In een vorig bericht hebben wij reeds de draagwijdte van het begrip stalking uitgelegd.
Zoals reeds uitgelegd is de gedraging van een persoon waardoor de rust van een bepaalde andere persoon wordt verstoord strafbaar voor zover de dader zich bewust is van het feit dat door zijn gedraging de rust van het slachtoffer wordt verstoord.
Stalking via Facebook:
Vaak bestaat het idee dat stalking noodzakelijk veronderstelt dat de dader het slachtoffer fysiek belaagt door vb. te pas en te onpas op het woonadres of op het werk van het slachtoffer te verschijnen.
Dit is absoluut niet het geval!
Alle gedragingen waardoor de rust van het slachtoffer worden verstoord kunnen als stalking in aanmerking worden genomen.
Dit is met name het geval door het versturen van brieven, het herhaaldelijk bellen of versturen van berichtjes.
De vraag stelde zich of een slachtoffer ook via Facebook belaagd kan worden.
Hierop antwoordde de Correctionele te Antwerpen in een vonnis van 24 april 2018 positief.
De rechtbank overweegt als volgt:
“Drie slachtoffers legden klacht neer tegen onbekenden voor belaging en racisme omdat ze via Facebook en Twitter herhaaldelijk werden lastig gevallen. Ze werden o.a. als terroristen afgeschilderd.
De speurders konden beklaagde identificeren als gebruiker van het account waarmee de berichten werden verstuurd.
De correctionele rechtbank acht de tenlasteleggingen bewezen. Door het repetitief karakter en de ruime tijdspanne waarin de beklaagde de berichten stuurde, is het duidelijk, ook doordat de berichten door de slachtoffers als bedreigend en kwetsend werden ervaren, dat de beklaagde bewust, wetens en willens de rust van de slachtoffers verstoorde en dat hij zich ook zeker bewust was van het storend karakter van zijn daden.
Ook het misprijzen, de vijandigheid ten opzichte van de geloofsovertuigingen van de slachtoffers blijkt uit de verschillende door beklaagde gepleegde tweets (artikel 442bis en artikel 442ter Sw.)”
Hiermee geeft de rechtbank in niet mis te verstane bewoordingen aan dat ook het versturen van berichten via Facebook en Twitter daden van belaging of stalking kunnen uitmaken.
Heeft U vragen over strafrecht in het algemeen of stalking in het bijzonder?
Contacteer Peterfreund & Associates, uw advocatenkantoor uit Antwerpen!