Vanaf 2020 mag in sommige gevallen de premie die een belastingplichtige particulier afsluit voor de rechtsbijstandverzekering afgetrokken worden van de belastbare inkomsten.
Voorwaarden:
Om aftrekbaar te zijn moet de rechtsbijstandverzekering aan een aantal voorwaarden voldoen.
Deze voorwaarden betreffen:
* de verzekerde persoon;
* de gedekte geschillen;
* de uitsluitingsgevallen;
* de wachttijden;
* de gedekte kosten;
* de bepalingen inzake de maximumwaarborg;
* de franchise;
Hierna worden kort de voorwaarden besproken die door de wet worden voorzien om aanspraak te kunnen maken op een belastingvermindering.
Verzekerden
De verzekerden zijn de verzekeringsnemer en de personen die bij hem inwonen en gedomicilieerd zijn.
Gedekte geschillen
De waarborg geldt voor alle gedekte geschillen in het kader van het privéleven en het professioneel leven die onder de bevoegdheid van een Belgisch rechtscollege vallen. En voor de geschillen die onder de bevoegdheid van een Nederlands, Duits, Luxemburgs en Frans rechtscollege vallen, wel met enkele uitzonderingen.
Bij de zaken die gedekt zijn door de waarborg, zien we enkele nieuwigheden.
De waarborg wordt uitgebreid tot de eerste echtscheiding (of einde van een wettelijke samenwoning). Vroeger enkel de eerste echtscheidingsprocedure door onderlinge toestemming.
Alle geschillen die vallen onder het recht inzake verbintenissen uit overeenkomst vallen onder de waarborg. Ook geschillen over de goede uitvoering van het bouwen, verbouwen, verbeteren, renoveren, restaureren en afbreken van een onroerend goed.
En ook de geschillen over een arbeidscontract, een ambtenarenstatuut of een gelijkaardig statuut, inclusief dat van zelfstandigen, moeten voortaan verzekerd zijn in de rechtsbijstandsverzekering.
De lijst van geschillen die van de waarborg kunnen uitgesloten worden, is iets aangegroeid.
De polis mag voorzien dat de inzet van het geschil het recht op de waarborg beïnvloedt. De polis kan bijvoorbeeld de waarborg uitsluiten of beperken – voor de tenlasteneming van de kosten en honoraria in een gerechtelijke, administratieve of arbitrageprocedure – wanneer de inzet van het in geld waardeerbare geschil niet meer bedraagt dan 1.000 euro.
Wachttijden
De wachttijden variëren:
* maximaal vijf jaar voor bv. contractuele geschillen rond het bouwen of restaureren van een onroerend goed;
* maximaal drie jaar voor bv. echtscheidingsgeschillen;
* maximaal één jaar voor geschillend rond personen- en familierecht, fiscaal recht, verbintenissenrecht, erfrecht…
Voor geschillen waarvoor geen maximale wachttermijn is vastgelegd, is de wachttermijn niet toegelaten.
Gedekte kosten
De rechtsbijstandsverzekering dekt volgende kosten:
* kosten en erelonen van advocaten, gerechtsdeurwaarders, deskundigen, technische adviseurs, bemiddelaars, arbiters…;
* kosten van de gerechtelijke en buitengerechtelijke procedures die ten laste van de verzekerde gelegd zijn;
* kosten van tenuitvoerlegging.
Let wel: de verzekeraars nemen alleen de kosten en erelonen van de advocaten ten laste tot de bij KB vastgelegde tarieven. Elke overschrijding is voor de cliënt, zelfs al is de maximumwaarborg nog niet bereikt. De advocaat informeert de cliënt en de rechtsbijstandsverzekeraar of hij de tarieven naleeft of niet.
Maximumwaarborg
De maximumwaarborg wordt vastgesteld op ten minste 13.000 per geschil in burgerlijke zaken. Per geschil in strafzaken op minstens 13.500 euro. Die waarborg kan verminderd worden bij echtscheidingsgeschillen (waarborg van minstens 3.375 euro per verzekerde persoon) en bij bouwgeschillen en geschillen rond arbeidsovereenkomsten of statuten (telkens minstens 6.750 euro).
Franchise
De polis mag voorzien in een franchise van maximum 250 euro per schadegeval. Een franchise kan niet bij bemiddeling of verzoening.
Door deze wet wordt het thans nog interessanter dan voorzien om een rechtsbijstand af te sluiten.
Belangrijk in dat verband is dat er nog geen duidelijkheid is over de tarieven die advocaten zullen kunnen hanteren om onder de toepassing te vallen van deze aftrekbare rechtsbijstandsverzekering.
De onderhandelingen daarover zijn nog steeds aan de gang.
Belangrijk is wel dat de verzekerde in principe steeds beroep zou kunnen doen op om het even welke advocaat.
In dat geval zal de verzekerde wel eventueel een deel van de erelonen en kosten van de advocaat zelf moeten dragen voor zover de gehanteerde tarieven de door de wet bepaalde criteria deels zouden overschrijden.
Heeft U vragen over rechtsbijstand in het algemeen of andere juridische vragen: contacteer Peterfreund & Associates, uw advocatenbureau in Antwerpen!