Skip to content
Menu

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Fonds voor medische ongevallen: medisch ongeval zonder aansprakelijkheid

Als gespecialiseerd advocaat medisch recht behandelen wij zeer regelmatig dossiers voor het Fonds Medische Ongevallen.

In een vorige blog hebben wij reeds het verschil uitgelegd tussen een medische fout en een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid.

In beide gevallen zal U als slachtoffer een vergoeding ontvangen van het Fonds voor Medische Ongevallen.

In het huidige artikel zullen wij dieper ingaan op de term medische ongeval zonder aansprakelijkheid.

 

Wettelijk kader:

Het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO) werd in het leven geroepen door de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg.

Deze wet werd gepubliceerd op 2 april 2010.

Conform artikel 4 de wet vergoedt het Fonds het slachtoffer of zijn rechthebbenden overeenkomstig het gemeen recht:

  1. Wanneer de schade is veroorzaakt door een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid.
  2. Wanneer het Fonds oordeelt dat de schade is veroorzaakt door een feit dat aanleiding geeft tot de aansprakelijkheid van de zorgverlener wiens aansprakelijkheid niet of niet voldoende gedekt is.
  3. Wanneer het Fonds oordeelt dat de schade veroorzaakt is door het feit dat aanleiding geeft tot de aansprakelijkheid van de zorgverlener en wanneer deze of zijn verzekeraar de aansprakelijkheid betwist.
  4. Wanneer de verzekeraar die de aansprakelijkheid dekt van de zorgverlener die de schade heeft veroorzaakt een voorstel tot vergoeding doet dat het Fonds kennelijk ontoereikend vindt.

 

Toepassingsvoorwaarden van een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid: Wanneer spreekt men nu van een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid?

De toepassingsvoorwaarden zijn opgenomen in artikel 5 van de wet en zijn de volgende:

  • De patiënt is getroffen door een blijvende invaliditeit van 25% of meer;
  • De patiënt is getroffen door een tijdelijke arbeidsongeschiktheid gedurende minstens 6 opeenvolgende jaren of 6 niet opeenvolgende maanden over een periode van 12 maanden;
  • De schade verstoort bijzonder zwaar, ook economisch de levensomstandigheden van de patiënt;
  • De patiënt is overleden.

 

Zoals duidelijk uit het artikel blijkt zijn dit geen cumulatieve voorwaarden.

Het volstaat dat aan één van deze voorwaarden is voldaan om te spreken van een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid waarvoor het Fonds zal tussenkomen.

 

Expertise:

Het Fonds beslist autonoom of het van mening is dat er sprake is van een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid.

Wanneer het Fonds een aanvraag ontvangt, zal het Fonds een deskundige aanstellen.

In tegenstelling tot hetgeen vroeger het geval was, zal de aangestelde deskundige zich niet kunnen uitspreken over de vraag of er al dan niet sprake van is van een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid.

Het enige dat de aangestelde deskundige mag doen is het Fonds informeren over de omstandigheden van het schadegeval en eventueel de ernst van het schadegeval zo te omschrijven zodat het Fonds hieruit kan afleiden dat er voldaan is aan de voorwaarden van artikel 5 van de Wet.

 

Belang van bijstand door een advocaat medisch recht:

Gelet op het technisch karakter van de discussie of een schadegeval al dan niet beschouwd kan worden als medisch ongeval zonder aansprakelijkheid, laat U zich best bijstaan door een advocaat medisch recht.

Met onze meer dan 20 jarige ervaring in dergelijke dossiers zijn wij als geen ander geplaatst om U hierin met raad en bij te staan.

 

Heeft U vragen over medisch recht?

Contacteer Peterfreund & Associates, uw advocaat te Antwerpen.