Skip to content

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Immobilisering en verbeurdverklaring: wie – wat – hoe?

De immobilisering en de verbeurdverklaring zijn twee maatregelen of straffen die een Politierechter in sommige gevallen bijkomend kan uitspreken.

Dat dit bestaat komt voor velen als een verrassing.

Dit gezegd zijnde worden deze mogelijkheden zeer uitdrukkelijk geregeld door de wegverkeerswet.

 

Immobilisering:

verbeurdverklaring en immobiliseringDe immobilisatie is een tijdelijke maatregel die erop neerkomt dat de rechter kan bevelen dat het voertuig geïmmobiliseerd wordt en dus niet in het verkeer mag worden gesteld tijdens een periode van een opgelegd rijverbod.

Voor de duur van de immobilisering mag dan uiteraard ook niet langer zijn dan de duur van het opgelegde rijverbod.

De bedoeling van deze bijkomende straf is te vermijden dat een persoon aan wie een rijverbod wordt opgelegd ondanks het rijverbod toch met zijn eigen wagen zou rijden.

Uiteraard is dit geen garantie dat het rijverbod strikt nageleefd zal worden nu de veroordeelde mogelijks ook met andere voertuigen de baan op zou kunnen.

Een bijzonder vraagstuk betreft de vraag naar immobilisatie wanneer het voertuig waarmee een overtreding werd begaan geen eigendom is van de overtreder.

Kan de rechter dan ook de immobilisering uitspreken?

Het antwoord hierop is genuanceerd.

De immobilisering van het voertuig is in principe enkel mogelijk wanneer de persoon aan wie een rijverbod wordt gegeven eigenaar is van het voertuig in kwestie.

Wanneer dit niet het geval is kan de rechter desalniettemin de immobilisering bevelen indien de eigenaar van het voertuig veroordeeld wordt voor één van de volgende overtredingen:

  • Het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon die niet voorzien is van een rijbewijs.
  • Hij die zijn voertuig toevertrouwt aan een persoon die duidelijke tekens van alcoholintoxicatie vertoont.
  • Het toevertrouwen van een voertuig aan iemand die duidelijke tekenen vertoont van druggebruik.
  • Het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon die vervallen is verklaard van het recht tot sturen.

 

Enkel in die gevallen kan de immobilisering van het voertuig ook uitgesproken worden wanneer het voertuig geen eigendom is van de eigenlijke oorspronkelijke overtreder.

Verbeurdverklaring:

Veel verregaander dan de immobilisering is de definitieve verbeurdverklaring van een voertuig.

Ook dit is een mogelijkheid die de rechter heeft doch slechts wanneer hij ofwel een levenslang rijverbod oplegt ofwel een rijverbod van minstens drie maanden en dit zo het voertuig eigendom is van de dader van het misdrijf.

Indien het voertuig geen eigendom is van de dader van het misdrijf kan niettemin de verbeurdverklaring uitgesproken worden indien de eigenaar van het voertuig veroordeeld wordt voor één van de overtredingen waarvan reeds hiervoor sprake in het kader van de immobilisering.

Geelt op de zeer vergaande gevolgen van een immobilisering en vooral verbeurdverklaring van het voertuig, doet U er steeds goed aan om de bijstand in te roepen van een advocaat Verkeersrecht indien U voor de Politierechtbank moet verschijnen.

Heeft U vragen over de immobilisering of de verbeurdverklaring in het bijzonder of Verkeersrecht in het algemeen?

Contacteer Peterfreund & Associates, uw advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht.

Andere artikelen die voor u misschien interessant zijn: