Bent U getrouwd en zit uw relatie in het slop? Misschien overweegt U dan een echtscheiding. Maar hoe begint U daaraan?
Als advocaat echtscheiding krijgen wij heel vaak cliënten over de vloer die absoluut niet weten welke mogelijkheden er zijn om uit de echt te scheiden.
Vaak denken mensen dat elke echtscheiding uitmondt in een zogenaamde “vechtscheiding” voor de rechtbank waarbij over werkelijk alles ruzie wordt gemaakt en de vuile was wordt buiten gehangen.
Dit hoeft echter absoluut niet zo te zijn. De wet biedt immers tal van mogelijkheden voor koppels om zonder al te veel moeilijkheden een einde te maken aan hun huwelijk. Hierna zullen wij een aantal mogelijkheden overlopen.
De echtscheiding bij onderlinge toestemming:
De snelste, goedkoopste en eenvoudigste manier om uit de echt te scheiden is via een zogenaamde echtscheiding bij onderlinge toestemming.
Zoals de term het zegt, regelen beide echtgenoten in dat geval alle elementen van hun echtscheiding volledig zelf.
De rechtbank zal in dat geval enkel overgaan tot een bescheiden toetsing van de voorgelegde documenten waarbij vooral nagegaan wordt of alle formele documenten voorliggen.
Wanneer wij geraadpleegd worden door één van de echtgenoten of door het koppel zelf, zullen wij altijd onderzoeken of een echtscheiding bij onderlinge toestemming tot de mogelijkheden behoort.
Als advocaat gaan wij dan samen met onze cliënt bekijken waarover partijen van mening veranderen.
Samen met de cliënt wordt er dan ook gezocht naar mogelijke pistes om tot een vergelijk te komen.
In bepaalde dossiers gaat dit uiteraard gemakkelijker dan in andere dossiers.
Wanneer partijen er niet gemakkelijk uit geraken biedt de wet nog een aantal mogelijkheden om alsnog een zogenaamde EOT (echtscheiding onderlinge toestemming) te bewerkstelligen.
Bemiddeling:
Een eerste mogelijkheid is de bemiddeling.
In dat geval zullen partijen samen een bemiddelaar aanstellen.
Deze bemiddelaar zal trachten partijen dichter bij elkaar te brengen.
Indien dit lukt zal de bemiddelaar dan ook samen met partijen de nodige documenten opstellen om deze vervolgens neer te leggen bij de rechtbank.
Vaak zijn bemiddelaars advocaten doch hoeft dit niet noodzakelijk.
Collaboratieve onderhandelingen:
Een andere meer recentere piste is deze van de collaboratieve onderhandeling.
Dit is een bijzondere vorm van onderhandeling die gevoerd wordt door advocaten die een bijzondere opleiding gevolgd hebben.
Het bijzondere aan deze procedure is dat de collaboratieve advocaten samen met de cliënten zullen proberen tot een bemiddelde oplossing te komen. Dit doen zij dankzij een bijzondere onderhandelingsmethode.
Indien dit niet lukt, zullen partijen een andere advocaat moeten kiezen voor het voeren van de echtscheidingsprocedure.
Immers mag de collaboratieve onderhandelaar niet optreden als advocaat van partijen in een latere echtscheidingsprocedure.
Dit moet aan partijen de garantie geven dat de collaboratieve onderhandelaar er alles aan zal doen om de onderhandelingen te doen slagen enerzijds, en anderzijds dat de informatie die uitgewisseld wordt in het kader van de collaboratieve onderhandelingen niet gebruikt zal worden in een latere echtscheidingsprocedure.
Ook dit moet aan partijen de mogelijkheid geven om open kaart te spelen zonder te vrezen dat bepaalde informatie gebruikt zal worden in een latere procedure.
Tussenkomst van een notaris:
In sommige gevallen zullen partijen ook beroep moeten doen op een notaris.
Dit is met name het geval wanneer er sprake is van onroerende goederen die verdeeld moeten worden.
In dat geval zal de notaris samen met partijen en hun eventuele advocaten het akkoord tussen partijen opstellen.
Klassieke echtscheidingsprocedure:
Indien een EOT niet tot de mogelijkheden behoort, zal één van de partijen het initiatief moeten nemen om een procedure in te leiden voor de Familierechtbank.
Is er dan sprake van een vechtscheiding?
Dit hoeft absoluut niet het geval te zijn.
Ook wanneer er geprocedeerd wordt voor de rechtbank, voorziet de wet in een aantal mogelijkheden om conflicten te vermijden.
Het belangrijkste middel voor de rechtbanken zijn de kamers voor minnelijke schikking of KMS.
Dit is als het ware een procedure binnen een procedure.
Indien beide partijen hiermee akkoord gaan, kunnen zij de rechtbank vragen om de zaak te laten voorkomen voor een dergelijke kamer.
Deze kamer wordt dan voorgezeten door een andere magistraat dan degene die zal moeten oordelen indien er geen akkoord tot stand komt.
Voor de kamer minnelijke schikking zal nagegaan worden of er geen deelakkoorden gesloten kunnen worden tussen de echtgenoten.
Alle besprekingen in het kader van de KMS zijn vertrouwelijk.
Indien er deelakkoorden gesloten worden, zal de Voorzitter van de KMS deze akkoorden in een vonnis opnemen.
Dit vonnis heeft dezelfde waarde als een klassiek vonnis.
Indien er geen volledig akkoord gesloten kan worden, zal de rechtbank enkel nog moeten oordelen over de geschilpunten die overblijven.
Zoals U ziet biedt de wetgever tal van mogelijkheden om te vermijden dat een echtscheiding zou uitmonden in een vechtscheiding.
Het is echter van het grootste belang dat U zich laat bijstaan door een gespecialiseerde advocaat echtscheiding in Antwerpen.
Heeft U vragen over echtscheiding?
Contacteer Peterfreund & Associates, uw advocaat ANTWERPEN.