Wat is een werkstraf ?
Zoals in een vroeger nieuwsbericht van ons weergegeven, beschikt de Strafrechter over een arsenaal mogelijkheden en straffen die hij kan uitspreken.
In ons vorig blogbericht hadden wij het reeds uitvoerig over de mogelijkheid voor de Strafrechter om zijn uitspraak op te schorten.
De opschorting betreft echter een gunstmaatregel waar rechters soms afkerig tegenover staan wanneer zij van mening zijn dat de beklaagde hiermee onvoldoende het signaal zou krijgen dat zijn of haar gedragingen absoluut niet door de beugel kunnen.
Anderzijds zijn er vaak zeer veel tegenargumenten voor het opleggen van een daadwerkelijke straf, niet in het minst omdat dit het einde betekent van het blanco strafregister waarover een beklaagde beschikt.
Voor heel velen zal een strafregister een onoverkomelijke hinderpaal zijn bij hun zoektocht naar geschikt werk.
De Strafrechter beschikt echter over een andere mogelijkheid, met name de werkstraf.
Zo kan de rechter aan een beklaagde die een bepaald misdrijf heeft gepleegd een werkstraf of taakstraf opleggen.
Het betreft een bepaalde activiteit ten gunste van de samenleving.
De taakstraf moet uitgevoerd worden tijdens de vrije tijd van de beklaagde, dit om niet in conflict te komen met een regulier professionele activiteit.
Duur:
De werkstraf wordt uitgedrukt in uren.
De minimumduur bedraagt 20 uur en maximum 300 uur.
Deze taakstraf moet vervolgens uitgevoerd worden binnen de 12 maanden na de uitspraak tenzij er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden die een verlenging rechtvaardigen.
Opvolging door de justitieassistent en de probatiecommissie
De concrete invulling van de taakstraf wordt meestal overgelaten aan de justitie-assistent die belast wordt met de verdere uitvoering.
Een werkstaf kan enkel uitgevoerd worden bij de openbare diensten van de staat, VZW’s, of bepaalde stichtingen.
De aangestelde justitie-assistent zal niet enkel op zoek gaan naar een gepaste taakstraf, doch zal ook de uitvoering ervan op de voet volgen.
De justitie-assistent moet vervolgens verslag uitbrengen bij de probatiecommissie die toeziet de goede uitvoering van de werkstraf.
Indien er zich problemen voordoen kan de probatiecommissie een zitting bepalen waarop de beklaagde opgeroepen wordt.
Zo de probatiecommissie van oordeel is dat de beklaagde de taakstraf niet of onvoldoende behoorlijk uitvoert, wordt een verslag opgesteld.
Dit verslag wordt vervolgens overgemaakt aan de Procureur des Konings.
Op basis van dit verslag kan de Procureur beslissen om de vervangende gevangenisstraf die in het vonnis gekoppeld wordt aan de uitvoering van de werkstraf uit te voeren.
Indien U als beklaagde vervolgd wordt kan U er dan ook baat bij hebben om een dergelijke werkstraf aan de rechter voor te stellen.
Heeft U hier nog vragen over, aarzel dan vooral niet om ons te contacteren. Onze strafrechtadvocaten helpen u graag verder.
Peterfreund & Associates, uw advocatenkantoor te Antwerpen! Wij zullen U met raad en daad bijstaan.