijk toestemming is gegeven door de algemene vergadering. De vraag stelt zich dan ook of een dergelijke eenzijdige beslissing van de syndicus als dan niet rechtsgeldig is. Dit heeft uiteraard belangrijke gevolgen nu indien een syndicus steeds de toelating moet krijgen van de algemene vergadering vooraleer een mede-eigenaar gedagvaard mag worden in betaling van achterstallige bedragen, dit de invorderingsprocedures aanzienlijk zal vertragen. Deze vraag werd onlangs voorgelegd aan de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel in het kader van een beroep tegen een beslissing van een Vrederechter.…
DE BEWIJSWAARDE VAN EEN ONTWERP VAN OVEREENKOMST In de rechtspraak wordt vaak de vraag gesteld naar de waarde van een factuur die een handelaar uitschrijft. Hierover bestaat er zeer uitgebreide rechtspraak. Veel minder rechtspraak is er over de vraag wat de waarde is van een niet ondertekende ontwerp van overeenkomst. In de praktijk komt het wel eens voor dat een handelaar een ontwerp van overeenkomst overmaakt aan een wederpartij en deze wederpartij deze overeenkomst uiteindelijk niet ondertekent. Wanneer er uiteindelijk toch werken worden uitgevoerd of goederen worden geleverd is dan ook de vraag of deze aanneming of verkoop onderworpen is aan de voorwaarden waarvan sprake in de niet ondertekende overeenkomst.…
Wettelijke Basis: Conform het artikel 203 B.W. dienen ouders naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Nog steeds volgens ditzelfde artikel loopt deze verplichting door na de meerderjarigheid van het kind zolang de opleiding niet voltooid is. Met welke parameters dient er rekening te worden gehouden? De wet bepaalt niet met welke parameters er rekening gehouden dient te worden voor een berekening van de bijdrage in de kosten voor de kinderen. De bepaling van de onderhoudsbijdrage werd steeds overgelaten aan de rechters. Uit de rechtspraak en rechtsleer kan afgeleid worden…
De Belgische wetgever is thans bezig met wetgevend werk met de bedoeling om een nieuw burgerlijk wetboek samen te stellen. Een eerste reeks van teksten heeft betrekking op de regels inzake het bewijs. Thans zijn de bewijsregels terug te vinden in de artikelen 1315 e.v. B.W. Eén van de belangrijkste artikels is artikel 1341 B.W. Dit artikel luidt thans als volgt: “Een akte voor een notaris of een onderhandse akte moet worden opgemaakt van alle zaken die de som of de waarde van (EUR 375,00) te boven gaan, zelfs betreffende vrijwillige bewaargevingen; het bewijs door getuigen wordt niet toegelaten tegen en boven de inhoud van de akten, en evenmin omtrent…
Recent zat de media vol met artikels en reportages over stalking of belaging, dit naar aanleiding van een dramatisch geval waarbij een jonge vrouw omgebracht werd door haar ex-partner tegen wie zij reeds herhaaldelijke klachten wegens stalking had neergelegd. In de media konden we dan de opinies terugvinden van zowel slachtoffers als hulpverleners die allen bevestigden dat er vaak weinig wordt gedaan met klachten over stalking. Ons kantoor wordt regelmatig geconfronteerd met slachtoffers van stalking. Helaas klopt het dat deze slachtoffers vaak aan hun lot worden overgelaten. Vaak durven deze slachtoffers niet zomaar zelf juridische stappen te ondernemen en vergt het van hen al bijzonder veel moed om bij de…
In het verleden was de algemene vergadering bevoegd om beslissingen te nemen m.b.t. de toepasselijke intresten en schadevergoedingen die verschuldigd zijn door een mede-eigenaar die zijn bijdragen in de mede-eigendom niet tijdig betaalt. Hier moet wel een kanttekening bij gemaakt worden met name dat dergelijke schadebedingen regelmatig door Vrederechters buiten beschouwing werden gelaten zich beroepend op de mogelijkheid voor de rechter om overmatige schadebedingen te herleiden. Onlangs werd de wet op de mede-eigendom nogmaals aangepast. Meer bepaald werd artikel 577-4 B.W. gewijzigd. Voortaan moeten bedingen en sancties ten aanzien van de bijdragen in de lasten in de statuten worden opgenomen, inzonderheid in het reglement van mede-eigendom. Bedingen en sancties m.b.t.…
Vaak worden wij als advocaten geconfronteerd met vragen van cliënten die veroordeeld werden tot een rijverbod en die met vragen zitten over de uitvoering van dat rijverbod in België of in het buitenland. Hierna worden twee vaak voorkomende problemen besproken. Veroordeling tot een rijverbod: mag U in het buitenland rijden? Een eerste zeer vaak voorkomende vraag is deze of de uitspraak van een rijverbod door een Belgische rechter ook geldt in het buitenland. M.a.w. is de Belgische rechter bevoegd om een rijverbod buiten de landsgrenzen uit te spreken? Het antwoord hierop is heel duidelijk: Neen! De Belgische rechtbanken zijn bevoegd binnen de nationale grenzen. Het komt m.a.w. aan de Belgische…
Nieuwe definitie cannabis: Bij K.B. van 6 september 2017 werd een gewijzigde definitie van cannabis ingevoerd. Thans is vereist dat er sprake is van boeiende of vruchtdragende bloemtoppen van de cannabisplanten waarbij de som van THC en THCA groter is dan 0,2%. De wetgever heeft bijgevolg een bijkomende vereiste toegevoegd in de wettelijke definitie van cannabis. Gevolgen van nieuwe definitief: Wanneer een verdachte vervolgd wordt voor bezit, handel of kweken van cannabis, zal het O.M. dus thans moeten aantonen dat er sprake is van cannabisplanten waarvan de som van THC en THCA groter is dan 0,2%. Thans is in de rechtspraak ook een discussie aan de gang of er dan…
Wanneer een einde wordt gemaakt aan een relatie, beseffen partijen dat er vaak een regeling getroffen moet worden voor zowel de goederen waarvan zij eigenaar zijn als de eventuele gemeenschappelijke kinderen. Een juridisch ingewikkelder probleem betreft de huisdieren. Stel dat één van de partners in een relatie (waarbij partijen niet getrouwd zijn) tijdens de relatie een hond aankoopt. Juridisch gezien zal deze dan de uitsluitende eigenaar van de hond zijn. Wanneer een einde wordt gemaakt aan de relatie wenst de andere partner nog contact te kunnen hebben met dit huisdier. Dit vormde een interessante casus die aanleiding heeft gegeven tot een arrest van het Hof van Beroep te Antwerpen. In…
In een vorige blog over de onmiddelijke aanhouding werd verduidelijkt dat de voorwaarden voor de onmiddellijke aanhouding verstrengd zijn. Indien de onmiddellijke aanhouding werd gevraagd door het Openbaar Ministerie en de bodemrechter daarop inging, blijft de vraag welke mogelijkheden er dan blijven. Verzet of hoger beroep tegen de onmiddellijke aanhouding niet mogelijk Tegen de beslissing tot onmiddellijke aanhouding kan immers geen verzet of hoger beroep afzonderlijk worden aangetekend. Dit betekent dat degene die het voorwerp uitmaakt van een verstekvonnis dan wel een vonnis op tegenspraak waarbij diens onmiddellijke aanhouding werd bevolen, in eerste instantie enkel tegen de onmiddellijke aanhouding zal kunnen opkomen voor zover er verzet of hoger beroep wordt…
Wie bij verstek veroordeeld werd door de Politierechtbank is hier vaak niet van op de hoogte. Wanneer het verstekvonnis dan aan de veroordeelde wordt betekend is er vaak paniek. Immers wordt dan de vraag gesteld wat er eventueel nog tegen dit verstekvonnis gedaan kan worden. De eerste mogelijkheid die de wet voorziet is het aantekenen van verzet. Wat is verzet? Verzet is een zogenaamde “rechtsmiddel” waardoor de rechter die het oorspronkelijke verstekvonnis uitgesproken heeft de zaak opnieuw behandeld thans in aanwezigheid van de veroordeelde/beklaagde. De wet voorziet in zowel gewoon als buitengewone verzetstermijnen. Veralgemeend kan gesteld worden dat verzet aangetekend dient te worden binnen de 15 dagen nadat de veroordeelde…
The Belgian legal authorities consider the war on drugs as one of their top priorities. if you are suspected of having committed a drug related criminal offence, the importance of a professional criminal defence lawyer to assist you, cannot be overestimated! Arrest: the first 48 hours When a suspect is arrested by the police, he will first be interrogated. EVERY suspect has the right to be assisted by a lawyer during his interrogation. Once the interrogation is over, the police will contact the prosecutor who will decide if an arrest warrant will be issued. If this is the case, the suspect will need to appear before an investigative…
Europa heeft werk gemaakt van een nieuwe verordening over grensoverschrijdende geschillen in huwelijkszaken en ouderlijke verantwoordelijkheid. Ze treedt in werking op 1 augustus 2022. De verordening komt in de plaats van de zgn. Brussel IIbis-verordening. ze bevat geen ingrijpende wijzigingen. Maar de grotere bescherming van kinderen bij kindontvoeringen en bij geschillen over de ouderlijke verantwoordelijkheid valt wel op. De nieuwe regels voorzien onder meer in: ■een snellere terugkeerprocedure bij kindontvoeringen. Er komen duidelijke termijnen zodat de zaken snel kunnen afgehandeld worden; ■de uitbreiding van het hoorrecht van kinderen; ■de afschaffing van het exequatur voor alle beslissingen inzake ouderlijke verantwoordelijkheid. In de plaats daarvan komen er wel extra waarborgen bij de…
Wat is een alcoholslot?: Een alcoholslot is een toestel die in een wagen ingebouwd wordt en ervoor zorgt dat de wagen enkel gestart kan worden wanneer de bestuurder een negatieve alcoholtest aflegt. Een dergelijk toestel geeft m.a.w. zekerheid dat de bestuurder van het voertuig – op het ogenblik dat hij het voertuig start – niet geïntoxiceerd is. Daarnaast is het zo dat eens men aan het rijden is, het alcoholslot op verschillende ogenblikken de bestuurder zal vragen om opnieuw in het toestel te blazen. Indien op een gegeven ogenblik een positieve alcoholtest afgelegd wordt, zal de motor afslaan. Alcoholslot als straf: Onlangs werd de wetgeving inzake het alcoholslot aanzienlijk verstrengd.…
De gefailleerde verliest zijn/haar bezittingen, want de curator verkoopt die om de schulden mee te betalen. Maar als die verkoop niet genoeg oplevert om alle schulden te betalen, wat dan? Moet de gefailleerde dan levenslang voor de restschulden betalen? In het verleden kon de gefailleerde verschoonbaar verklaard worden. De verschoonbaarheid werd in de nieuwe faillissementsregeling vervangen door de kwijtschelding. Voor failliet verklaarden vanaf 1/5/18 is er een grote kans op kwijtschelding van de restschulden. Vennootschappen en verenigingen krijgen geen kwijtschelding. De natuurlijke personen die zelfstandig werkten in failliete rechtspersonen krijgen enkel kwijtschelding als ze zelf ook failliet verklaard worden. Een zelfstandige kan dus voor restschulden blijven lastig gevallen worden in de mate dat…
Inleiding De wet tot aanpassing van de procedure voor de strafuitvoeringsrechter voor de vrijheidsstraffen van drie jaar of minder is op 14 juni 2019 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe wet wijzigt de wet van 17 mei 2006 betreffende de externe rechtspositie van de veroordeelden tot een vrijheidsstraf en de aan het slachtoffer toegekende rechten in het raam van de strafuitvoeringsmodaliteiten. Doelstelling van de wetgever De wet van 17 mei 2006 is voor wat betreft de bepalingen over de beperkte detentie, het elektronisch toezicht en de voorwaardelijke invrijheidstelling ten aanzien van veroordeelden met straffen tot 3 jaar nooit in werking getreden. De inwerkingtreding is herhaaldelijk uitgesteld bij wet, de…
ALGEMEEN PRINCIPE: In het Burgerlijk Recht geldt het algemeen principe dat degene die iets beweert dat ook moet bewijzen. In verzekeringszaken baseert de verzekeringsmaatschappij zich vaak op haar algemene voorwaarden om te beslissen in een bepaald dossier geen dekking te verlenen. In dat geval zal de verzekeringsmaatschappij moeten aantonen dat de verzekeringsnemer kennis had van deze algemene voorwaarden. MOGELIJKE KENNIS OF DAADWERKELIJKE KENNIS? Wanneer de verzekeringsmaatschappij over een getekend document beschikt waarbij de algemene voorwaarden ook uitdrukkelijk aanvaard werden, doet zich meestal geen probleem voor. Anders is het gesteld wanneer een dergelijk bewijs niet voorligt. Vaak zal de verzekeringsnemer enkel de bijzondere algemene voorwaarden van de verzekeringspolis hebben getekend. Op…
DE WERKSTRAF: WIE – WAT – HOE Wie vervolgd wordt voor een misdrijf weze het voor de Politierechtbank of voor de Correctionele Rechtbank, kan in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een werkstraf. Blanco strafregister: De werkstraf is voor de Rechtbank vaak de perfecte manier om de beklaagde te bestraffen voor een bepaald misdrijf zonder de veroordeelde op te zadelen met een strafregister. Immers is het verlies van een blanco strafregister in de praktijk vaak een zeer grote hinderpaal voor tewerkstelling. Wanneer de rechter aldus enkel een werkstraf oplegt, zal het strafregister van de veroordeelde dit niet vermelden zodat een eventueel blanco strafregister behouden kan worden. Belangrijk is dat wanneer…
Vanaf 2020 mag in sommige gevallen de premie die een belastingplichtige particulier afsluit voor de rechtsbijstandverzekering afgetrokken worden van de belastbare inkomsten. Voorwaarden: Om aftrekbaar te zijn moet de rechtsbijstandverzekering aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden betreffen: * de verzekerde persoon; * de gedekte geschillen; * de uitsluitingsgevallen; * de wachttijden; * de gedekte kosten; * de bepalingen inzake de maximumwaarborg; * de franchise; Hierna worden kort de voorwaarden besproken die door de wet worden voorzien om aanspraak te kunnen maken op een belastingvermindering. Verzekerden De verzekerden zijn de verzekeringsnemer en de personen die bij hem inwonen en gedomicilieerd zijn. Gedekte geschillen De waarborg geldt voor alle…
Via de ‘Wet van 6 maart 2018 ter verbetering van de verkeersveiligheid’ werd de verjaringstermijn van een gewone verkeersovertreding verlengd van 1 naar 2 jaar. Op zich geen probleem voor het Grondwettelijk Hof, ware het niet dat de wetgever de verlenging van deze verjaringstermijn met terugwerkende kracht heeft ingevoerd. Daardoor herleeft de strafvordering van feiten die normaal gezien verjaard zouden zijn. Dit vormt een onredelijke inbreuk op de rechtszekerheid die de verjaringstermijn waarborgt, aldus het Hof. De bepaling schendt daardoor de Grondwet. De terugwerkende kracht van de verlengde verjaringstermijn stelt problemen voor feiten die zouden verjaren tussen 15 februari 2018 (de retroactieve inwerkingtreding van de wijzigingswet) en 15 maart 2018…
Eén van de meest formele wetten in het Belgisch Burgerlijk Recht betreft de wet op de handelshuur. In het huidige artikel gaan wij dieper in op één van de valkuilen in de handelshuurwetgeving: de huurhernieuwing. De regels over de huurhernieuwing zijn opgenomen in de artikelen 14 tot en met 24 van de handelshuurwet. Kennisgeving: Artikel 14 van de handelshuurwet bepaalt dat de huurder die het op hernieuwing verlangt uit te oefenen dit tot straffe van verval bij gerechtsdeurwaardersexploot of bij aangetekende brief ter kennis van de verhuurder moet brengen, ten vroegste 18 maanden en ten laatste 15 maanden voor het eindigen van de lopende huur. De kennisgeving moet op…
In een vorig bericht hebben wij reeds de draagwijdte van het begrip stalking uitgelegd. Zoals reeds uitgelegd is de gedraging van een persoon waardoor de rust van een bepaalde andere persoon wordt verstoord strafbaar voor zover de dader zich bewust is van het feit dat door zijn gedraging de rust van het slachtoffer wordt verstoord. Stalking via Facebook: Vaak bestaat het idee dat stalking noodzakelijk veronderstelt dat de dader het slachtoffer fysiek belaagt door vb. te pas en te onpas op het woonadres of op het werk van het slachtoffer te verschijnen. Dit is absoluut niet het geval! Alle gedragingen waardoor de rust van het slachtoffer worden verstoord kunnen als…
Wie na een verval van het recht tot sturen de door de rechter opgelegde herstelexamens met succes aflegt, mag zijn rijbewijs in principe weer gaan afhalen op de griffie. Voortaan mag de griffie het rijbewijs in bepaalde gevallen niet langer zelf teruggeven en moet het worden teruggestuurd naar de gemeentebesturen of de minister van Buitenlandse Zaken. Daarnaast sleutelt de federale regering aan de regels voor de afgifte van rijbewijzen wanneer de rechter een weekendrijverbod heeft opgelegd of het verval van het recht tot sturen heeft beperkt tot bepaalde categorieën voertuigen. En komt ze met nieuwigheden voor de afgifte van rijbewijzen zonder de administratieve vermelding van code 70. Teruggave rijbewijs na…
DIENST ALIMENTATIEVORDERINGEN De wet van 11 februari 2019 voert een nieuw wapen in tegen onderhoudsplichtingen die nalaten alimentatie te betalen. De wet van 11 februari 2019 wijzigt de wet van 21 februari 2003 tot oprichting van een dienst voor alimentatievorderingen. Vanaf de inwerkingtreding van de wet zal de belastingadministratie alle onbetaalde onderhoudsuitkeringen en achterstallen vanaf 1 december 2019 opnemen in een zogenaamde innings- en invorderingsregister. Dit register is een algemene lijst die periodiek en automatisch wordt opgemaakt en die de identificatie van de verschillende onderhoudsplichtigen alsook het door hem verschuldigde bedrag bevat. Dankzij dit nieuw “wapen” is de kans groot dat DAVO sneller tot invordering zal kunnen overgaan van achterstallige…
Conform artikel 8 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt (patiëntenrechtenwet) heeft de patiënt het recht om voorafgaandelijk geïnformeerd te worden en vrij toe te stemmen in iedere tussenkomst van de arts. Behalve in geval van hoogdringendheid, onmogelijkheid te informeren of weigering om geïnformeerd te worden, verstrekt een zorgvuldige arts de patiënt op voorafgaandelijk en duidelijke wijze de inlichtingen vereist om met kennis van zaken te kunnen instemmen met de voorzien medische tussenkomst. Het Hof van Cassatie heeft reeds geoordeeld dat deze inlichtingen betrekking hebben op het doel, de aard, de graad van urgentie, de duur, de frequentie, de voor de patiënt…
België gaat terreurslachtoffers sneller én adequater vergoeden. Er komt een specifieke vergoeding voor advocatenkosten, een ruimer voorschot om beter de eerste kosten te kunnen dekken en een hogere vergoeding voor reis- en verblijfskosten na een aanslag in het buitenland. Maar de wetgever past ook de werking van de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden zodat aanvragen sneller verwerkt worden. Extra aandacht gaat naar buitenlandse slachtoffers die ook zullen kunnen genieten van de voordelen binnen het Statuut van Nationale Solidariteit. Met tot slot een nieuwe, uitzonderlijke tegemoetkoming voor slachtoffers van zogenaamde ‘cold cases’. Specifieke vergoeding voor advocatenkosten Terreurslachtoffers kunnen voortaan aanspraak maken op een specifieke vergoeding voor advocatenkosten…
De Wegverkeerswet voorziet verschillende inbreuken voor dewelke de Politierechter verplicht een rijverbod moet opleggen aan de overtreder. Zo kan vb. gedacht worden aan intoxicatie of dronkenschap. De voorwaarden waarbij een rijverbod mag of moet opgelegd worden worden geregeld door artikel 38 van de wegverkeerswet. Wat met de fietser? Als advocaat verkeersrecht krijgen we soms de vraag of een fietser die vervolgd wordt voor dergelijke inbreuken een rijverbod opgelegd kan krijgen. Hierover was immers zowel in de rechtspraak als in de rechtsleer discussie ontstaan. In het verleden was in de wet voorzien dat een rijverbod ook verplicht opgelegd diende te worden wanneer de overtreding begaan werd met een voertuig…
Cannabis in het Belgische strafrecht: evolutie of revolutie? Het statuut van cannabis in België is altijd bijzonder geweest. Hoewel de wetgever ervoor geopteerd heeft om cannabis te beschouwen als een verboden verdovend middel, is er lange tijd sprake geweest van een gedoogbeleid. Een dergelijk gedoogbeleid is echter allesbehalve duidelijk. Immers betekende dit dat hoewel zowel het kweken, verhandelen, bezitten als verbruiken van cannabis verboden was, in sommige gevallen dit door de vingers werd gezien. In sommige gevallen was de (beperkte) kweek voor eigen gebruik toegelaten, evenals het gebruik zelf, voor zover dit niet in het openbaar gebeurde of in de aanwezigheid van minderjarigen. Dit gedoogbeleid zorgde voor bijzonder veel onduidelijkheid…
WONINGHUUR: VERDELING VAN KOSTEN TUSSEN EIGENAAR EN HUURDER Onlangs werd in Vlaanderen het nieuw huurdecreet gelanceerd. Dit decreet voorziet in nieuwe regels m.b.t. de huur van voor bewoning bestemde goederen of delen ervan. Het decreet voorziet duidelijke regels m.b.t. de verdeling van kosten en lasten tussen de eigenaar enerzijds en de huurder anderzijds. Contractuele bepalingen: Zo stelt artikel 36 van het decreet: “De kosten en lasten m.b.t. de uitoefening van zakelijke rechten op de woning vallen ten laste van de huurder, terwijl de kosten en lasten die te maken hebben met het gebruik van de gehuurde woning, voor rekening van de huurder vallen. De onroerende voorheffing voor het gehuurde…
HET BEROEP VAN DE BETROKKENE WORDT “EINDELIJK” IRRELEVANT VOOR JUSTITIE Tot op vandaag moest in quasi alle zogenaamde “aktes van rechtspleging” het beroep van de betrokkene vermeld worden. Dit moest de deelnemers aan het geschil toelaten de betrokken persoon te kunnen identificeren. Deze regel wordt thans hervormd zodat het beroep niet meer vermeld moet worden. Volgens de gegevensbeschermingsautoriteit is het beroep immers een weinig betrouwbaar gegeven en hoofdzakelijk gebaseerd op de verklaring van de betrokken persoon. De vermelding van het beroep biedt aldus de gegevensbeschermingsautoriteit geen enkele meerwaarde. Vanaf nu zal het beroep van de betrokkene dus niet meer verplicht vermeld worden in vb. gerechtsdeurwaardersexploten, verzoekschriften, akten van hoger beroep,…
De wetgever hervormt de rolrechten opnieuw. Dat is nodig omdat het Grondwettelijke Hof de in 2015 ingevoerde regeling – waarbij het rolrecht afhangt van de waarde van het geschil – vernietigd heeft. De oude regeling – waarbij het rolrecht afhing van de rol waarop de zaak werd ingeschreven – was hierdoor opnieuw van toepassing. In de nieuwe rolrechtregeling zijn noch de waarde van de zaak, noch de rol waarop de zaak is ingeschreven bepalende factoren. De rolrechten bedragen voortaan ■ 50 euro in de vredegerechten en politierechtbanken; ■ 165 euro in de rechtbanken van eerste aanleg en de ondernemingsrechtbanken; ■ 400 euro in de hoven van…
NIEUW VLAAMS WONINGHUURDECREET KOMT ERAAN Op 1 januari 2019 wordt het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet van kracht. Hierna zullen een aantal belangrijke bepalingen hiervan overlopen worden. Transparantie i.v.m. de huurprijs en huurlasten: In het eerste titel van het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet voorziet de wetgever in de verplichte bekendmaking van de huurprijs, kosten en lasten. Indien een verhuurder zich daar niet aan houdt, riskeert hij een gasboete van EUR 350,00. Afsluiten van de overeenkomst: In titel 2 voorziet het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet dat een huurovereenkomst schriftelijk moet aangegaan worden. De decreetgever somt de elementen op die allemaal verplicht in de huurovereenkomst dienen te staan. Tevens wordt een plaatsbeschrijving bij de…
NIEUWE MAATREGELEN TEGEN PARENTALE ONTVOERING: SEINING VAN IDENTITEITSDOCUMENTEN EN OUDERLIJKE TOESTEMMING BIJ UITREIKING VAN NIEUWE DOCUMENTEN Parentale ontvoeringen zijn tegenwoordig een zeer ernstig fenomeen. Het aantal parentale ontvoeringen neemt helaas jaar na jaar toe. Ouders die hiermee geconfronteerd worden, dienen vaak omslachtige procedures te volgen om te trachten het kind terug in België te krijgen. Zowel in het kader van een echtscheiding als wanneer niet getrouwde partners uit elkaar gaan is vaak de grootste vrees van één van de ouders dat de andere het kind naar het buitenland zou ontvoeren. De maatregelen die ter beschikking stonden van de Rechtbank om dit onmogelijk te maken waren in het…
In 2016 heeft de wetgever een nieuwe invorderingsprocedure ingevoerd voor zogenaamde B2B vorderingen. Deze nieuwe procedure voorziet niet langer in de tussenkomst van een rechtbank. Het volstaat om een onbetwiste schuldvordering via de deurwaarder in te vorderen. Wanneer deze vervolgens niet betwist wordt kan de deurwaarder rechtstreeks een titel verschaffen die uitgevoerd kan worden. Deze inningsprocedure van onbetwiste schulden heeft geen onbeperkt toepassingsgebied. Zo dienen de schulden zoals gezegd volstrekt onbetwist te zijn enerzijds en zijn ook de intresten en eventuele conventionele schadevergoedingen die via deze procedure geïnd kunnen worden beperkt. Keuzemogelijkheid: Ondanks een afwijkende visie van bepaalde lagere rechtbanken, heeft het Hof…
Samenloop verzet en hoger beroep in strafzaken: In recente wetgeving werd de regeling inzake het hoger beroep en het verzet in strafzaken aangepast. In het verleden kon elke beklaagde die bij verstek veroordeeld werd, binnen de wettelijke termijn, altijd verzet aantekenen tegen de veroordeling. De reden van de afwezigheid van de beklaagde op de zitting was volstrekt irrelevant. Dit gaf echter aanleiding tot zeer vele verzetten. Om hieraan tegemoet te komen, heeft de wetgeving de regeling aangepast. Thans dient een beklaagde die verzet wil aantekenen tegen een verstekvonnis in strafzaken niet enkel het verzet aan te tekenen binnen de wettelijke termijn, doch dient de beklaagde ook te motiveren waarom hij…
Advocaat Revindicatie Wat is een revindicatieprocedure?: Wanneer een schuldeiser beslag legt op de roerende goederen van zijn schuldenaar, zal een deurwaarder langskomen en alle aanwezige huisraad en goederen “opschrijven”. Vaak geeft dit aanleiding tot problemen. Immers zal de deurwaarder geen onderscheid maken naargelang wie al dan niet eigenaar is van de goederen die op het adres in kwestie aangetroffen werden. Stel dat een gezin een minderjarige zoon heeft die belastingschulden heeft. De Belgische Staat zal dan ook beslag leggen op de roerende goederen die toebehoren aan de zoon. In dat geval zal de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op alle goederen die in de desbetreffende woning aanwezig zijn, ook al zijn deze…
Volgens artikel 203§1 B.W. zijn ouders gehouden om naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind. Dit artikel leidt soms tot discussies tussen gescheiden ouders. Zo stelt zich de vraag of een studerend kind nog uitmaakt van het gezin dan wel als zelfstandig beschouw dient beschouwd te worden. Voor zover het kind deel uitmaakt van het gezin zijn de ouders gehouden tot bijdrage in de kosten van de studies. Voor zover…
De immobilisering en verbeurdverklaring van je voertuig ontlopen, wordt een pak moeilijker. De wetgever sluit immers een aantal bestaande achterpoortjes. Tegelijkertijd neemt hij maatregelen zodat rechters de verbeurdverklaring veel sneller kunnen uitspreken. Als advocaat in Antwerpen krijgen we steeds vaker met deze problematiek te maken. Eigendomsvereiste geschrapt Op dit moment kan een rechter de verbeurdverklaring van een voertuig alleen uitspreken voor zover het voertuig waarmee de overtreding werd begaan ook effectief eigendom is van de overtreder. Hetzelfde geldt voor immobilisering: ‘het voertuig moet eigendom zijn van de verkeersovertreder of uitsluitend te zijner beschikking staan gedurende ten minste de duur van de immobilisering’. Die eigendomsvereiste zorgt er in de praktijk echter…
Onlangs heeft de wetgever een aantal regels van het huwelijksvermogensrecht aangepast en verduidelijkt. De bedoeling van de wetgever is een einde te maken aan een aantal twistpunten uit de praktijk. Tijdstip van de waardering van bepaalde goederen Artikel 1430 BW bevat de volgorde van de verrichtingen van vereffening-verdeling. Aan dit artikel wordt een tweede paragraaf toegevoegd waarin voor bepaalde goederen in de te verdelen massa wordt afgeweken van het tijdstip van waardering dat als algemene regel geldt. Krachtens de algemene regel moeten de goederen in de te verdelen massa worden gewaardeerd op het ogenblik van de verdeling (nieuw art. 1430, §1 BW). Voor de vermogenswaarde van vennootschapsaandelen, de vermogenswaarde van…
Aandelen van de professionele vennootschap van een van de echtgenoten In deze moet een onderscheid worden gemaakt tussen de ‘titre’ (i.e. titularis, hoedanigheid) en ‘finance’ (i.e. economische waarde resp. vermogenswaarde). Wie blijft aandeelhouder/bestuurder? De ‘titre’ van de betrokken goederen wordt geregeld in art. 1401 BW en de ‘finance’ in art. 1405 BW. Zo bepaalt het nieuwe art. 1401, §1, 5 BW dat de lidmaatschapsrechten die verbonden zijn aan vennootschapsaandelen die op naam van één echtgenoot zijn ingeschreven en met (minstens voor de helft) gemeenschappelijke gelden werden verkregen, een eigen goed zijn met inbegrip van het recht om als eigenaar van deze aandelen te handelen, voor zover het althans hetzij een…
Verzekering van de 10-jarige aansprakelijkheid De wet van 31 mei 2017 zegt dat aannemers, architecten en andere dienstverleners van werken in onroerende staat een verzekering moeten afsluiten om hun 10-jarige aansprakelijkheid te dekken. Voor de architecten bestond er al een verzekeringsplicht, maar de aannemers en andere beroepsgroepen uit de bouwsector hadden wel een 10-jarige aansprakelijkheid, maar geen verzekeringsplicht. En dat is nog altijd zo, want de wet van 31 mei 2017 is nog niet in werking getreden. Geen verzekeraar gevonden? Voor megaprojecten, zoals het havenhuis in Antwerpen of de bouw van het nieuwe justitiepaleis in Luik, is niet altijd een verzekeraar te vinden. Als de aannemer, architect of andere dienstverlener…
Wat is de preferentiële toewijzing? Bij een echtscheiding komt niet enkel een einde aan het huwelijk zelf, maar ook aan de financiële gevolgen van het huwelijk. Dit betekent dat het gemeenschappelijke vermogen van partijen verdeeld zal worden. Uiteraard geeft dit vaak aanleiding tot discussie. Een van de discussiepunten betreft de vraag van een van de echtgenoten om bij voorrang op de andere bepaalde goederen uit het gemeenschappelijk vermogen toebedeeld te krijgen. Dit noemt men de preferentiële toewijzing. Preferentiële toewijzing van beroepsgoederen In art. 1389/1, 3° BW wordt de preferentiële toewijzing geregeld van roerende en onroerende goederen die een echtgenoot aanwendt voor de uitoefening van zijn beroep of de uitbating van…
Wie wenst te scheiden kan een keuze maken tussen een echtscheiding onderlinge toestemming waarbij partijen een regeling treffen over o.a. de verdeling van hun vermogen, en een klassieke echtscheidingsprocedure waarbij een notaris belast wordt met de vereffening en verdeling van het gemeenschappelijk huwelijksvermogen. Het is dus van belang om goed op de hoogte zijn van uw rechten en plichten m.b.t. de verschillende vermogens. De bijstand van een advocaat echtscheiding was dus reeds geen overbodige luxe. De wetgever heeft recht het huwelijksvermogensrecht aangepast. Meer dan ooit is het nu dus van belang dat U zich laat bijstaan door een echtscheidingsadvocaat met kennis van zaken. De nieuwe regeling voorziet in een mogelijkheid…
Kentekenplaathouder en gas-boetes: een moeilijk evenwicht Gemeenten kunnen voor sommige overtredingen gasboetes uitschrijven aan de eigenaar van voertuigen die zich niet aan de regels inzake stilstand en parkeren houden. In het verleden was het zo dat sommige gemeenten ervoor opteerden om gasboetes voor verkeersovertredingen altijd ten laste te leggen van de houder van de kentekenplaat. Dit was soms zelfs het geval wanneer de kentekenplaathouder kon aantonen dat hij niet de effectieve bestuurder was op het ogenblik van de feiten. In een arrest van 9 februari 2017 oordeelde het grondwettelijk Hof dat een dergelijke regeling de grondwet schendt. Thans werd de gaswet aangepast zodat enkel de effectieve bestuurder aangesproken kan worden…
De wetgever heeft onlangs met name bij wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht verschillende wijzigingen aangebracht in de geldende regels m.b.t. mede-eigendom. De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende: Toepassingsgebied mede eigendomsrecht: In eerste instantie verduidelijkt de wetgever op welke eigendommen het mede-eigendomsrecht of het zogenaamde appartementsrecht toepasselijk is. De wet stelt hierover dat het appartementsrecht van toepassing is op “ieder onroerend goed waarop een gebouw of een groep van gebouwen is opgericht of kan worden opgericht en waarvan het eigendomsrecht verdeeld is volgens kavels die elk een privatief gedeelte en een aandeel in gemeenschappelijk onroerende goederen bevatten”. Verplichte reglement van interne orde: In het verleden…
Voornaamsverandering Vroeger diende elkeen die zijn of haar voornaam wenst te veranderen, een lange procedure te volgen. De wetgever heeft thans echter beslist deze procedure aanzienlijk te vereenvoudigen. Voortaan moet elke vraag tot voornaamsverandering ingediend worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. En niet meer bij de minister van Justitie. De aanvraag wordt ingediend in de gemeente waar men is ingeschreven in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister of wachtregister. Vervolgens gaat de ambtenaar van de burgerlijke stand nagaan of de kandidaat gerechtelijke precedenten heeft, met andere woorden of hij in aanraking is gekomen met het gerecht. Verder mag de nieuwe voornaam niet zorgen voor verwarring en de verzoeker of anderen niet…
De verbeurdverklaring wordt verruimd De verbeurdverklaring of confiscatie is een krachtig middel voor de strafrechter om beklaagden te treffen waar het pijn doet, met name in hun portemonnee. Tot op heden was het voor de Strafrechter mogelijk om de winst die een beklaagde dankzij ene misdrijf gemaakt heeft verbeurd te verklaren. Daarnaast was het ook mogelijk het zogenaamde voorwerp van het misdrijf verbeurd te verklaren. Voorwerp van het misdrijf: Hetgeen wordt bedoeld met voorwerp van het misdrijf wordt verduidelijkt in artikel 42 van het Strafwetboek met name goederen welke gediend hebben of bestemd waren tot het plegen van het misdrijf. Een typisch voorbeeld hiervan is het wapen dat gebruikt werd…
Recent heeft de wetgever beslist om de bedragen van de vorderingen voor dewelke de Vrederechter bevoegd is op te trekken. In het verleden was het zo dat de Vrederechter slechts bevoegd was voor vorderingen tot een bedrag van EUR 2.500,00 met uitzonderingen van een aantal zaken die exclusief tot de bevoegdheid van de Vrederechter behoren zoals huurzaken. Dit betekende dat wie een vordering had die meer bedroeg dan EUR 2.500,00, noodzakelijk diende te procederen voor de Rechtbank van Eerste Aanleg. De wetgever heeft nu beslist om deze grens op te trekken tot EUR 5.000,00. Hierdoor zal de Vrederechter over veel meer zaken dienen te oordelen. Of dit een goede zaak…
Wat is probatie-uitstel? Wanneer een rechter van oordeel is dat een beklaagde zich schuldig gemaakt heeft aan de hem ten laste gelegde feiten hoort men vaak dat de verdachte probatiemaatregelen kreeg. Wat zijn probatiemaatregelen nu precies? Een onderscheid dient gemaakt te worden tussen de probatievoorwaarden die gekoppeld worden aan een uitstel en de probatie als autonome straf. In de meeste gevallen zullen probatiemaatregelen opgelegd worden samen met een uitstel. Dit betekent dat de rechter een straf met uitstel zal uitspreken waarbij de veroordeelde de opgelegde straf niet moet ondergaan indien hij zich houdt aan bepaalde maatregelen. Nieuw vanaf 1 mei 2016 is dat de rechter dergelijke probatiemaatregelen ook autonoom kan…
Echtscheiding bij onderlinge toestemming (EOT) wordt verder versoepeld De laatste jaren komt de wetgever tegemoet aan de verzuchtingen van de rechtbanken om procedures waarbij echtgenoten een akkoord hebben, de zogenaamde echtscheiding bij onderlinge toestemming, te vereenvoudigen. Deze procedures zorgen bij de rechtbanken immers voor veel werk ondanks het feit dat de rechtbank in principe enkel het akkoord van de partijen dient te bekrachtigen. Schriftelijke procedure bij feitelijke scheiding van minstens zes maanden: In het verleden liet de wetgever de procedure reeds aanzienlijke versoepeld door te voorzien in de mogelijkheid om de procedure volledig schriftelijk te laten verlopen. De belangrijkste voorwaarde was dat de echtgenoten minstens zes maanden feitelijk gescheiden waren.…
Wijzigingen in het mede-eigendomsrecht Het mede-eigendomsrecht is de laatste jaren volop in beweging. In de periode tussen 2002 en 2010 werden reeds een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd aan het mede-eigendomsrecht. Recent werd een nieuwe tekst aangenomen in de commissie Justitie met een aantal bijkomende wijzigingen. Er wordt verwacht dat deze teksten in september of oktober al van kracht zullen kunnen worden. Wij zetten de belangrijkste verwachte wijzigingen alvast op een rij: Hou er wel rekening mee dat er nog steeds een mogelijkheid is dat er nog een aantal details gewijzigd zouden kunnen worden. Werken aan gemene delen: Tot op heden dienden werken aan gemene delen in principe goedgekeurd te worden…
Het geheim van het onderzoek: Wanneer tegen iemand strafrechtelijk onderzoek loopt is dit “geheim”. Dit betekent dat in principe zolang het onderzoek niet afgesloten is, slechts uitzonderlijk een mogelijkheid bestaat om inzage te krijgen in het lopende dossier. Hierop bestaan uiteraard uitzonderingen. Zo zal een verdachte die aangehouden is en in voorlopige hechtenis zit vanzelfsprekend zelf of via zijn advocaat toegang krijgen tot het strafdossier elke keer dat de rechtbank moet oordelen over de verlenging van de voorlopige hechtenis. Vraag is echter of ook op andere momenten bepaalde betrokkenen inzage kunnen krijgen in het lopende dossier. Soorten strafrechtelijk onderzoek: De strafrechtelijke onderzoeken kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën: De opsporingsonderzoeken…
Meineed en het verleiden van getuigen Valse getuigenis en meineed: Iedereen weet – of zou het toch moeten weten – dat het afleggen van een valse getuigenis niet mag. Met valse getuigenis wordt veelal het afleggen van een valse getuigenis voor een correctionele rechtbank bedoeld. Het afleggen van een dergelijke valse getuigenis wordt in de volksmond ook meineed genoemd. Ook het strafwetboek voorziet in een specifiek misdrijf. In de artikelen 215 e.v. van het Strafwetboek wordt het afleggen van een valse getuigenis of meineed strafbaar gesteld; Zo leest men in artikel 215 Strafwetboek: “Vals getuigenis in criminele zaken, hetzij ten nadele, hetzij ten voordele van de beschuldigde, wordt gestraft met…
Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe camerawet van 21 maart 2018 in werking. Deze wet regelt het gebruik van bewakingscamera’ met als doel misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen en overlast in het kader van de gemeentewet te voorkomen, vast te stellen of op te sporen. Belangrijk in het kader van deze wet is dat ook de zogenaamde ANPR camera’s aan een strikt wettelijk kader worden onderworpen. Zo verduidelijkt de camerawet dat ANPR camera’s slechts toegelaten zijn voor twee doeleinden, met name: – Het voorkomen, vaststellen en opsporen van overlast in de zin van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet…
Procedure voor de politierechtbank en correctionele rechtbank: dit kan altijd in eigen taal Wanneer U een verkeersovertreding begaat, bestaat er een kans dat U hiervoor gedagvaard zal worden om te verschijnen voor de Politierechtbank. Indien u een ander soort misdrijf begaat, dan zult u gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. Dit is met name het geval wanneer de inbreuk zo ernstig is dat een minnelijke schikking niet aan de orde is. Daarnaast kan het ook dat U een minnelijke schikking voorgeschoteld krijg maar hier niet wenst op in te gaan. In die gevallen zal het Parket U laten dagvaarden voor de Politierechtbank of de Correctionele rechtbank. De bevoegde rechtbank is…
Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt in het bijzonder ook voor juridische problemen en niet in het minst in het bouwrecht. Om problemen te vermijden is het opstellen van een goed contract van het grootste belang. Het bouwen of verbouwen van een gebouw is voor de meesten onder ons een zeer belangrijke beslissing. Nu hier vaak bijzonder veel geld mee gemoeid is is het belang van een sluitende overeenkomst nog groter. Dit belang is trouwens even groot voor de aannemer als voor de bouwheer. Immers is iedereen er bij gebaat dat de voorwaarden van de samenwerking duidelijk omschreven worden net als de rechten en plichten van alle betrokken partijen.…
Maanden of jaren na het uitvoeren van een bouwwerk kunnen er soms verborgen gebreken opduiken. Belangrijk is dan om na te gaan bij wie de verantwoordelijkheid ligt en op wiens kosten ze bijgevolg hersteld kunnen worden. Dat is niet altijd even evident. Zowel de aannemer als architect zijn gebonden aan de tienjarige aansprakelijkheid voor hun aandeel in het bouwproject. Op deze foto is de isolatie niet goed aangebracht. Problemen door slijtage of slecht onderhoud vallen binnen de verantwoordelijkheid van de bouwheer. Voor het verzuimen van regelmatig onderhoud kan je dus niet de aannemer of architect aansprakelijk stellen. Aansprakelijkheid aannemer en architect bij verborgen gebreken Op bouwspecialisten ( architect, (onder)aannemer en studie-…
De Kamer heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat voorziet in strengere straffen voor dronken rijden. Alcoholslot: Tot heden had een Politierechter steeds de mogelijkheid om een alcoholslot op te leggen. Feit is dat in de dagelijkse praktijk dit zeer zelden voorkwam. De wetgever heeft nu beslist om het alcoholslot verplicht te maken in geval van dronkenschap. Wanneer iemand betrapt wordt op alcoholintoxicatie of dronkenschap met minstens 1,8 promille alcohol in het bloed zal de Politierechter verplicht een alcoholslot moeten opleggen voor een periode van minimaal één jaar. De rechter kan eventueel nog een andere straf opleggen doch enkel indien hij dit concreet motiveert. Ook wie recidiveert en betrapt wordt met minstens…
Het Grondwettelijk Hof heeft in een arrest van 21 december 2017 de artikelen 148, 153 en 163 van de zogenaamde Potpourri II-wet vernietigd. Deze artikelen hadden betrekking op de uitsluiting van illegalen van de mogelijkheid op penitentiair verlof, elektronisch toezicht, beperkte detentie, voorwaardelijke invrijheidstelling of een onderbreking van de strafuitvoering. De wetgever was van mening dat illegalen per definitie niet in aanmerking kwamen voor deze maatregelen i.v.m. de uitvoering van hun straffen. Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat een automatische uitsluiting van illegalen tot deze maatregelen het evenredigheidsbeginsel schendt. Dit betekent dat volgens het Grondwettelijk Hof er steeds een onderzoek ten gronde moet gebeuren vooraleer de aanvraag tot een dergelijke maatregel…
Cybercriminaliteit: wat riskeert U? Cybercriminaliteit is alomtegenwoordig. Dit is de wetgever niet ontgaan. Zo wordt hacking strafbaar gesteld door door artikel 550bis Sw. Conform dit artikel is het strafbaar om zich toegang te verschaffen tot een informaticasysteem zonder toestemming. Dit komt feitelijk neer op externe hacking. Ook interne hacking is verboden. Er is sprake van interne hacking wanneer iemand zijn toegangsbevoegdheid tot een informaticasysteem overschrijdt. Verhoging van de straffen: In het verleden bedroeg de maximumstraf voor hacking één jaar gevangenis. Thans riskeren hackers een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar en een geldboete van € 25.000,00 tot € 26.000,00. Verzwarende omstandigheden: Wanneer er sprake is van verzwarende omstandigheden, zoals…
Wanneer een Correctionele Rechtbank of een Politierechtbank een gevangenisstraf uitspreekt, kan er in principe altijd beroep worden aangetekend. In dat geval schorst het hoger beroep de uitvoering van de opgelegde straffen. Dit betekent in de praktijk dat een opgelegde gevangenisstraf niet uitgevoerd zal kunnen worden in afwachting van het resultaat van het hoger beroep. De onmiddellijke aanhouding: Hierop bestaat één uitzondering. Het Parket kan immers aan de rechtbank vragen de onmiddellijke aanhouding van de verdachte te bevelen. De onmiddellijke aanhouding is een beveiligingsmaatregel voorzien door de wet voorlopige hechtenis. De onmiddellijke aanhouding kan door de rechter worden uitgesproken doch enkel voor zover dit gevorderd werd door het Parket en indien…
Wie als beklaagde vervolgd wordt voor de Correctionele Rechtbank of de Politierechtbank zal vaak geconfronteerd worden met een heel resem van bewijzen die tegen hem worden aangewend door het O.M. In strafzaken is het bewijsrecht vrij. d.w.z. dat in principe alle bewijsmiddelen in rechte aangewend kunnen worden om aan te tonen dat iemand schuldig dan wel onschuldig is. Dit gezegd zijnde dienen ook in Strafzaken een aantal essentiële regels gerespecteerd te worden. Is het gebruik van camerabeelden toegelaten? Eén van de bewijsmiddelen die af en toe door her O.M. gebruikt worden zijn camerabeelden. Dergelijke beelden worden in principe aanvaard. Doch ook hier zijn er soms uitzonderingen. Gebruik van beelden van…
Sluit U een huurovereenkomst af? Laat U bijstaan door een specialist! Het Belgische huurrecht is een complexe materie. Onlangs werden wij geconfronteerd met een interessante casus waarbij cliënten een huurovereenkomst afgesloten hadden voor 9 jaar. De woningovereenkomst werd omschreven als overeenkomst ten titel van hoofdverblijfplaats. Hierdoor valt de overeenkomst onder het toepassingsgebied van de woninghuurwet. Interessant in dit dossier was het feit dat de overeenkomst meer dan tien jaar geleden ondertekend was tussen de huurders enerzijds en anderzijds niet de eigenaar van het onroerend goed maar wel de huurder. Er was dus sprake van een overeenkomst tussen hoofdhuurder enerzijds en onderhuurder anderzijds. De hoofdhuur had echter betrekking op het volledige…
Wie verdacht wordt van betrokkenheid bij het plegen van een misdrijf werkt niet altijd spontaan mee met de autoriteiten. In sommige gevallen zal de onderzoeksrechter dan ook een aanhoudingsbevel uitvaardigen om de politie toe te laten de verdachte aan te houden. Ingewikkelder wordt het wanneer de verdachte zich in het buitenland bevindt. In dat geval dient er een zogenaamd “internationaal” aanhoudingsbevel te worden uitgevaardigd. De vraag hoe effectief een dergelijk internationaal aanhoudingsbevel is, is vaak afhankelijk van de vraag of er tussen het land die het land dat het bevel uitvaardigt en dat waar het bevel ten uitvoer wordt gelegd een verdrag bestaat. Vaak worden de internationale aanhoudingsbevelen voor de…
De voorlopige hechtenis: Wanneer iemand verdacht wordt van één of meerdere misdrijven waarop een gevangenisstraf van minstens één jaar kan staan, kan deze persoon in voorlopige hechtenis geplaatst worden op initiatief van de onderzoeksrechter. Binnen de 24 uur na de formele arrestatie zal de verdachte voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter die zal beslissen over de verdere aanhouding. Raadkamer: Binnen de 5 dagen na de aanhouding dient de verdachte vervolgens te verschijnen voor de Raadkamer die zal beslissen over de eventuele verlenging van de voorlopige hechtenis (de zogenaamde handhaving). Beroep bij de Kamer voor Inbeschuldigingstelling (K.I.): Indien de Raadkamer beslist de verdachte in voorlopige vrijheid te stellen kan het O.M. hiertegen…
In onze huidige wereld, is de aanwezigheid op het internet voor elke ondernemer een conditio sine qua non. Met een goed opgebouwde website bereikt U immers meer potentiele klanten zijnde en daar draait het nu precies om. Wanneer U een website opstart, zal U meestal kiezen voor het gebruik van uw bedrijfsbenaming in de domeinnaam. Eens uw website gelanceerd en er voldoende content opstaat hoopt U dan op een zo groot mogelijk bereik om uw zakencijfer te maximaliseren. Ook uw concurrenten beseffen dat. Vaak komt in het in de praktijk dan ook voor dat een bepaalde website die goed scoort in het vizier komt van eventuele gierazen die dan zullen…
In het verleden zaten menige eigenaars van gekraakte panden met de handen in het haar. Hoewel iedereen het erover eens was dat krakers geen enkel recht hadden op het binnendringen van een onroerend goed waar zij geen eigenaar noch huurder van zijn, bleek het in de praktijk niet zo eenvoudig om een gekraakt pand te laten ontruimen dit door een aantal lacunes in de bestaande wetgeving. Mede onder druk van de media, heeft de wetgever uiteindelijk toch initiatief genomen. Uiteindelijk werd op 18 oktober 2017 de wet betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van en of verblijven in andermans goed ofwel de kraakwet gestemd. Deze wet werd gepubliceerd in het…
In de huidige maatschappij is de familiale verzekering, naast de autoverzekering en de brandverzekering waarschijnlijk de belangrijkste verzekering die U kan afsluiten. Desalniettemin zijn er veel mensen die een dergelijke verzekering niet afsluiten, dit volledig onterecht. * Dekking van de familiale verzekering: Wat dekt een familiale verzekering? Wat een dergelijke verzekering dekt, hangt uiteraard af van de polis die U afsluit. Een familiale verzekering kan bijzonder uitgebreid zijn doch hoe uitgebreider hoe meer hiervoor uiteraard betaald zal moeten worden. Een standaard familiale verzekering dekt de schadegevallen die veroorzaakt worden door de aangesloten familieleden aan derden op grond van de zogenaamde buiten contractuele aansprakelijkheid. M.a.w., indien U onopzettelijk schade veroorzaakt aan…
Het strafrecht heeft als bedoeling de dader van strafbare feiten te straffen en het slachtoffer alsook de gemeenschap enige vorm van vergelding te bieden voor de gepleegde feiten. Wanneer hij vervolgd en vervolgens veroordeeld wordt, dient de dader uiteraard de link te kunnen leggen tussen de straf en het feit dat die straf hem opgelegd wordt als daadwerkelijke straf voor het misdrijf dat hij gepleegd heeft. Indien die link vervaagd of uiteindelijk verdwijnt heeft bestraffing uiteindelijk geen enkele zin. Vergelijk dit maar met het straffen van een kind. Indien een kind kattenkwaad uithaalt en de ouders hem maar een week later hem hierop aanspreken en eventueel straffen, zal een dergelijke…
Dubbele aanleg In België bestaat het principe van dubbele aanleg: dit betekent behoudens een aantal uitzonderingen, iemand die geconfronteerd wordt met een vonnis de mogelijkheid heeft om hiertegen een zogenaamd “rechtsmiddel” aan te wenden. Deze gewone rechtsmiddelen zijn het verzet en het hoger beroep. Het verzet Verzet is een rechtsmiddel waarbij iemand die niet aanwezig was op een zitting, en dus bij verstek veroordeeld werd, de zaak opnieuw aanhangig maakt voor de rechtbank die het eerste vonnis heeft uitgesproken. Dit rechtsmiddel staat dus enkel open tegen verstekvonnissen. Het hoger beroep Wanneer een vonnis tegensprekelijk uitgesproken werd, dit wil zeggen dat beide partijen betrokken waren bij de debatten, kunnen partijen, behoudens…
Bemiddeling als alternatieve geschillenprocedure: In het burgerlijk recht geraakt de bemiddeling langzaam maar zeker ingeburgerd. Dit is een manier voor partijen die een geschil hebben om te trachten minnelijk tot een oplossing te geraken dit buiten de rechtbank om. Als grootste voordeel heeft dit dat partijen steeds zelf aan het stuur blijven zonder het beslissingsrecht over het dossier uit handen te geven aan een derde partij zoals een rechtbank. Bijkomend voordeel is dat dergelijke procedures strikt binnenskamers gevoerd worden hetgeen niet het geval is in rechtszaken waar derden op tal van manieren op de hoogte kunnen gebracht worden van een lopende procedure. Bemiddeling in strafzaken: Maar naast de bemiddeling in…
In België wordt het reilen en zeilen binnen vennootschappen geregeld door het wetboek van Vennootschappen. Dit wetboek werd van kracht in 1999 en is ondertussen aldus bijna 20 jaar oud. De economie heeft ondertussen een sterke ontwikkeling gekend, zodat de wetgever, onder impuls van de Minister van Justitie Koen Geens, van oordeel was dat dit wetboek aan een verfrissing toe was. Het voorontwerp van wet tot invoering van het wetboek van vennootschappen en verenigingen werd zeer onlangs, met name op 20 juli 2017 door de ministerraad goedgekeurd. De wetgever heeft zeer duidelijk getracht om de bestaande regelgeving enigszins te vereenvoudigen. Als advocaat vennootschapsrecht gaan wij hierna kort de belangrijkste wijzigingen…
In geval van faillissement: wij helpen u graag! Wat te doen bij faillissement? Het faillissementsrecht in België is een vrij ingewikkelde aangelegenheid. Immers, indien U als onderneming geconfronteerd wordt met betalingsmoeilijkheden, komt U vaak terecht in een juridische procedure waar U weinig vertrouwd mee bent. Kamer voor Handelsonderzoek Vaak begint dit proces met een oproeping voor de Kamer van Handelsonderzoek van de Rechtbank van Koophandel van uw arrondissement. Indien er sprake is van een aantal zogenaamde “knipperlichten” zal U een dergelijke oproeping kunnen ontvangen. Deze knipperlichten zijn o.a.: – Een aantal veroordelingen bij verstek van uw vennootschap ten aanzien van schuldeisers; – Het niet tijdig neerleggen…
Op 14 juli 2017 heeft Vlaanderen het nieuwe huurdecreet goedgekeurd. Dit betekent dat vanaf de inwerkingtreding van dit decreet, de woninghuurwet niet langer van toepassing is in Vlaanderen doch wel het nieuwe huurdecreet. Wat verandert er? Hierna zullen een aantal punten worden besproken die als nieuw beschouwd kunnen worden in vergelijking met de vroegere regeling. Informatie: Een volgende wijziging heeft betrekking op de informatie die door de verhuurder van de kandidaat huurder gevraagd kan worden. Het decreet bepaalt dat de verhuurder enkel nog documenten mag opvragen van de huurder die strikt noodzakelijk zijn om na te gaan of de kandidaat huurder aan zijn huurdersverplichtingen zal kunnen voldoen. Verder wordt…
Onlangs besliste de wetgever om de regelgeving inzake de huurwaarborg wederom aan te passen. In het verleden was het de algemene regel dat in het kader van een huurovereenkomst voor een hoofdverblijfplaats de huurder maximaal drie maanden waarborg moest betalen. Op een gegeven ogenblik vond de regelgever dat drie maanden teveel was en werd de regeling aangepast waarbij de maximale huurwaarborg twee maand huur bedroeg. Nu wijzigt de regelgever wederom het geweer van schouder en keert men terug naar de ouder regel waarbij de huurwaarborg opgetrokken wordt van maximaal twee naar maximaal drie maand huur. Voor verhuurders biedt dit een bijkomende zekerheid in geval van onvermogen van de huurder ofwel…
Dagvaarding politierechtbank: Wie aan het verkeer deelneemt kan af en toe ook met minder leuke dingen geconfronteerd worden. Wie zich niet strikt aan verkeersregels houdt, loopt het risico om geconfronteerd te worden met een P.V. van politie. Afhankelijk van de ernst van de inbreuk wordt door de politie al dan niet een minnelijke schikking voorgesteld. Indien deze minnelijke schikking betaald wordt, vervalt de strafvordering en kunt U verder op uw beide oren slapen. Indien U de vordering betwist of de minnelijke schikking niet betaalt, dan volgt meestal een procedure voor de Politierechtbank. Wat veel mensen niet weten is in dat geval zij beroep kunnen doen op de rechtsbijstandsverzekering die zij…
VERPLICHTE VERZEKERING AANNEMERS EN ARCHITECTEN Faillissement van betrokken aannemer Voor wie al dan niet regelmatig in aanmerking komt met bouwgeschillen, is het volgende een gekend fenomeen: Er doet zich een ernstig probleem voor waarbij de bouwheer de aannemer aansprakelijk stelt. Wanneer deze aannemer vervolgens de lasten van een eventuele veroordeling niet kan dragen, wordt deze failliet verklaard zodat de bouwheer berooid achterblijft. De wet van 31 mei 2017 Om hieraan te voldoen diende de wetgever tussen te komen. Dit gebeurde zeer onlangs met name via de wet van 31 mei 2017 betreffende de verplichte verzekering van de 10-jarige burgerlijke aansprakelijkheid van aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector van…
Lichamelijke schade: In België is toebrengen van slagen en verwondingen nog steeds een misdrijf. Hierop bestaat één belangrijke uitzondering, met name het verlenen van medische verzorging en het uitvoeren van de hiermee gepaard gaande operaties. Dit betekent dat een dokter, om zorgen te verlenen aan zijn patiënt, ingrepen mag ondergaan die strikt genomen gelijk gesteld kunnen worden met het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen. Voorafgaandelijke informatie: Als patiënt is het uiteraard van het grootste belang om correct en volledig geïnformeerd te worden door de arts. Dit lijkt evident doch is het allerminst. Immers, dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, wordt er aan een patiënt vaak geen forumlier overhandigd…
Wie in zijn leven reeds geconfronteerd werd met een procedure van uitvoerend beslag op onroerend goed, weet hoe technisch dergelijke procedures zijn. De schuldeiser die geconfronteerd wordt met een schuldenaar die niet wil of kan betalen, zal alle mogelijke middelen uitputten om zijn gelden te recupereren. In eerste instantie wordt dan meestal gedacht aan het leggen van beslag op roerende goederen. Dit komt meestal overeen met de inboedel van de woonplaats van de beslagen schuldenaar wanneer het om een particulier gaat, en de bedrijfsgoederen wanneer het gaat om een vennootschap. Vaak hebben dergelijke inboedels of bedrijfsgoederen slechts een beperkte waarde die niet volstaan om de schuld te betalen. In dat…
Gevangenisstraf met uitstel als alternatief: In vorige blogberichten hebben wij reeds aangegeven dat de Correctionele rechter bij de beoordeling van een dossier waarbij de Rechtbank oordeelt dat er sprake is van een misdrijf, beschikt over een heel arsenaal aan mogelijke uitspraken en straffen. Zo hebben wij reeds de mogelijkheid tot opschorting van de uitspraak en de werkstraf besproken. Een volgende mogelijkheid waarover de rechter beschikt, is het opleggen van een straf geheel of gedeeltelijk met uitstel. Een straf met uitstel betekent dat de rechter weliswaar een veroordeling uitspreekt en een straf oplegt, maar tegelijkertijd zegt dat de straf voor een bepaalde termijn geheel of gedeeltelijk niet zal worden uitgevoerd. De…
Wat is een werkstraf ? Zoals in een vroeger nieuwsbericht van ons weergegeven, beschikt de Strafrechter over een arsenaal mogelijkheden en straffen die hij kan uitspreken. In ons vorig blogbericht hadden wij het reeds uitvoerig over de mogelijkheid voor de Strafrechter om zijn uitspraak op te schorten. De opschorting betreft echter een gunstmaatregel waar rechters soms afkerig tegenover staan wanneer zij van mening zijn dat de beklaagde hiermee onvoldoende het signaal zou krijgen dat zijn of haar gedragingen absoluut niet door de beugel kunnen. Anderzijds zijn er vaak zeer veel tegenargumenten voor het opleggen van een daadwerkelijke straf, niet in het minst omdat dit het einde betekent…
DE OPSCHORTING Wanneer U als verdachte vervolgd wordt voor de Correctionele Rechtbank of zelfs voor de Politierechtbank en de rechtbank de feiten als bewezen beschouwd, zal de rechtbank U veroordelen. Een correctionele veroordeling, vooral van de correctionele rechter, is voor velen een bijzonder groot probleem, zeker wanner U beschikt over een blanco strafregister. Immers betekent een veroordeling dat uw blanco strafregister tot het verleden behoort. Waarom heeft u een blanco strafregister nodig? Er kan gedacht worden aan een situatie waarbij U als kandidaat werknemer moet aantonen dat U over een blanco strafregister beschikt om in aanmerking te komen voor een bepaalde job. Ook voor het uitoefenen van bepaalde mandaten wordt…
Welke straf riskeer ik? Iedere advocaat die strafzaken pleit (zogenaamde strafpleiters) krijgt bij elke zaak de logische vraag van de cliënt: “Wat riskeer ik indien ik veroordeeld word?”. Voor de cliënt is dit een simpele vraag maar jammer genoeg is het antwoord niet eenvoudig. Er zijn immers tal van factoren die hierbij een rol spelen. Rechters zijn immers gelukkig geen machines die recht spreken. Met andere woorden: de wet geeft aan de rechters een heel aantal mogelijkheden om elk dossier individueel te benaderen. Bij een veroordeling kan de rechter dan ook kiezen van de mildste tot de zwaarste straf. De rechter is zelfs niet verplicht om een straf uit te…
Wanneer scheiden? Wanneer een koppel beseft dat samenleven niet meer gaat, zijn er een aantal opties. In eerste instantie kan het koppel beslissen een zogenaamde “break” in te voeren in hun relatie waarbij aan de partners gegund wordt om even alles om een rijtje te zetten vooraleer een beslissing te nemen om verder te gaan met het huwelijk of te scheiden. Indien er bepaalde afspraken gemaakt dienen te worden over bijvoorbeeld het hoederecht of de financiën voor de duur van deze tijdelijke scheiding, kan een en ander overeengekomen worden en desgevallend aan de rechtbank worden gevraagd de overeenkomst te bekrachtigen. Pas indien de breuk definitief is dan komt is de…
Bij het bestuderen van vragen die potentiële cliënten zich stellen bij hun zoektocht naar een advocaat, bleek dat tal van mensen zich de simpele vraag stellen hoe zij een geschikte advocaat moeten kiezen. Immers bestaat “de perfecte” advocaat niet nu er talloze factoren zijn die bepalen of de keuze voor een bepaalde advocaat wel de juiste is. Zo is de vraag naar de kosten uiteraard bijzonder relevant wanneer het gaat om een dossier waarbij een bedrag van EUR 500 ingevorderd dient te worden. Dezelfde kosten zijn veel minder relevant bij een strafzaak. Immers riskeer je een zeer lange gevangenisstraf indien je je verkeerd laat bijstaan. Maak op voorhand kennis met…
Het warm water heruitgevonden? Onlangs, door de zogenaamde Pot Pourri wet werd een nieuw artikel 216 ingevoerd in het Wetboek van Strafvordering. De zogenaamde “guilty plea” was geboren. Deze rechtsfiguur is rechtstreeks afkomstig van de Angelsaksische staten. Dit betreft de voorafgaande erkenning van schuld door een beklaagde ten aanzien van het O.M. met de bedoeling om een lagere straf te krijgen dan hetgeen de beklaagde mogelijks zou riskeren indien hij voor de Correctionele Rechtbank zou dienen te verschijnen. Wettelijke voorwaarden: De wet voorziet echter in een aantal voorwaarden. Om voor een voorafgaandelijke erkenning van schuld in aanmerking te komen mogen de feiten niet van die…
De handelshuurwet voorziet in een zeer stringent kader m.b.t. de duur van handelshuurovereenkomst. Zo bepaalt de wet dat in principe elke handelshuurovereenkomst aangegaan dient te worden voor een duur van max. 9 jaar. Dit betreft een bepaling van dwingend recht waar partijen niet van kunnen afwijken. Deze bepaling is er gekomen teneinde huurders te beschermen die een bepaald pand huren voor de uitbating van een handelszaak en hierin bepaalde investeringen doen. De duur van negen jaar geeft hen een garantie dat de gemaakte kosten niet zomaar teniet kunnen worden gedaan door een opzeg van de lopende huurovereenkomst. Negen jaar is echter een lange periode zodat bepaalde eigenaars weigerachtig staan om…
Nieuwe Salduz-wetgeving van kracht sinds 26 november 2016 In het verleden oordeelde de Europese rechter dat de Belgische wetgeving niet in overeenstemming is met de Europese nu een verdachter vroeger geen recht had op de bijstand van een advocaat bij een verhoor. De zogenaamde “Salduz-wetgeving” was geboren. Ondertussen was het tijd voor een verdere aanpassing van het recht van verdachten voor, tijdens en na het verhoor. Op 21 november 2016 werd de Salduz-bis-wet boven de doopfonds gehouden. De nieuwigheden zijn de volgende: * Recht op toegang tot advocaat VOOR het eerste verhoor: Iedereen die verdacht wordt van een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat, heeft recht op overleg met een advocaat…
Wie een woning bouwt, verbouwt of laat bouwen of verbouwen wordt vaak geconfronteerd met een wirwar aan regels om maar te zwijgen over de contracten die tegenwoordig door aannemers en/of architecten opgesteld worden. In dat verband kan het belang van de zogenaamde wet BREYNE of de woningbouwwet niet onderschat worden. Het betreft een wet van 9 juli 1971 die tot doel heeft om de bouwheer en de koper van een bouwwoning uitgebreid beschermd. Dwingend karakter van de wet Zeer belangrijk is dat deze wet van dwingend recht is. Dit betekent dat van de wet BREYNE niet afgeweken kan worden in contracten. De wet BREYNE heeft soms zeer vergaande gevolgen.…
Wanneer een partij een geschil voor de rechtbank wint, heeft deze partij recht op betaling van een zogenaamde rechtsplegingsvergoeding. De bedoeling is dat deze vergoeding minstens een deel van de advocatenkosten dekt. Het bedrag van de rechtsplegingsvergoeding is afhankelijk van de vordering waarover de rechtbank zich diende uit te spreken. De bedragen van de rechtsplegingsvergoeding worden bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Nu de laatste aanpassing reeds van 2011 dateerde, werden de geldende tarieven op 1 juni 2016 aangepast naar aanleiding van een indexoverschrijding.
Tarieven van rolrechten recent hernieuwd: Wanneer een partij een vordering in rechte instelt, of dat nu is voor een Vredegerecht dan wel voor het Hof van Cassatie, zijn zogenaamde rolrechten verschuldigd. Deze rechten zijn een gedeeltelijke vergoeding voor de kosten die gepaard gaan met het voeren van een geding voor de Rechtbanken. In het verleden was het zo dat het bedrag van de rolrechten absoluut vast bepaald werd en niet beïnvloed werd noch door het bedrag van de vordering noch door het aantal betrokken partijen. De wetgever heeft dit systeem aanzienlijk gewijzigd dit vanaf 1 juni 2015. Berekening nieuwe rolrechten: Vanaf deze datum zijn de rolrechten zowel afhankelijk van het…
Snelheidsovertredingen naar aanleiding van flitsmarathon zullen effectief voor de rechter verschijnen: Onlangs verscheen in de media de mededeling van de minister van Justitie, Koen Geens, dat alle verkeersinbreuken die vastgesteld werden tijdens de flitsmarathon van 20 april 2016 effectief voor de rechtbank gebracht zullen worden. Een dagvaarding wegens snelheidovertreding dus. De minister van Justitie verklaarde verder dat één en ander zou gebeuren in het kader van zogenaamde themazittingen. Themazittingen zijn zittingen voor de Strafrechter waarbij een zitting voorbehouden wordt voor een welbepaalde categorie van misdrijven of wanbedrijven. In casu zullen dus volgens de minister van Justitie de snelheidsovertredingen die begaan werden tijdens de flitsmarathon allemaal behandeld worden op één en…
PROCEDURE IN STRAFZAKEN WORDT AANZIENLIJK GEWIJZIGD Door de nieuwe Pot Pourri Wet II heeft de wetgever verder gesleuteld aan de regels van de strafprocedure. Een aantal fundamentele regels werden gewijzigd. Zo voorziet de wet dat de beklaagde in de meeste gevallen thans over een beroepstermijn van één termijn zal beschikken i.d.p.v. van de vroegere 15 dagen. Dit is een welgekomen wijziging nu een termijn van 15 dagen om een dermate belangrijke beslissing te nemen zoals het al dan niet aantekenen van hoger beroep in correctionele zaken vaak als bijzonder kort om niet te zeggen te kort werd ervaren. De beklaagde en diens advocaat moesten immers…
Op 28 januari jongstleden werd de tweede zogenaamde potpourriwet (strafrecht) gestemd in de plenaire zitting van het Parlement. De straf onder elektronisch toezicht, ingevoerd door de wet van 7 februari 2014, zal volgens artikel 47 PPII samen met de autonome probatiestraf in werking treden op 1 mei 2016. Naast een wettelijke definitie van de straf onder elektronisch toezicht (artikel 44 PPII), wijzigt en verduidelijkt PPII een aantal bepalingen: Zo bepaalt artikel 37ter Sw. nu ook uitdrukkelijk dat de straf nooit minder dan 1 maand mag bedragen, ook niet mits aanname van verzachtende omstandigheden (85 Sw.). Wanneer de strafrechter overweegt een straf onder elektronisch toezicht op te leggen, moet hij…
SITUERING Een verstekprocedure is een procedure waarbij de eiser een vordering instelt tegen een verweerder door het uitbrengen van een dagvaarding of het indienen van een verzoekschrift voor de rechtbank. Indien de verweerder bij de inleiding van de procedure niet verschijnt noch vertegenwoordigd is door een advocaat, kan de eiser op dat ogenblik aan de rechtbank vragen een zogenaamd verstekvonnis te verlenen. Dit is dan een vonnis waarbij de rechtbank een oordeel velt over de grond van de zaak in afwezigheid van de verweerder. VROEGERE REGELING Teneinde de rechten van de verweerder te vrijwaren zelfs indien deze afwezig is, stond het de rechter in het verleden vrij om…
DE UITVOERBAARHEID VAN VONNISSEN WORDT DE NIEUWE REGEL Gelet op het belang van het principe van de mogelijkheid voor partijen om in hun zaak hoger beroep aan te tekenen was het algemeen principe altijd dat een eventueel vonnis dat door de rechter in eerste aanleg gewezen werd, niet gedwongen kon uitgevoerd worden (via de deurwaarder d.m.v. beslag) zolang de rechter in hoger beroep zich niet uitgesproken heeft over de zaak. Hierop bestond slechts één uitzondering, met name indien de eerste rechter zijn vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaarde. In dat geval kon het vonnis gedwongen uitgevoerd worden ook al werd hoger beroep aangetekend. In de praktijk heeft dit tot gevolg dat…
In onze snel evoluerende maatschappij zijn computers en hun toepassingen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Tientallen keren per dag maakt ieder van ons gebruik van zijn P.C., laptop, tablet en/of smartphone om allerlei handelingen te stellen via het internet. Steeds vaker maken ook criminelen gebruik van onze afhankelijkheid van de informatie maatschappij om strafbare feiten te plegen. Ook de wetgever is zich hiervan bewust. De volgende misdrijven werden vb. opgenomen in het Belgische Strafwetboek: * Valsheid in informatica: Valsheid in informatica is het wijzigen of wissen van gegeven in een informaticasysteem of het gebruik van die gegevens veranderen, zodat ook de juridische draagwijdte verandert.…
Expertises in het bouwrecht: een dure aangelegenheid Zoals wij reeds in andere nieuwsberichten hebben aangegeven, kunnen in het kader van het verrichten van bouw- en renovatiewerkzaamheden zich talrijke problemen voordoen die aanleiding geven tot juridische discussies. Vaak zijn hierbij ook verschillende partijen betrokken zoals bouwheer, aannemer, architect, onderaannemers,… Indien partijen niet tot een minnelijke regeling komen, is er geen andere keuze dan een juridische procedure in te leiden voor de bevoegde rechtbank. Gelet op het feit dat magistraten geen bouwtechnici zijn, zal er dan een gerechtsdeskundige aangesteld worden met als opdracht zich uit te spreken over de technische aansprakelijkheid voor de vastgestelde problemen of gebreken. Het voeren van dergelijke procedures…
Indien U op strafrechtelijk gebied veroordeeld bent tot een bepaalde straf door de Politierechter of de correctionele rechtbank, wordt het vonnis in kwestie vermeld op uw strafregister. Dit kan wel eens tot grote problemen leiden voor degenen die bv. op zoek gaan naar een nieuwe job of in een bestaande organisatie promotie wensen te maken. In dat geval wordt immers vaak vereist dat men kan aantonen dat men over een blanco strafregister beschikt. In het verleden diende dan een zogenaamd attest van goed gedrag en zege worden voorgelegd. Dit attest werd vervangen door een uittreksel uit het strafregister. Proefperiode Om eerherstel te kunnen verkrijgen dient U gedurende een bepaalde proeftijd…
Wanneer een individu verdacht wordt van het plegen van een misdrijf, kan in sommige gevallen door een onderzoeksrechter beslist worden de verdachte aan te houden en in voorlopige hechtenis te plaatsen. Wettelijke regeling van de voorlopige hechtenis Uiteraard dient de beknotting van de vrijheid van een persoon die juridisch gezien onschuldig is strikt geregeld te worden. Immers is het principe dat iemand onschuldig is tot bewijs van het tegendeel – het zogenaamde vermoeden van onschuld – een hoeksteen van ons strafrecht. De regels die het verloop van de voorlopige hechtenis bepalen, werden vastgelegd in de Wet van 20 juli 1990 betreffende de voorlopige hechtenis (WVH). Van het grootste belang…
Hof van Cassatie fluit architect voor aansprakelijkheidsbeperking terug De tienjarige aansprakelijkheid van de architect en de aannemer voor ernstige gebreken vormt een hoeksteen van het bouwrecht. Artikel 1792 B.W. luidt als volgt: “Indien een gebouw dat tegen vaste prijs is opgericht, geheel of gedeeltelijk tenietgaat door een gebrek in de bouw, zelfs door de ongeschiktheid van de grond, zijn de architect en de aannemer daarvoor tien jaar aansprakelijke”. Nu deze principiële 10-jarige aansprakelijkheid van de architect en de aannemer voor zware gebreken, wordt aangenomen dat deze aansprakelijkheidsgrond van openbare orde is. Dit heeft tot gevolg dat aannemers en architecten hun aansprakelijkheid op basis van artikel 1792 B.W. in principe niet…
Iedere zelfstandige neemt per definitie bepaalde risico’s. Wanneer het één en ander verkeerd loopt en een schuldeiser overgaat tot het leggen van beslag op de goederen van de zelfstandige, loopt ook diens woning gevaar; Hierop heeft de wetgever een uitzondering voorzien, met name schrijft de wet voor dat het onroerend goed van de zelfstandige dat tot zijn hoofdverblijfplaats dient, in principe onbeslagbaar is. Dit betreft een onbeslagbaarheid met betrekking tot schulden die verband houden met de zelfstandige activiteit. Dit betreft een uitzondering op het principe van de ondeelbaarheid van het vermogen. In een recent arrest (3 oktober 2014) heeft het Hof van Cassatie dit uitzonderingsprincipe enigszins vernauwd. Het Hof van…
EINDE VAN SAGA INZAKE SOLDEN? De Belgische wetgeving heeft in het verleden duidelijke regels uitgevaardigd m.b.t. de prijsaanduidingen in het kader van solden. Deze regels waren in het verleden opgenomen in de alom bekende (wet handelspraktijken). Deze wet werd vervolgens opgevolgd door de wet inzake marktpraktijken. Deze laatste werd mee gecoördineerd en thans opgenomen in het wetboek economisch recht (WER). Artikel VI.26 van het WER bepaalt: “Wanneer goederen te koop worden aangeboden onder de benaming bedoeld in artikel VI.25§1 (lees: solden), dienen zij een prijsvermindering te ondergaan ten opzichte van hun referentieprijs. Deze referentieprijs is: 1. De laagste prijs waaraan het goed te koop werd aangeboden tijdens de maand die…
NIEUWE REGELS INZAKE UITVOERING VAN VONNISSEN IN HET BUITENLAND De uitvoering van vonnissen in het buitenland wordt geregeld door de aangepaste Brussel Ibis verordening die op 10 januari 2015 in voege trad. Deze verordening volgt de Brussel I verordening op. Volgens de nieuwe regels is de verordening van toepassing in Burgerlijke en Handelszaken. Uitbreiding toepassingsgebied Nieuw is echter dat verordeningen betreffende de aansprakelijkheid van de staat en verordeningen inzake onderhoudsverplichtingen niet meer uitgesloten worden van het toepassingsgebied van de verordening. Nieuw is eveneens dat wanneer een zaak aanhangig wordt gemaakt bij het gerecht van een lidstaat dat het lid van een bevoegdheidsbeding exclusief bevoegd is, het gerecht van de andere…
Vanaf 1 januari 2015 denkt u beter twee keer na voordat u een “zware” verkeersinbreuk begaat. Deze wijziging is van toepassing op het verkeersrecht. De wetgever heeft beslist om zogenaamde “recidivisten” veel zwaarder te straffen. De term ‘recidivist’ krijgt een nieuwe invulling. Vroeger gold die alleen voor wie dezelfde verkeersovertreding beging binnen een periode van drie jaar. Nu geldt de term ook voor wie twee verschillende zware overtredingen heeft begaan. Wie twee keer in de fout gaat, zal naast een geldboete ook een rijverbod van minstens 3 maanden krijgen. Daarnaast moet de verkeersovertreder ook het theoretisch én praktisch rijexamen opnieuw afleggen en medische en psychologische tests ondergaan. Wat zijn zware…
Personen die een profiel aanmaken op een socialenetwerksite (SNS) aanvaarden daarbij meestal de algemene voorwaarden zonder deze daadwerkelijk gelezen te hebben. Dit heeft tot gevolg dat ze vaak niet weten waartoe ze zich verbinden. De auteurs nemen een aantal clausules van Facebook onder de loep en gaan na of zij in overeenstemming zijn met het huidige juridische kader op Europees niveau. Ten slotte poneren ze een aantal bedenkingen over het (on)evenwicht tussen de rechten en plichten van SNS gebruikers en aanbieders. Algemene voorwaarden: te nemen of te laten? In principe vertrekt het contractenrecht van de vrijheid tot contracteren, wat inhoudt dat partijen vrij zijn om de rechten en plichten van…
VERSTEK OP VERSTEK MOGELIJK AFGESCHAFT? Strategie bij ontvangst van een dagvaarding voor de rechtbank aan herziening toe? De nieuwe minister van Justitie, Koen GEENS, kondigde onlangs aan dat er stappen zullen ondernomen worden om de procedure van verstek in hoger beroep in strafzaken af te schaffen. Op heden, komt het soms voor dat in een bepaalde niet minder dan vier keer door een rechtbank beoordeeld moet worden in correctionele zaken. Dit is met name het geval wanneer een beklaagde die een dagvaarding ontvangt voor de Correctionele Rechtbank of de Politierechtbank in eerste aanleg verstek laat gaan. In dat geval, heeft de beklaagde die veroordeeld wordt de mogelijkheid om verzet aan…
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en de uitputting van rechtsmiddelen Voor velen die geconfronteerd worden met een uitspraak van een Belgische rechter vormt het Europees Hof voor de Rechtbank van de Mens in Straatsburg een allerlaatste mogelijkheid om alsnog hun gelijk te halen. Belangrijk om te vermelden zijn de voorwaarden waaraan een klacht dient te voldoen om enige kans op slagen te hebben. Werkwijze van het EHRM (Europese Hof voor de Rechten van de Mens) 1. De indiener moet zelf het slachtoffer zijn van een schending van het EVRM. 2. De klacht mag niet gericht zijn tegen een andere burger of een particuliere organisatie, maar moet…
De handelshuurwetgeving is toepasselijk bij het gebruik van het onroerend goed voor een kleinhandel of een ambacht. Omdat de handelshuurder zijn inkomen put uit zijn activiteit in het gehuurde goed, geniet de huurder van een grote bescherming. bijvoorbeeld opzegtermijn, recht op hernieuwing,… (Meer lezen over Handelshuur en Huurrecht) Bestemmingswijziging van een burgerlijke huurovereenkomst Een huurovereenkomst die NIET geniet van de bescherming en de toepassing van de handelshuurwetgeving (een zogenaamde burgerlijke huurovereenkomst) kan tijdens de loopduur ervan door een wijziging van de bestemming van het gehuurde goed, WEL onder de handelshuurwetgeving(lees: bescherming) vallen. Wat houdt een bestemmingswijziging in? Een wijziging van bestemming houdt in dat huurder het werkelijk gebruik van het…
Nieuwe verzekeringswet van start Op 1 november 2014 werd de nieuwe verzekeringswet van kracht. Dit is een wijziging in het verzekeringsrecht. Het betreft de wet van 4 april 2014 (BS 30 april 2014). Deze zeer uitgebreide wet verzamelt alle regels waar de verzekeraars zich aan moeten houden. In vergelijking met de vroegere wet op de landsverzekerings-overeenkomst werden de informatieplichten van de verzekeraars geherformuleerd. Bijzondere regels m.b.t. de rechtsbijstandsverzekeringen: In hoofdstuk 4 van de nieuwe wet, meer bepaald in de artikelen 154 tot en met 157 worden de regels m.b.t. de rechtsbijstandsverzekering geformaliseerd. Conform artikel 156 van de nieuwe wet moet in elke verzekeringsovereenkomst inzake rechtsbijstand uitdrukkelijk ten minste worden…
Nieuwe correctionele straffen voor natuurlijke personen Het arsenaal van het strafrecht werd uitgebreid. In de recente wetgeving heeft de Belgische wetgever de keuzemogelijkheden van de correctionele rechter bij het opleggen van een autonome hoofdstraf uitgebreid. De twee nieuwe straffen die er zijn bijgekomen zijn de autonome probatiestraf enerzijds en de straf onder elektronisch toezicht anderzijds. De autonome probatiestraf: De autonome probatiestraf is iets anders dan een klassieke probatiemaatregel in het kader van de probatiewet. De feitenrechter heeft echter een zeer beperkte rol m.b.t. het invullen van de inhoud van deze straf. De rechter bepaalt de duur van de straf en geeft aanwijzingen omtrent de invulling. De uiteindelijke invulling gebeurt echter door…
Met ingang van 1 september 2014 is de Rechtbank van Koophandel niet meer bevoegd om kennis te nemen van beroepen tegen vonnissen van de Vrederechter. In de praktijk zal dit belangrijke gevolgen hebben voor beroepen tegen vonnissen van de vrederechter o.m. inzake handelshuur. Alle beroepen tegen beslissingen van de vrederechter geveld na 1 juli 2014 zullen voortaan voor de rechtbank van eerste aanleg, zetelend in graad van hoger beroep, gebracht moeten worden. Ook de grenzen om hoger beroep in te stellen werden opgetrokken. Daar waar de grens om hoger beroep aan te tekenen tegen een vonnis van de Vrederechter vroeger 1.240,00 EUR bedroeg, wordt deze na 1 september 2014 op…
BOUWGESCHILLEN EN RECHTSBIJSTANDSVERZEKERING Dit artikel heeft betrekking op het Bouwrecht en de Rechtsbijstand. Belgen zijn geboren met een baksteen in de maag wordt er wel eens gezegd. Dit zorgt ervoor dat talloze Belgen op regelmatige basis bouwen of een bestaande woning verbouwen. Een bouwtraject is vaak een lange en in iedere geval technische aangelegenheid. Er dient gewerkt te worden met een hoofdaannemer, eventuele onderaannemers, een architect, een ingenieur etc… Het spreekt voor zich dat deze verschillende actoren in het bouwproces allen een eigen verantwoordelijkheid hebben. Het behoeft geen betoog dat zeer regelmatig geschillen rijzen tussen bouwheer en aannemer en of architect m.b.t. de uitgevoerde werken. Dergelijke geschillen kunnen soms in…
Dit artikel gaat over strafrecht en rechtvaardigheid. Het proces Aquino is alomtegenwoordig. Niemand kan een radio, televisietoestel of PC gebruiken zonder dagelijks op de hoogte te worden gehouden van de laatste ontwikkelingen. Uiteraard is het voor een democratische samenleving belangrijk dat bepaalde rechtszaken door de media gevolgd worden en dat het publiek hierover wordt geïnformeerd. Demonisering van de strafpleiter Groot was de verontwaardiging wanneer bleek dat bepaalde advocaten die in deze zaak de belangen van de beklaagden behartigen de procedurele toer opgingen en strafklacht neerlegden tegen bepaalde speurders met de bedoeling bepaalde delen van het dossier of zelfs het volledige strafonderzoek nietig te laten verklaren in een later stadium. Hierdoor…
Bevoegdheid familierechtbank Dit artikel is van toepassing op het familierecht. De nieuwe familierechtbank in Antwerpen neemt kennis van een heel pak vorderingen. Ze staan opgesomd in het nieuwe artikel 572bis van het Gerechtelijk Wetboek. De wetgever centraliseert ook alle voorlopige maatregelen in het kader van familiale betrekkingen bij de familierechtbank, behalve voor de vereffeningsprocedure. Het gaat onder meer om vorderingen: over de staat van personen (bv. afstamming, adoptie, echtscheiding); tot nietigverklaring van de wettelijke samenwoning; tussen echtgenoten en wettelijk samenwonenden over de uitoefening van hun rechten of over hun goederen. Ook de voorlopige maatregelen die daarop betrekking hebben, behoren tot de bevoegdheid van de familie- en jeugdrechtbank; over het ouderlijk gezag,…
Artikel 2244 B.W. bepaalt dat een dagvaarding voor het gerecht, een bevel tot betaling of een beslag, betekend aan hem die men wil beletten de verjaring te verkrijgen burgerlijke stuitingen vormen. Behoudens anders bepaald, heeft de stuiting van de verjaring die het gevolg is van één van deze daden enkel gevolgen voor de personen die daarbij partij zijn geweest en komt de stuiting door één van de schuldeisers verkregen verjaring derhalve de andere schuldeisers niet ten goede. De stuiting van de verjaring is een daad die ertoe leidt dat de verjaringstermijn niet alleen ophoudt te lopen, doch ook dat een nieuwe verjaringstermijn aangevat wordt. Indien de betaling echter niet op…
Belastingplichtigen die naar de rechter stappen tegen een fiscale aanslag moeten voortaan alle advocatenkosten zelf dragen, zelfs als de rechtbank hen in het gelijk stelt en de aanslag onterecht was. De wet die onlangs in het Belgisch Staatsblad verscheen, bepaalt dat de fiscus de belastingplichtige niet moet vergoeden voor de gemaakte kosten, ook niet als die laatste de rechtszaak wint. Normaal moet de verliezer van een procedure de winnaar een compensatie betalen. Deze zogenaamde rechtsplegingsvergoeding hangt af van de waarde van het geschil en varieert tussen 165 en 16.500 euro. Als de belastingplichtige de fiscale procedure verliest, wordt hij wél veroordeeld tot het betalen van een rechtsplegingsvergoeding aan de staat. Bij fiscaal…
Met een wet van 22 mei 2014 introduceert de wetgever het begrip ‘seksisme’ in het strafrecht. Seksisme De wetgever omschrijft seksisme als: ■ ‘elk gebaar of handeling die, ■ in de in artikel 444 van het Strafwetboek bedoelde omstandigheden, ■ klaarblijkelijk bedoeld is om minachting uit te drukken jegens een persoon wegens zijn geslacht, of deze, om dezelfde reden, als minderwaardig te beschouwen of te reduceren tot diens geslachtelijke dimensie, ■ en die een ernstige aantasting van de waardigheid van deze persoon ten gevolge heeft’. Let op! Op terminologisch vlak mag seksisme niet verward worden met discriminatie tussen mannen en vrouwen. Discriminatie kan voortkomen uit seksisme en er dan slechts een manifestatie van zijn,…
We maken het allemaal wel eens mee. U heeft een vordering op een partij doch door onachtzaamheid verliest U de verjaringstermijn uit het oog waardoor U, hoewel er geen enkele betwisting bestaat over de gegrondheid van uw vordering, uw rechten niet kan laten gelden. Dit betreft de zogenaamde verjaring. Na verloop van tijd verjaart immers elke vordering, behoudens indien deze vordering wordt gestuit. De stuiting van de vordering betekent dat de verjaringstermijn opnieuw begint te lopen. Buitencontractuele rechtsvorderingen verjaren in principe na verloop van maximum vijf jaar. Contractuele vorderingen blijven tien jaar geldig. Laat uw advocaat een ingebrekestelling versturen Bij wet van 23 mei 2013 werd artikel 2244 B.W. aangepast.…
Onlangs werd ons kantoor geraadpleegd met de volgende casus: Onze cliënte was een dag gaan winkelen. Na het winkelen keerde zij terug huiswaarts alwaar zij haar voertuig voor de deur van haar woning parkeerde. Zij ging thuis bij haar binnen ontdeed zich van haar handtas om vervolgens terug naar haar wagen te keren teneinde deze uit te laden. Eens terug thuis diende cliënte vast te stellen dat haar handtas was ontvreemd. Blijkbaar had een misdadiger gebruik gemaakt van de gelegenheid om zich de toegang tot haar woning te verschaffen terwijl zij haar voertuig aan het uitladen was om haar handtas die thuis op tafel lag te ontvreemden. Wanneer cliënte vaststelde…
In strafzaken worden naast een gevangenisstraf en geldboete vaak verbeurdverklaringen uitgesproken. In de praktijk gebeurt het zeer vaak dat een veroordeelde nalaat om de geldboetes of gerechtskosten te betalen binnen de termijn die door de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD FINANCIËN) opgelegd is alsook de verbeurdverklaring zonder gevolg laat. Door de nieuwe bepalingen in het Wetboek van Strafvordering gaat het O.M. thans een strafrechtelijk uitvoeringsonderzoek (SUO) instellen of het Centraal Orgaan voor de in beslagneming en de in verbeurdverklaring (COIV) hiermee belasten. SUO – MAGISTRATEN: Hieronder vallen de verschillende entiteiten van het O.M.: de Procureur des Konings, de Arbeidsauditeurs, de Federale Procureur en de Procureurs-Generaal bij de hoven van Beroep.…
Onlangs blokten ALLE Belgische kranten dat een verdachte van moord vrijgelaten werd door een gerechtelijke blunder. Het was immers zo dat de verdachte in kwestie niet tijdig voorgeleid werd voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling na het instellen van beroep tegen een beslissing van de Raadkamer om zijn voorlopige hechtenis te verlengen. De vrijheidsberoving is een zeer ingrijpende maatregel waarmee een verdachte in een strafzaak geconfronteerd kan worden. Gelet hierop is de voorlopige hechtenis onderworpen aan een aantal zeer strike voorwaarden. SOORTEN VRIJHEIDSBEROVING Er zijn verschillende soorten vrijheidsberovingen in het strafrecht voorzien. Het gaat meer bepaald om: * De vrijheidsberoving op grond van een medebrengingsbevel: Dit is een bevel uitgevaardigd door…
In het onlangs gelanceerde Wetboek van economisch recht heeft de wetgever de lang verwachte rechtsvordering tot collectief herstel, of de zogenaamde groepsvordering, gelanceerd. Dit is het resultaat van jarenlange debatten in het parlement waarbij de consumentenorganisaties vragende partij waren. Een groepsvordering heeft tot gevolg dat wanneer een geschil dat diverse consumenten aanbelangt, één enkel van hen in naam van alle betrokkenen de zaak voor de rechtbank kan brengen. Het collectief herstel wordt ingevoerd in boek XVII van het WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT betreffende de bijzondere gerechtelijke procedures. Nieuwe procedureregels De grootste wijziging in de juridische procedureregels bestaat erin dat bij een rechtsvordering tot collectief herstel niet de individuele schadelijder…
Tijdens de legislatuur 2010-2014 werd de economische wetgeving grondig hervormd. Dit nieuwe economische recht krijgt voortaan gestalte in een Wetboek van economisch recht. De hoofdbetrachting van het Wetboek is een “algemeen, duidelijk en duurzaam” wettelijk kader uitwerken, en zo weinig mogelijk reglementeringen van sectorale aard op te nemen die niet algemeen van toepassing zijn. Eind maart 2014 werd het nieuwe wetboek aan het grote publiek voorgesteld. WAT IS ER NIEUW? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen: 1. De groepsvordering Ofwel de rechtsvordering tot collectief herstel: hiermee wordt het mogelijk voor een groep consumenten om gezamenlijk een rechtsprocedure op te starten voor schade die ze leden doordat een onderneming een overeenkomst geschonden heeft. 2. Betere…
In burgerlijke zaken dienen eventuele eisers in Cassatie reeds jarenlang een beroep te doen op een zogenaamde “Cassatieadvocaat” die een gunstig advies moet verlenen vooraleer er Cassatieberoep aangetekend kan worden. In strafzaken is dit niet het geval. Dit betekent dat iedere rechtzoekende die zich gegriefd voelt door een uitspraak in graad van hoger beroep Cassatie hiertegen kan aantekenen. Nieuwe regeling vanaf 01.02.2015 Gelet op de mogelijkheid om in alle stafzaken Cassatieberoep aan te tekenen, dreigde het Hof van Cassatie verlamd te geraken. Cassatie wordt immers vaak gezien als derde aanleg daar waar in principe het Hof van Cassatie enkel beroep is om toe te zien op de correcte toepassing van…
U bent van mening dat de huurprijs die u vraagt voor het pand aan de lage kant is. Kan u zonder meer de huurprijs verhogen? Het antwoord op die vraag is duidelijk: neen. Aangezien het dan om een eenzijdige wijziging aan de contractvoorwaarden tussen u en de huurder gaat, kan u dat niet. De herziening van de huurprijs zal enkel mogelijk zijn in de volgende gevallen: De huurder geeft zijn goedkeuring voor de verhoging van de huurprijs. Zelfs in dit geval dient u op te letten nu er rechtspraak is die stelt dat in het kader van woninghuur een verhoging van de huur afgesproken in het kader van de aanpassing…
Opmerkelijk artikel deze week in de pers. De eerste voorzitter van het Hof van Beroep te Antwerpen stelt de gerechtelijke achterstand aan de kaak en wijst in de richting van de advocaten. Volgens de voorzitter van het Hof zouden advocaten mee de gerechtelijke achterstand (o.a. in bouwzaken) veroorzaken door te snel hoger beroep aan te tekenen. De oplossing, volgens de voorzitter van het Hof, zou erin kunnen bestaan advocaten die het hoger beroep ‘misbruiken’, bijvoorbeeld door de procedure te rekken, te bestraffen. Een dergelijke maatregel druist in tegen alle principes van ons rechtstelsel, niet in het minst tegen het basisbeginsel, met name dat de advocaat zijn cliënt vertegenwoordigt en in diens belang optreedt. Er wordt uiteraard niet betwist dat…
Is uw onderneming in woelige wateren terechtgekomen dan is er mogelijks nog een tussenoplossing in de vorm van de procedure van de Wet op de Continuïteit Ondernemingen. ‘De wet op de continuïteit van de ondernemingen’ is vanaf 01/04/2009 in de plaats gekomen van de wet op het gerechtelijk akkoord. De wet biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden een aantal mogelijkheden, tools om de onderneming te redden en het faillissement te vermijden. De WCO valt uiteen in twee mogelijke procedures: 1) Buitengerechtelijke procedure De WCO laat toe om een minnelijk akkoord te zoeken met de schuldeisers zonder dat de rechter er bij betrokken is 2) Gerechtelijke procedure De gerechtelijke procedure, ook wel…
In een drukke samenleving als de onze, is burenhinder een zeer vaak voorkomend probleem. Hoe snel moet u echter een zaak voor de rechter brengen om te vermijden dat deze zou verjaren? In een arrest van 20 januari 2011 heeft het Hof van Cassatie uitspraak gedaan over de vraag welke verjaringstermijn van toepassing is op de vordering tot compensatie wegens burenhinder. Volgens de eiser gaat het om een persoonlijke vordering waarop de algemene tienjarige verjaringstermijn van toepassing is. De eiser argumenteerde dat de vordering wegens burenhinder weliswaar een persoonlijke vordering is, maar geen vordering wegens buitencontractuele aansprakelijkheid in de zin van artikel 2262bis §1, tweede lid B.W. Zij vereist immers niet het bewijs van een fout en strekt bovendien…