Skip to content
Menu

Daniël Peterfreund

bg-daniel-peterfreund-advocaat-antwerpen

Een juridisch vraagstuk? Bijstand of advies nodig van een advocaat Antwerpen? Meester Peterfreund kan u gegarandeerd voorthelpen.

Daniël Peterfreund heeft de leiding bij advocatenkantoor Peterfreund & Associates en is gespecialiseerd in tal van materies.

Hij pleit zowel in het Nederlands als in het Frans.

Mede-eigendom: vernietiging van een beslissing van de algemene vergadering, geen bisnummer mogelijk

De vernietiging van een beslissing van de algemene vergadering: geen bisnummer mogelijk.

 

De wet op de mede-eigendom bepaalt dat een mede-eigenaar die het niet eens is met een beslissing van de algemene vergadering van mede-eigenaars over een termijn van vier maanden beschikt om hiertegen op te komen bij de Vrederechter.

Dit betreft een vervaltermijn. Dit betekent dan ook dat het niet volstaat dat de mede-eigenaar die het niet eens is met de beslissing dit meedeelt aan de syndicus.

De mede-eigenaar is verplicht om binnen die termijn van vier maanden een procedure op te starten bij de Vrederechter waarbij de vernietiging van de bestreden beslissing gevraagd wordt.

Wanneer deze termijn verstreken is, is de beslissing van de algemene vergadering definitief en kan hier niets meer aan gedaan worden.

Sommige mede-eigenaars proberen deze vervaltermijn te omzeilen door het daarop volgend jaar op de algemene vergadering opnieuw over hetzelfde te laten stemmen.

Wanneer de algemene vergadering dan de vorige beslissing bevestigt, wordt er binnen de vier maanden beroep aangetekend.

Het spreekt voor zich dat dit ingaat tegen de bedoeling van de wetgever en op zich absoluut niet kan.

Recente rechtspraak

In een recent arrest heeft de Franstalige rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel, zetelende in graad van beroep, één en ander duidelijk gemaakt.

De rechtbank stelt dat de mede-eigenaar de door de wetgever vastgestelde vervaltermijn niet mag omzeilen door van jaar tot jaar te vragen dat de algemene vergadering zich over dezelfde kwestie telkens opnieuw moet uitspreken.

De rechtbank vervolgt en stelt dat in het dossier dat voorlag, de algemene vergadering van 2015 beslist had de verwarming in de kamers van de dienstmeisjes niet opnieuw in werking te stellen en deze beslissing niet werd aangevochten zodat deze definitief werd.

De in 2016 genomen beslissing, die de vorige bevestigt, kan dan ook niet meer worden aangevochten.

Het is dan ook zeer belangrijk om de vervaltermijn van vier maanden in het oog te houden.

Zo U als mede-eigenaar geconfronteerd wordt met een beslissing waar U het niet mee eens bent, contacteer dan zo snel mogelijk een gespecialiseerde advocaat om U bij te staan.

Heeft u een advocaat gespecialiseerd in mede-eigendomsrecht nodig? Of heeft U vragen over eigendomsrecht of mede-eigendomsrecht?

 

Contacteer Peterfreund & Associates, uw advocatenkantoor te Antwerpen.