SCHULDLOZE ECHTSCHEIDING:
In het verleden hadden en privé detectives hun handen vol met zogenaamde vaststellingen van overspel.
Het was immers zo dat een echtscheiding door de rechtbank pas werd uitgesproken op basis van de schuld van één van de echtgenoten.
Wanneer overspel kon worden aangetoond, was de discussie dan ook vrij snel beslecht.
Tegenwoordig is er sprake van de zogenaamde “schuldloze echtscheiding”.
Dit betekent dat voor het verkrijgen van een echtscheiding, het niet meer noodzakelijk is om de schuld van één van de echtgenoten te bewijzen.
Als advocaat echtscheiding krijgen wij dan zeer regelmatig de vraag of vaststellen van overspel nog zin heeft.
ONHERSTELBARE ONTWRICHTING:
Tegenwoordig volstaat het immers om aan te tonen dat er sprake is van een onherstelbare ontwrichting van het huwelijk om een echtscheiding te laten uitspreken door de rechtbank.
Deze onherstelbare ontwrichting mag bewezen worden met alle middelen van recht.
Doch zelfs indien er geen sprake is van onherstelbare ontwrichting zal de rechtbank de echtscheiding kunnen uitspreken indien beide echtgenoten hiermee akkoord zijn.
Indien één van de echtgenoten niet akkoord is, zal de rechtbank de zaak uitstellen op één jaar.
Indien overspel echter aangetoond wordt, zal de rechtbank meteen de echtscheiding kunnen uitspreken ook al gaat de andere echtgenoot hiermee niet akkoord.
OVERSPEL ALS ZWARE FOUT:
Zelfs indien beide echtgenoten akkoord gaan met een echtscheiding kan het nuttig zijn om het overspel aan te tonen.
Dit is met name het geval wanneer de overspelige echtgenoot van plan is om een vordering in persoonlijk onderhoudsgeld te formuleren.
De wet voorziet dat wanneer er sprake is van een zware fout van de onderhoudsgerechtigde echtgenoot, de rechtbank de toekenning van een persoonlijke alimentatie kan weigeren.
Dit is dan ook met name het geval wanneer de echtgenoot die een alimentatie vordert een overspelige relatie erop heeft nagehouden.
Wanneer dit aangetoond kan worden, zal de rechtbank in de meeste gevallen overtuigd kunnen worden om de vordering in alimentatie af te wijzen.
TOEWIJZING VAN DE GEZINSWONING:
Vaak is er tussen echtgenoten ook discussie over de vraag wie na de echtscheiding de gezinswoning zal mogen blijven betrekken en eventueel de gezinswoning zal mogen overkopen van de andere echtgenoot.
Ook in dat geval kan het nuttig zijn om beroep te doen op een vaststelling van overspel.
De kans is immers zeer groot dat wanneer overspel aangetoond wordt lastens één van de echtgenoten, de andere echtgenoot van de rechtbank het recht zal krijgen om in de gezinswoning te blijven.
Het zal aan de overspelige echtgenoot zijn om de woning te verlaten.
Heeft U vragen over echtscheiding? Met meer dan 20 jaar ervaring staan wij graag ter beschikking. Contacteer ons!
Peterfreund & Associates, uw advocaat echtscheiding.