In de huidige maatschappij is de familiale verzekering, naast de autoverzekering en de brandverzekering waarschijnlijk de belangrijkste verzekering die U kan afsluiten.
Desalniettemin zijn er veel mensen die een dergelijke verzekering niet afsluiten, dit volledig onterecht.
* Dekking van de familiale verzekering:
Wat dekt een familiale verzekering?
Wat een dergelijke verzekering dekt, hangt uiteraard af van de polis die U afsluit.
Een familiale verzekering kan bijzonder uitgebreid zijn doch hoe uitgebreider hoe meer hiervoor uiteraard betaald zal moeten worden.
Een standaard familiale verzekering dekt de schadegevallen die veroorzaakt worden door de aangesloten familieleden aan derden op grond van de zogenaamde buiten contractuele aansprakelijkheid.
M.a.w., indien U onopzettelijk schade veroorzaakt aan een derde met wie U geen contractuele relatie heeft, zal uw verzekering tussenkomen.
Ook schade veroorzaakt door uw kinderen, huisdieren en goederen zal gedekt worden door uw familiale verzekering.
Daarnaast kunt U ook een luik rechtsbijstand aan uw familiale verzekering toevoegen.
Als U dit gedaan heeft, zal uw familiale verzekering tussenkomen in de verdediging van uw belangen wanneer U slachtoffer wordt van schade dat U toegebracht wordt door een derde.
Indien U een uitgebreide familiale verzekering afsluit, zal uw familiale verzekeraar zelfs tussenkomen bij contractuele geschillen.
* Interessante casus:
Het belang van een familiale verzekering kan aangetoond worden met de volgende casus.
In een dossier dat ons kantoor behandeld heeft, had een minderjarige zijn scooter genomen op het ogenblik dat zijn rijbewijs vervallen was.
Met zijn scooter was hij op de snelweg terechtgekomen en is hierbij ten val gekomen waardoor de passagier van de scooter gewond werd.
De schade aan de passagier werd vergoed door de autoverzekering.
Echter geeft de autoverzekering de schadevergoeding die zij uitbetaald heeft, teruggevorderd van de ouders van cliënt die de verzekering hadden afgesloten.
Het is immers zo dat een verzekering in bepaalde gevallen een zogenaamd regresrecht of terugvorderingsrecht heeft voor bedragen die zij uitbetaald heeft.
Dit is met name het geval wanneer de bestuurder van het voertuig geen rijbewijs had, zoals in dit geval.
Cliënt werd voor de rechtbank gedaagd door de verzekeraar.
Door tussenkomst van ons kantoor hebben wij ervoor kunnen zorgen dat de familiale verzekeraar, die trouwens dezelfde was als de autoverzekeraar, diende uit te betalen.
De rechtbank volgde ons en stelde aldus dat de verzekeraar weliswaar in haar hoedanigheid van autoverzekeraar het recht had om de bedragen die zij had uitbetaald terug te vorderen, doch dezelfde bedragen verschuldigd waren door de verzekeraar in haar hoedanigheid van familiale verzekeraar.
De vordering in terugbetaling door de verzekeringsmaatschappij werd dan ook afgewezen door de rechtbank.
Ons advies is dan ook om altijd een familiale verzekering met rechtsbijstand af te sluiten, en liefst zelfs een uitgebreide rechtsbijstand.
Heeft U vragen over het verzekeringsrecht? Neem dan snel contact met ons op!
Peterfreund & Associates, uw advocatenbureau te Antwerpen.