Wettelijke Basis:
Conform het artikel 203 B.W. dienen ouders naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen.
Nog steeds volgens ditzelfde artikel loopt deze verplichting door na de meerderjarigheid van het kind zolang de opleiding niet voltooid is.
Met welke parameters dient er rekening te worden gehouden?
De wet bepaalt niet met welke parameters er rekening gehouden dient te worden voor een berekening van de bijdrage in de kosten voor de kinderen.
De bepaling van de onderhoudsbijdrage werd steeds overgelaten aan de rechters.
Uit de rechtspraak en rechtsleer kan afgeleid worden dat er voor de berekening van de onderhoudsbijdrage rekening wordt gehouden met volgende elementen:
* De middelen van partijen.
* De kost van de kinderen.
* De buitengewone kosten.
* De kinderbijslag.
Berekeningswijze:
In de praktijk stellen partijen zich dan ook de logische vraag met welke bijdrage er eventueel rekening dient te worden gehouden.
Dit is uiteraard een elementaire vraag in het kader van de onderhandeling tussen partijen.
Helaas is het absoluut niet vanzelfsprekend om hier een eenduidig antwoord op te geven.
Immers is het zo dat partijen zich bij deze vraag zich eigenlijk moeten afvragen wat het vermoedelijke bedrag is van de onderhoudsbijdrage zoals eventueel door de rechter bepaalt zou worden indien partijen zouden procederen.
Voor alle partijen zou het uiteraard interessant zijn indien er op voorhand enige vorm van duidelijkheid zou bestaan hoe de rechter die eventueel door partijen geraadpleegd zou worden deze onderhoudsbijdrage zou berekenen.
Helaas is er van uniformiteit in de rechtspraak absoluut geen sprake.
Er doen in de praktijk verschillende methodes de ronde om de onderhoudsbijdrage te berekenen.
Zonder in detail te gaan kan er melding gemaakt worden van o.a. de methode Renard, de methode Tremmery en de methode van de Gezinsbond.
Nieuwe rekeningtool:
Het bestaan van verschillende berekeningsmethodes die door verschillende rechtbanken ook in de praktijk worden gebruikt, komt de rechtszekerheid absoluut niet ten goede.
Gelet hierop heeft de werkgroep van Nederlandstalige Familierechters een zogenaamde “rekentool” ontwikkeld.
Het betreft eigenlijk een Excel rekenblad waarbij een aantal parameters ingevuld moeten worden waarna de vermoedelijke onderhoudsbijdrage wordt berekend.
Het behoeft geen betoog dat voor zover een dergelijk rekentool door alle Familierechters zou toegepast worden, dit voor partijen en hun raadslieden de zaken aanzienlijk zou vereenvoudigen.
Immers zal een partij dan op voorhand kunnen inschatten wat de onderhoudsbijdrage zou kunnen zijn die door een rechter eventueel opgelegd zou worden.
Blijft uiteraard de vraag of alle rechtbanken er happig om zijn om een dergelijk rekentool te gebruiken.
Dit zou uiteraard door de praktijk uitgewezen worden.
Het zal vermoedelijk nog een aantal maanden om niet te zeggen jaren duren vooraleer duidelijk wordt of deze rekentool een lang of een kort leven beschoren is.
Heeft U vragen over Familierecht in het algemeen of over echtscheiding in het bijzonder?
Contacteer Peterfreund & Associates, uw advocaat uit Antwerpen.