Tijdens de legislatuur 2010-2014 werd de economische wetgeving grondig hervormd. Dit nieuwe economische recht krijgt voortaan gestalte in een Wetboek van economisch recht.
De hoofdbetrachting van het Wetboek is een “algemeen, duidelijk en duurzaam” wettelijk kader uitwerken, en zo weinig mogelijk reglementeringen van sectorale aard op te nemen die niet algemeen van toepassing zijn.
Eind maart 2014 werd het nieuwe wetboek aan het grote publiek voorgesteld.
WAT IS ER NIEUW?
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:
1. De groepsvordering
Ofwel de rechtsvordering tot collectief herstel: hiermee wordt het mogelijk voor een groep consumenten om gezamenlijk een rechtsprocedure op te starten voor schade die ze leden doordat een onderneming een overeenkomst geschonden heeft.
2. Betere bescherming van de mededinging
Met de oprichting van een onafhankelijke Belgische Mededingingsautoriteit wordt de strijd tegen kartels en oneerlijke concurrentie opgevoerd. Daarnaast kreeg het Prijzenobservatorium ook ruimere bevoegdheden: wanneer het observatorium een abnormale prijsevolutie vaststelt, kan het hiervan een verslag opmaken en overhandigen aan de Belgische Mededingingsautoriteit die dat verder onderzoekt. De Mededingingsautoriteit kan bij dringende situaties voorlopige maatregelen treffen, zoals een tijdelijke “bevriezing” van de prijzen.
3. Ruimere consumentenbescherming
Belangrijkste wijzigingen zijn er op vlak van de verkoop op afstand (bv. webshops, huis-aan-huisverkoop): de onderneming moet het de consument gemakkelijker maken door meer precontractuele informatie te geven. Ook de regels voor de herroeping van de overeenkomst zijn uitgebreid in het voordeel van de consument. Daarnaast moeten ook de vrije beroepen de regels over marktpraktijken volgen.
4. Een ombudsdienst voor de consument
Een uniek toegangspunt om consumentengeschillen buiten het gerecht op te lossen, samengesteld uit de al bestaande sectorale bemiddelaars (zoals telecom, treinvervoer, energie, …) en erkende commissies voor het regelen van consumentengeschillen.