Skip to content
Menu

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Het nieuw strafrechterlijk uitvoeringsonderzoek (suo)

In strafzaken worden naast een gevangenisstraf en geldboete vaak verbeurdverklaringen uitgesproken.

In de praktijk gebeurt het zeer vaak dat een veroordeelde nalaat om de geldboetes of gerechtskosten te betalen binnen de termijn die door de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD FINANCIËN) opgelegd is alsook de verbeurdverklaring zonder gevolg laat.

Door de nieuwe bepalingen in het Wetboek van Strafvordering gaat het O.M. thans een strafrechtelijk uitvoeringsonderzoek (SUO) instellen of het Centraal Orgaan voor de in beslagneming en de in verbeurdverklaring (COIV) hiermee belasten.

 

 

SUO – MAGISTRATEN:

Hieronder vallen de verschillende entiteiten van het O.M.: de Procureur des Konings, de Arbeidsauditeurs, de Federale Procureur en de Procureurs-Generaal bij de hoven van Beroep.

Tijdens het onderzoek in kwestie zullen deze magistraten het vermogen van de veroordeelde die zich onttrekt aan de betaling van de geldboete of de bijzondere verbeurdverklaring zonder gevolg laat opsporen, identificeren en in beslag kunnen nemen.

Belangrijk is dat bij dit onderzoek niet enkel gebruik gemaakt kan worden van klassieke opsporingsmethodes zoals huiszoeking, verhoor, opvraging bankgegevens, doch ook van bijzondere opsporingsmethodes die in het kader van een normaal gerechtelijk onderzoek uitsluitend door een onderzoeksrechter bevolen kunnen worden zoals observatie in een woning, telefoontap,…

Wel is voorzien dat wanneer een dergelijke opsporingsmethode gevorderd wordt, de strafuitvoeringsrechter de wettigheid, proportionaliteit en subsidiariteit van de handeling moet nagaan.

De SUO magistraten kunnen alle in beslag namens verrichten die nodig zijn.

Zo kan er beslag worden gelegd op:

– Alle goederen in het vermogen van de veroordeelde waarop de uitvoerbare veroordeling tot betaling van een verbeurdverklaring, geldboete en de gerechtskosten kan worden uitgevoerd.

– Alle informatiedragers, in origineel of in kopij, die zich bevinden bij de veroordeelde of derden en de inlichtingen bevatten over de vermogensrechtelijke verrichtingen die zijn uitgevoerd door de veroordeelde en over de samenstelling en de vindplaats van zijn vermogen.

EINDE SUO

Het SUO eindigt bij de volledige betaling of invordering van verbeurdverklaarde geldsommen, penale geldboeten en gerechtskosten of bij het teniet gaan van de straf door vb. verjaring, overlijden van de veroordeelde, genade etc…

BESLAG BIJ EQUIVALENT

De nieuwe wet regelt ook het verruimd beslag bij equivalent.

Een dergelijk beslag kan uitgevoerd worden wanneer de illegale vermogensvoordelen niet langer kunnen worden ingevorderd op het vermogen van de verdachte in België of wanneer ze vermengd zijn met legale goederen.

De mogelijkheid tot beslag bij equivalent wordt uitgebreid naar malafide derden.

VERLENGING VERJARINGSTERMIJN VERBEURDVERKLARING

Tot slot bepaalt de wet dat voor verbeurdverklaringen die zijn uitgesproken wegens wanbedrijven de verjaringstermijn voortaan vastgelegd wordt op 10 jaar ongeacht de duur van de opgelegde correctionele gevangenisstraf.

Er werd immers vastgesteld dat de huidige verjaringstermijn van 5 jaar te kort bleek te zijn om de verbeurd verklaarde geldsommen volledig te kunnen invorderen in complexe dossiers of zaken met een internationale dimensie.

Gelet op de nieuwe wet zullen veroordeelden thans bijzonder op hun tellen moeten letten.

Gevallen waarbij veroordeelden hun toevlucht zochten tot methodes waarbij zij zich wetens en willens trachtten te onttrekken aan de gevolgen van een veroordeling tot een geldboete of een verbeurdverklaring, zullen nu gecounterd kunnen worden door deze nieuwe procedure