Sinds de opkomst van de Me Too-beweging is seksueel misbruik een onderwerp waar gelukkig steeds meer over wordt gesproken. Het gevolg is groot: aantal aangiftes is de afgelopen jaren enorm gestegen.
Heeft u te maken gehad met seksueel misbruik? Het is als slachtoffer belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan slachtofferhulp van de politie of gespecialiseerde centra voor slachtofferbegeleiding zoals het zorgcentrum na seksueel geweld.
Wat zijn zedendelicten?
Zedendelicten vallen onder strafzaken. Dit houdt in dat iemand volgens het strafrecht veroordeeld wordt als hij of zij zich schuldig maakt aan een of meerdere van de volgende zedenfeiten:
- Verkrachting
- Aanranding
- Kinderporno
- Illegale prostitutie
- Voyeurisme
- Exhibitionisme
De juridische procedure bij zedendelicten is erg ingewikkeld en bijzonder formeel. In elk stadium van de procedure worden vorderingen gesteld door de betrokken partijen zoals het OM, de onderzoeksrechter, de verdachte en slachtoffers.
Een strafzaken vanwege zedenfeiten kent ook nog een enorm zware morele belasting. Slachtoffers voelen zich hulpeloos en verdachten riskeren zeer lange straffen.
Heeft u vragen over een nieuwe zedenzaak of over een bestaande zedenzaak? Wij helpen u altijd graag. U ontvangt binnen 24 uur bericht.
Hoe verloopt de procedure bij zedendelicten?
De procedure bij zedendelicten in België volgt over het algemeen hetzelfde strafrechtelijke proces als andere misdrijven, maar kan enkele specifieke kenmerken hebben vanwege de gevoeligheid en ernst van de beschuldigingen.
De procedure is als volgt:
-
- Aangifte of klacht: Een zedendelict begint meestal met een aangifte of klacht bij de politie door het slachtoffer, een getuige of een ander betrokken persoon. Het kan ook zijn dat de politie zelf een onderzoek start naar aanleiding van bijvoorbeeld een melding.
-
- Onderzoeksfase: Na de aangifte zal de politie een onderzoek instellen om bewijsmateriaal te verzamelen. Dit kan onder meer verhoren van getuigen en betrokkenen, forensisch onderzoek en het verzamelen van eventueel beschikbaar bewijs omvatten.
-
- Beslissing van de Procureur des Konings: De Procureur des Konings (openbaar aanklager) zal beoordelen of er voldoende bewijs en gronden zijn om tot vervolging over te gaan. Indien dat het geval is, zal de Procureur des Konings beslissen om de zaak voor de rechtbank te brengen.
-
- Dagvaarding: Als er besloten wordt om tot vervolging over te gaan, zal het slachtoffer en/of de verdachte een dagvaarding ontvangen waarin staat op welke beschuldigingen zij worden vervolgd en wanneer zij voor de rechtbank moeten verschijnen.
-
- Rechtszitting: Tijdens de rechtszitting zal de zaak worden behandeld door een rechter. Het slachtoffer heeft het recht om zich te laten bijstaan door een advocaat. De aanklager zal het bewijs presenteren en de verdachte zal de gelegenheid krijgen om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen.
-
- Uitspraak: Na het horen van alle partijen zal de rechter een uitspraak doen. Deze kan variëren van vrijspraak als er onvoldoende bewijs is, tot een veroordeling met een passende straf als schuld wordt vastgesteld.
Het is belangrijk op te merken dat bij zedendelicten extra aandacht wordt besteed aan de bescherming van het slachtoffer en het waarborgen van een eerlijk proces voor de verdachte. Hierbij wordt rekening gehouden met de gevoeligheid van de zaak en de mogelijke impact op alle betrokkenen.
Peterfreund & Associates uit Antwerpen staan u bij in iedere stap in het juridische proces bij zedenzaken. Of u slachtoffer of verdachte bent, het is altijd belangrijk om u goed te laten informeren over het juridisch proces.
Neem nu discreet contact op met Peterfreund & Associates.
Kosten advocaat bij zedendelicten
We vinden het belangrijk om eerlijk en transparant te zijn over de kosten voor een advocaat bij zedendelicten. Deze bestaan vaak uit drie elementen:
- Kosten van de advocaat
- Gerechtskosten en uitgaven
- Ereloon
Meer over de kosten vindt u uitgebreid op onze kostenpagina.
Advocaat zedendelicten in Antwerpen
Vanwege het gevoelige karakter van een zedenfeit is het des te belangrijker om een ervaren advocaat strafrecht in de arm te nemen. Met meer dan 20 jaar ervaring weten wij als geen ander hoe belangrijk het voor u is om in mensentaal te worden bijgestaan. U zal nooit het gevoel krijgen een nummer te zijn.
Neem vandaag nog contact op. Bel +32 (0)476 22 04 02 of vul het contactformulier in.