Skip to content
Menu

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Verplichte verzekering van aannemers

VERPLICHTE VERZEKERING AANNEMERS EN ARCHITECTEN

Faillissement van betrokken aannemer

Voor wie al dan niet regelmatig in aanmerking komt met bouwgeschillen, is het volgende een gekend fenomeen:

Er doet zich een ernstig probleem voor  waarbij de bouwheer de aannemer aansprakelijk stelt.

Wanneer deze aannemer vervolgens de lasten van een eventuele veroordeling niet kan dragen, wordt deze failliet verklaard zodat de bouwheer berooid achterblijft.

De wet van 31 mei 2017

Om hieraan te voldoen diende de wetgever tussen te komen.

Dit gebeurde zeer onlangs met name via de wet van 31 mei 2017 betreffende de verplichte verzekering van de 10-jarige burgerlijke aansprakelijkheid van aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector van werken in onroerende staat.

Deze wet is op 9 juni 2017 in het Belgisch Staatsblad verschenen.

Architecten  hadden in het verleden reeds de verplichting om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

De nieuwe wet zorgt er echter voor dat ook aannemers, landmeters, studiebureau’s, …. zich zullen moeten verzekeren voor een 10-jarige aansprakelijkheid.

Deze wet treedt niet onmiddellijk in werking.

De aannemers en de anders dienstverleners actief in de bouwwereld krijgen respijttermijn tot 1 juli 2018.

Deze termijn moet het immers de verzekeraars mogelijk maken om geschikte verzekeringsproducten op de markt te brengen.

Beperkt toepassingsgebied

Het toepassingsgebied van de wet is echter beperkt.

Immers is de wet enkel van toepassing wanneer het gaat om werken aan woningen of appartementen waar het verplicht is om een beroep te doen op een architect.

Daarenboven slaat de verplichte verzekering enkel op schadegevallen aan de gesloten ruwbouw door gebreken die onder de 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer valt.

M.a.w. zullen enkel schadegevallen die een invloed hebben op de stabiliteit, de stevigheid en waterdichtheid van de woning in aanmerking komen.

Voor andere kleinere werken geldt de verzekeringsplicht niet.

Deze wet is dus voor alle bouwheren een stap in de goede richting nu immers bij zeer ernstige schadegevallen de bouwheer zich steeds zal kunnen richten tot een verzekeraar om zijn schade vergoed te krijgen.

Het is echter jammer dat de verplichte aansprakelijkheidsverzekering slechts betrekking heeft op de gevallen van de 10-jarige aansprakelijkheid .

Onze voorkeur zou er van uitgaan om deze verplichte aansprakelijkheid uit te breiden tot alle aansprakelijkheidsgevallen zoals dit o.a. reeds het geval is bij architecten of andere vrije beroepers.

Contacteer ons

Heeft U vragen over bouwrecht of aannemingsrecht? Wij staan als u als advocatenbureau te Antwerpen graag ter beschikking!

U kunt ons via hier bereiken.