Skip to content

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Bevoegdheid strafuitvoeringsrechter wordt uitgebreid

Inleiding

bevoegdheid strafuitvoeringsrechterDe wet tot aanpassing van de procedure voor de strafuitvoeringsrechter voor de vrijheidsstraffen van drie jaar of minder is op 14 juni 2019 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

De nieuwe wet wijzigt de wet van 17 mei 2006 betreffende de externe rechtspositie van de veroordeelden tot een vrijheidsstraf en de aan het slachtoffer toegekende rechten in het raam van de strafuitvoeringsmodaliteiten.

Doelstelling van de wetgever

De wet van 17 mei 2006 is voor wat betreft de bepalingen over de beperkte detentie, het elektronisch toezicht en de voorwaardelijke invrijheidstelling ten aanzien van veroordeelden met straffen tot 3 jaar nooit in werking getreden.

De inwerkingtreding is herhaaldelijk uitgesteld bij wet, de laatste keer tot uiterlijk 1 oktober 2019 door artikel 137 van de wet van 6 juli 2017.

Ter verhoging van de geloofwaardigheid van de strafuitvoering wil de wetgever verzekeren dat ook kortveroordeelden effectief gestraft worden. Bovendien spreken rechters nu soms straffen uit van 37 maanden en worden verdachten in voorhechtenis genomen om zeker te zijn van een bepaalde opsluitingstijd.

De gepubliceerde wet brengt de voornamelijk procedurele wijzigingen aan die de wetgever nodig acht om de wet van 2006 in werking te laten treden.

Concrete gevolgen

Bij inwerkingtreding zal de strafuitvoeringsrechter bevoegd worden voor personen die veroordeeld zijn tot vrijheidsstraffen van drie jaar of minder.

Thans neemt de uitvoerende macht (Minister van Justitie) nog de beslissing bij omzendbrief. Wie tot meer dan 18 maanden cel veroordeeld wordt, zal sowieso naar de gevangenis moeten.

Pas na een derde van de straf (en voor recidivisten na twee derde) zal de veroordeelde in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling.

Zes maanden voor een eventuele vervroegde vrijlating, kan men de strafuitvoeringsrechter verzoeken de rest van de straf uit te zitten onder elektronisch toezicht of in beperkte detentie. Zo zullen dezelfde tijdsvoorwaarden gelden als voor straffen van meer dan drie jaar.

Wie tot minder dan 18 maanden veroordeeld wordt, zal ook effectief gestraft worden maar kan wel onmiddellijk om een enkelband of beperkte detentie vragen.

De strafuitvoeringsrechter kan daarvoor rekening houden met de persoonlijkheid van de veroordeelde, zijn kansen op re-integratie, vluchtgevaar en zijn gedrag ten aanzien van het slachtoffer.

Met de huidige wijzigingen wordt echter afgestapt van het initiële principe uit de wet van 2006 dat iedere beslissing van de strafuitvoeringsrechter moet worden voorafgegaan door een tegensprekelijk debat op zitting. Voortaan zal de schriftelijke procedure de regel zijn. Het Openbaar Ministerie is niet langer verplicht om een advies te geven en het advies van de gevangenisdirecteur wordt geacht rekening te houden met de informatie bezorgd door de andere diensten binnen de gevangenis zoals de psychosociale dienst en het bewakingspersoneel.

Inwerkingtreding

De nieuwe wet biedt nogmaals beperkt uitstel aan de volledige tenuitvoerlegging van de wet uit 2006. Ze treedt in werking op een door de Koning te bepalen datum en uiterlijk op 1 oktober 2020.

Ons kantoor is gespecialiseerd in strafrecht en helpt U graag verder.

Neem snel contact met ons op.

Andere artikelen die voor u misschien interessant zijn: