Advocaat eerherstel:
Als advocaat eerherstel staan we cliënten reeds meer dan 20 jaar met raad en daad bij!.
Wanneer iemand door de Politierechtbank of de Correctionele Rechtbank veroordeeld wordt tot bepaalde straffen, heeft dit meestal tot gevolg dat die persoon zijn of haar blanco strafregister kwijt is gespeeld.
Dit kan vaak verstrekkende gevolgen hebben.
Denk maar aan de vraag die heel veel sollicitanten krijgen om vooraleer zij voor een bepaalde job aangenomen worden, het bewijs moeten voorleggen dat zij een blanco strafregister hebben.
Ook in het geval een persoon na een eerste veroordeling opnieuw voor de rechtbank dient te verschijnen, zullen de mogelijke straffen wellicht zwaarder zijn wanneer iemand een strafregister heeft.
Hoelang blijft en bepaalde veroordeling op het strafregister?
Het spreekt voor zich dat de wet ook voorziet in een aantal mogelijkheden om aan mensen de mogelijkheid te bieden om opnieuw over een blanco strafregister te beschikken.
Zo zijn er twee afzonderlijke mogelijkheden met name de uitwissing en het eerherstel.
Beide maatregelen hebben als doel de nadelige gevolgen die het gevolg zijn van een veroordeling op het strafregister te doen ophouden.
Het betreft niet enkel een eventueel nadelig sociaal gevolg, maar ook de gevolgen op strafrechtelijk gebied: een uitgewiste straf of een straf waarvoor eerherstel werd toegekend komt niet meer in aanmerking voor de toepassing van regels over recidive uitstel of opschorting.
UITWISSING:
In eerste instantie voorziet de wet in de automatische uitwissing van bepaalde straffen.
Dit betreft echter enkel zogenaamde politiestraffen, zijnde kleine straffen uitgesproken door een Politierechtbank.
De wet voorziet dat deze straffen automatisch na drie jaar te rekenen vanaf de uitspraak automatisch uitgewist worden.
Deze maatregel is dus niet verbonden aan de vervulling van bepaalde voorwaarden;
Hierbij geldt wel een uitzondering voor veroordelingen tot rijverboden of ontzettingen die uitstrekken over een periode langer dan drie jaar.
Deze worden niet automatisch uitgewist na drie jaar.
EERHERSTEL:
Wanneer bepaalde straffen niet automatisch worden uitgewist, kan de veroordeelde eventueel een zogenaamde herstel in eer en rechten of eerherstel aanvragen.
Procedure:
Wie eerherstel wenst te vragen, dient hiertoe een verzoek te richten aan de Procureur des Konings.
Dit gebeurt het best met tussenkomst van een advocaat.
De Procureur des Konings zal na ontvangst van het verzoek een advies opstellen.
De uiteindelijke beslissing om al dan niet in te gaan op de vraag tot eerherstel komt toe aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling van het Hof van Beroep.
Voorwaarden:
Om vooreerst al in aanmerking te komen zijn er een aantal voorwaarden voorzien:
* Alle gevangenisstraffen moeten ondergaan zijn en alle geldboetes dienen betaald te zijn. De enige uitzondering is indien aangetoond kan worden dat de niet uitvoering niet aan de veroordeelde zelf te wijten is.
In dat geval moet de veroordeelde wachten tot de straffen verjaard zijn.
Dit is vb. het geval voor de meeste korte gevangenisstraffen die vaak niet worden uitgevoerd.
Verder moeten alle in het vonnis opgelegde verplichtingen ook zijn nagekomen.
Het betreft vb. de schadevergoeding aan slachtoffer, teruggave van bepaalde voorwerpen of betaling van de gerechtskosten.
Het Hof van Beroep kan echter aan de veroordeelde die wegens onvermogen of overmacht in de onmogelijkheid verkeert hieraan te voldoen eventueel de gunst verlenen om aan deze voorwaarde niet te moeten voldoen.
* De veroordeelde moet een zekere proefperiode doorlopen hebben tijdens dewelke hij een vast verblijf moet hebben gehad in BELGIË of in het buitenland en blijk moet hebben gegeven van goed gedrag en verbetering.
De proefperiode begint te lopen vanaf de dag dat de veroordeelde de gevangenis verlaat.
De duur van de periode verschilt naargelang de opgelegde straf (korter of langer dan vijf jaar) en naargelang de veroordeelde die om eerherstel vraagt voor het eerst veroordeeld werd dan wel een recidivist is.
Voor straffen korter dan vijf jaar bedraagt de proeftermijn drie jaar (voor het eerste feit) of zes jaar voor recidivisten.
Voor straffen boven de vijf jaar bedraagt de proeftermijn vijf jaar voor een eerste veroordeling of tien jaar voor recidivisten.
Wanneer iemand een gevangenisstraf met uitstel kreeg, is de proeftijd nooit korter dan de duur van het uitstel, tenzij deze bij genademaatregelen werd verminderd.
Tijdens de proeftermijn mag de veroordeelde geen nieuwe veroordelingen hebben opgelopen.
Bepaalde kleine veroordelingen tijdens de proefperiode kunnen door het Hof eventueel door de vingers worden gezien.
Het gaan dan om een veroordeling tot een politiestraf, een correctionele geldboete of een correctionele gevangenisstraf van minder dan één maand wegens een overtreding van een aantal wetsartikelen opgesomd in artikel 627 van het Wetboek Strafvordering.
* De volgende voorwaarde is dat de veroordeelde in de voorbije 10 jaar geen eerherstel gekregen heeft.
* Bij veroordeling wegens verkrachting, aanranding van de eerbaarheid of zedenfeiten gepleegd ten aanzien van minderjarigen moet het advies van een gespecialiseerde dienst in de behandeling van seksuele delinquenten ingenomen worden vooraleer eerherstel mogelijk is.
Hoelang duurt het om eerherstel te krijgen?:
Het is moeilijk om op voorhand in te schatten hoelang het duurt tot de K.I. (Kamer van Inbeschuldigingstelling) een beslissing neemt over een aanvraag tot eerherstel.
De aanvraag wordt gericht aan het openbaar ministerie. Indien er positief geadviseerd wordt dan zal eerherstel worden toegestaan zonder dat u opgeroepen wordt. Is het advies negatief of is er sprake van veroordelingen voor zedenfeiten, dan zal u opgeroepen worden voor een zitting voor de K.I.
In de praktijk is het zo dat rekening moet worden gehouden met een doorlooptijd van ongeveer één jaar.
Wenst U een aanvraag in te dienen voor eerherstel dan is het van belang dat U zich correct laat adviseren en bijstaan.
Onze strafrechtadvocaten uit Antwerpen hebben ruime ervaring met dossiers inzake eerherstel.
Heeft U vragen contacteer ons dan. Wij zullen U graag met raad en daad bijstaan!