Skip to content
Menu

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Bemiddeling in Strafzaken

Bemiddeling als alternatieve geschillenprocedure:

In het burgerlijk recht geraakt de bemiddeling langzaam maar zeker ingeburgerd.

Dit is een manier voor partijen die een geschil hebben om te trachten minnelijk tot een oplossing te geraken dit buiten de rechtbank om.

Als grootste voordeel heeft dit dat partijen steeds zelf aan het stuur blijven zonder het beslissingsrecht over het dossier uit handen te geven aan een derde partij zoals een rechtbank.

Bijkomend voordeel is dat dergelijke procedures strikt binnenskamers gevoerd worden hetgeen niet het geval is in rechtszaken waar derden op tal van manieren op de hoogte kunnen gebracht worden van een lopende procedure.

Bemiddeling in strafzaken:

bemiddeling in strafzakenMaar naast de bemiddeling in burgerlijke zaken bestaat er ook zoiets als de bemiddeling in strafzaken.

Immers ook in strafzaken is het vaak in het belang van partijen om, zowel dader als slachtoffer, om een dialoog tot stand te brengen met elkaar.

Niet alleen heeft dit een grote psychologische waarde doch kan dit ook grote gevolgen hebben op de verdere afwikkeling van een strafdossier.

Soorten bemiddeling:

De bemiddelingen in strafrecht kan onderverdeeld worden in twee categorieën nl. enerzijds de bemiddeling in strafzaken en anderzijds de herstelbemiddeling.

Bemiddeling in strafzaken:

De bemiddeling in strafzaken is erop gericht een geschil te regelen zonder dat een rechter optreedt.

Het doel is een communicatieproces tussen dader en slachtoffer op gang te brengen waarbij beide partijen tot een overeenkomst komen.

De bemiddeling in strafzaken is steeds vrijwillig.

Deze vereiste instelling van zowel dader als slachtoffer.

De Procureur des Konings kan bemiddeling in strafzaken voorstellen indien het gaat om een feit waarvoor hij meent een gevangenisstraf van minder dan 2 jaar te moeten vorderen.

Indien er een overeenkomst komt tussen dader en slachtoffer en indien de dader eventuele bijkomende maatregelen die opgelegd worden door de Procureur aanvaardt, organiseert de Procureur des Konings een bemiddelingszitting.

Op deze zitting ondertekenen partijen een P.V. dat de concrete maatregelen en uitvoeringsmodaliteiten bepaalt.

Na ondertekening van het P.V. zal een Justitie assistent nagaan of de maatregelen in het P.V. correct worden uitgevoerd.

Als dat het geval is zal de Procureur tot het vervallen van de strafvordering beslissen.

Immers indien de voorgestelde maatregelen nageleefd worden vervalt in principe de strafvordering na afloop van de vastgestelde termijn.

Dit betekent dat de Procureur des Konings het dossier niet meer voor de rechtbank kan brengen.

Voor de dader is dit uiteraard van het grootste belang nu het gepleegde misdrijf niet vermeld wordt in het strafregister.

Herstelbemiddeling:

Naast de bemiddeling in strafzaken bestaat er ook zoiets als herstelbemiddeling in het strafrecht.

Bij herstelbemiddeling wordt aan slachtoffers en verdachten de kans gegeven om informatievragen en verwachtingen uit te wisselen.

Een dergelijke vorm van bemiddeling kan in elke stand van het geding worden opgestart.

Anders dan in de strafbemiddeling of bemiddeling in strafzaken beoogt de herstelbemiddeling enkel het inzicht van de dader in de door hem veroorzaakte feiten, de confrontatie tussen slachtoffers en dader, de verwerking van de feiten door het slachtoffer en in het algemeen de herstelgedachte.

Uiteraard is een dergelijk bemiddelingstraject strikt vertrouwelijk nu het O.M., de onderzoeksrechter of de rechtbank niet deelnemen aan het bemiddelingsproces en evenmin informatie kunnen inwinnen over een dergelijk bemiddelingsproces.

Dit betekent dan ook dat tijdens de bemiddeling niet onderhandeld wordt over strafvervolging, de strafmaat of de uitspraak.

Uiteraard kunnen dader en slachtoffers afspraken gemaakt worden over eventuele schadevergoeding en kan het resultaat hiervan als een dading aan de rechtbank voorgelegd worden.

Indien herstelbemiddeling positief afgerond wordt kan dit uiteraard een sterk signaal zijn naar de rechtbank toe dat de dader inzicht heeft in zijn daden waardoor een milde uitspraak gevraagd kan worden.

Heeft U vragen over herstelbemiddeling, bemiddeling in strafzaken of over strafrecht?

Neem snel contact met ons op