Skip to content

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Hoe een echtscheiding starten

Wanneer scheiden?

Wanneer een koppel beseft dat samenleven niet meer gaat, zijn er een aantal opties. In eerste instantie kan het koppel beslissen een zogenaamde “break” in te voeren in hun relatie waarbij aan de partners gegund wordt om even alles om een rijtje te zetten vooraleer een beslissing te nemen om verder te gaan met het huwelijk of te scheiden.

Indien er bepaalde afspraken gemaakt dienen te worden over bijvoorbeeld het hoederecht of de financiën voor de duur van deze tijdelijke scheiding, kan een en ander overeengekomen worden en desgevallend aan de rechtbank worden gevraagd de overeenkomst te bekrachtigen.

Pas indien de breuk definitief is dan komt is de vraag naar het hoe en waar scheiden aan de orde.

Wie op zoek gaat naar informatie over een scheiding op het internet zal bedolven raken onder een hoop aan zowel relevante doch ook foute informatie. Hieronder volgen een aantal korte richtlijnen over de mogelijke pistes die hierbij gevolgd kunnen worden.

Bezint eer je begint is hierbij ons advies. Laat u vooral juridisch bijstaan vooraleer u om het even welke keuze maakt. Immers zal elke beslissing verstrekkende gevolgen hebben, zowel voor de echtgenoten doch ook voor de eventuele kinderen.

Hoe scheiden?

De beslissing om te scheiden kan ofwel door beide echtgenoten samen worden genomen ofwel door een van hen.

E.O.T.

Indien beide echtgenoten wensen te scheiden is er een mogelijkheid om zelf te beslissen over alle elementen van de scheiding.

In vakjargon heet zoiets een echtscheiding bij onderlinge toestemming of kortweg E.O.T.

Dit is de kortste en snelste manier om te scheiden. En wie kort en snel zegt, zegt ook goedkoop.

Immers komen beide partijen in dat geval tot een overeenkomst over ALLE aspecten van de scheiding. Het hoederecht over de kinderen, de omgangsrechten met de kinderen, de financiële bijdrage in de opvoeding (alimentatie) van de kinderen, maar ook de verdeling van het gemeenschappelijke vermogen en de gemeenschappelijke schulden.

“Klassieke” echtscheiding

Een EOT veronderstelt echter dat er een akkoord moet zijn over ALLES. Indien dit niet het geval is, dan zal een klassieke echtscheidingsprocedure gevoerd dienen te worden.

In dat geval kan elke partij aan de rechtbank vragen om bepaalde maatregelen vast te leggen.

Het zal dan aan de rechtbank zijn om de knopen door te hakken.

Dit betekent dan ook dat partijen nooit zeker zijn van de uiteindelijke uitkomst.

Een dergelijke procedure is vaak tijdrovend financieel zwaarder. Het is immers zo dat elke echtgenoot een eigen advocaat zal dienen in te schakelen.

Naast de echtscheiding en de beslissing over het omgangsrecht met de kinderen alsook de alimentatie, zal de rechtbank ook overgaan tot de benoeming van een notaris.

Deze notaris zal een advies opstellen over hoe het vermogen tussen partijen dient verdeeld te worden. Dit advies zal aan de rechtbank voorgelegd worden die ook die ook deze knopen zal dienen door te hakken.

Zoals u ziet is een scheiding een ingewikkeld traject.

Vooraleer u beslist een bepaalde richting uit te gaan is het van het grootste belang om correct juridisch advies in te winnen.

Onze echtscheidingsadvocaten in Antwerpen staan graag ter beschikking om samen met u de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Aarzelt u dus zeker niet om ons te contacteren.