Skip to content

Collaboratief onderhandelen

collaboratief onderhandelaar

Collaboratief onderhandelen

Wij leven in een snel veranderende wereld. Deze veranderingen slijpen ook door in de juridische wereld.

In de plaats van starre en langdurige procedures, gaan mensen steeds meer op zoek naar alternatieven om hun problemen sneller en goedkoper op te lossen.


Alternative Dispute Resolution:

collaboratief onderhandelaarDe term Alternative Dispute Resolution of kortweg ADR komt steeds meer voor. Deze term vlag dekt een breed gamma aan mogelijke manieren voor de oplossing van geschillen.

De bekendste vorm van ADR was ongetwijfeld lange tijd arbitrage. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer verschillende soorten alternatieve manieren om geschillen op te lossen.

Vooral de bemiddeling heeft de laatste jaren aan belang gewonnen. Het grootste nadeel van de bemiddeling is echter dat deze geleid wordt door een “neutrale derde” die optreedt als bemiddelaar.

De partijen zelf kunnen kiezen om al dan niet door een eigen advocaat begeleid te worden. Dit is dan ook volgens ons het grootste struikelblok van bemiddelingen.

Immers moeten partijen aanvaarden dat de leiding van het geschil als het ware uit handen wordt gegeven aan een derde. Om dit op te vangen kan gekozen worden voor de zogenaamde collaboratieve onderhandeling.

Een collaboratieve onderhandeling is een onderhandeling tussen partijen onderling hierin bijgestaan door een advocaat die een bijzondere opleiding gevolgd heeft en erkent werd als collaboratief onderhandelaar.

De collaboratieve onderhandeling heeft een aantal voordelen in vergelijking met een klassieke gerechtelijke procedure. Vooreerst zal een collaboratief onderhandelingstraject in de regel veel sneller doorlopen kunnen worden dan een klassieke gerechtelijke procedure.

Daarnaast blijven partijen steeds aan het roer. Dit is volgens ons het grootste voordeel van collaboratieve onderhandelingen. Hierbij is geen sprake van een derde.

Een collaboratieve onderhandeling wordt uitsluitend gevoerd tussen de partijen zelf en hun respectievelijke advocaat / collaboratieve onderhandelaar. Indien partijen niet tot een akkoord geraken, dan kunnen zij uiteraard nog steeds beslissen om het geschil aan de rechtbank voor te leggen.


Strikte regie:

Kenmerkend voor de collaboratieve onderhandeling is het feit dat dit ingebed is in het wetboek. Zo voorziet het Gerechtelijk Wetboek verschillende regels waaraan een collectieve onderhandeling moet voldoen.

De belangrijkste voorwaarde is dat enkel advocaten die een opleiding hebben gevolgd als collaboratieve onderhandelaar mogen optreden. De procedure zelf is ook zeer strikt gereglementeerd. Dit heeft als voordeel dat partijen door hun advocaat zeer goed voorbereid kunnen worden en op voorhand weten hoe de procedure precies zal verlopen.

Vooraleer een collaboratief onderhandelingstraject doorlopen wordt, zullen partijen een protocol moeten ondertekenen waarin de principes van de collaboratieve onderhandeling worden uiteengezet.


Strikte geheimhouding:

Ook kenmerkend voor een collaboratieve onderhandeling is de zeer strike geheimhoudingsplicht. Al hetgeen tijdens een collaboratieve onderhandelingstraject wordt besproken alsook alle stukken die partijen in het kader hiervan uitwisselen zijn strikt vertrouwelijk.

Dit betekent dat deze informatie en/of documenten nooit gebruikt kunnen worden in een latere eventuele gerechtelijke procedure. Dit laat partijen toe om in alle openheid te onderhandelen.


Terugtrekkingsplicht:

Een laatste kenmerk van de collaboratieve onderhandeling is de verplichting voor de advocaten die optreden in het kader van een onderhandelingstraject om zich terug te trekken uit het dossier na beëindiging van het traject.

Dit betekent dat de advocaat die een partij bijstaan heeft in het onderhandelingstraject nooit mag optreden in het kader van een latere procedure voor de rechtbank. Ook dit moet partijen de garantie geven dat geen enkele informatie of document uitgewisseld tussen partijen tijdens de onderhandelingen in een laatste stadium op zullen duiken in het kader van een eventuele gerechtelijke procedure.

Mr. PETERFREUND is erkend collaboratief onderhandelaar. Heeft U hier vragen over? Neem gerust een bezoekje aan ons advocatenkantoor in Antwerpen.

collaboratief onderhandelaar